Radnici idu na more

Odmah poslije Drugog svjetskog rata Jugoslavija je, u julu 1946. godine, donijela Uredbu o plaćenom godišnjem odmoru i počela razvijati sistem socijalnog turizma. Godinu dana kasnije savezna Vlada je donijela i naredbu o povlasticama za članove sindikata na godišnjem odmoru – famozni ‘K-15’ i ‘regres’ za godišnji odmor.

U socijalizmu su upravo to bile povlastice svakog zaposlenog – da dobiju posebne popuste za putovanje i smještaj na moru, i da za ljetovanje od poslodavca još dobiju i džeparac. Upravo je ta Uredba o plaćenom godišnjem odmoru bila temelj za početak masovnog turizma na morskoj obali. I upravo je razvoj turizma započet u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata.

https://www.youtube.com/watch?v=632KIwkbh4I 

Naprosto je izvještaj objektivan, a u toj objektivnosti ima mnogo čega što se neće svidjeti onima koji govore da su socijalizam i Jugoslavija bili logor za malog čovjeka i radnika.

Ali u to vrijeme malo njih je znalo šta to znači ljetovati i kako se odmarati. Radnici su tada bili još čvrsto vezani za porodice na selu, pa su svaki slobodni trenutak tamo i provodili obavljajući radove na zemlji. Oni koji su ipak i mogli otići na odmor, nisu znali šta ih tamo čeka, a mnogima je to trebalo biti prvo veliko putovanje i zato nisu ni imali hrabrosti upuštati se u takvu avanturu. Stoga je država preuzela na sebe i obavezu da radništvo i udarnike – milom ili silom – natjera na trošenje novaca i besposličarenje.

Danas je to sasvim nezamislivo, ali evo kako je to bilo prije 70-ak godina. Zahvaljujući naučnom radu Igora Dude i Igora Stanića, koji su zavirili u arhive, dobili smo vrhunski pedantan uvid kako je izgledao prvi radnički turizam na našoj obali.


Naime, krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, sindikati i odmarališta su muku mučili kako motivisati radnike na putovanje. Kad bi ih i uspjeli natjerati da odu na odmor, radnici nisu imali pojma kako se treba u odmaralištima ponašati, a često puta su pravili i probleme. No isto tako u Hrvatskom državnom arhivu spisi svjedoče da je u odmaralištima nerijetko problem bio nestručnost osoblja i zloupotrebe upravitelja, ali i loša opskrba i prehrana.

Sve to ponekad bi završilo prijevremenim povratkom kući. Kao i sve ostalo, tako i neugodnosti u vezi s time.” U Hrvatskoj je 1949. godine bilo 79 domova odmora s ukupno oko 6.000 kreveta i to uglavnom na jadranskoj obali. Svako odmaralište moralo je imati odjel za spavanje i odjel za prehranu i društvene aktivnosti. U odjelima za spavanje svaka soba je, u idealnom slučaju, morala imati svoj sanitarni čvor.

Društvene prostorije morale su biti i opremljene u odmaralištima bila propisana idealnim standardima, no stvarnost je često puta bila sasvim drugačija. Prema prijedlogu površina jednokrevetnih soba trebala je biti 8-10, a dvokrevetnih oko 14 četvornih metara. Veličina soba bila je predmet čak i Titovih savjeta turističkim radnicima kasnih šezdesetih, kako piše Duda u svom radu ‘Od radnika do turista’. Tako Tito kaže: “Uostalom, ni spavati nije dobro ako je plafon nizak, ako je soba mala, i ako postoje možda i neke čitaonice s bogatom knjižnicom, dvorene za šah u koje stane veliki broj igrača i promatrača, pa dvorane za bilijar, stolni tenis i lake društvene igre poput domina.

Ransomware NetWalker napao cijelo jedno selo

Prema navodima sigurnosnih stručnjaka, napadači su uspjeli provaliti u javnu mrežu preko phishing mailova .

Maliciozni tim NetWalker nedavno je izvršio ransomware napad na jedno selo u Austriji. U pitanju je mjestašce imena Weiz, a napad je utjecao na sve kompjuterske sustave te su tijekom akcije procurjeli i neki vitalni podaci.

Prema navodima sigurnosnih stručnjaka, napadači su uspjeli provaliti u javnu mrežu preko phishing mailova čiji je sadržaj bio u vezi s krizom do koje je došlo zbog pandemije koronavirusa. U naslovu maila stajalo je samo “information about the coronavirus”, što je očito bilo dovoljno da žrtve otvore poruku i kliknu na maliciozni link.

Ciljani su prije svega zaposleni u javnim ustanovama, a napad pripada novoj verziji ransomware “obitelji”, koja se širi putem VBScripts. Ako napad započne prema planu, malware se širi kroz cijelu Windows mrežu na koju je povezan pogođeni uređaj, te enkriptira fileove i briše backup, piše Cointelegraph.

Weiz je malo mjesto koje se smatra ekonomskim centrom regije Oststeiermark. Velike tvrtke kao što su Magna, Strobl Construction i Lieb-Bau-Weiz odabrale su ovo mjesto za svoje proizvodne pogone, zbog čega se sumnja da napadi nisu slučajni već da imaju jasno utvrđen cilj. NetWalker Group su i ranije planirali ovakve napade, u okviru kojih su ciljali bolnice i druge medicinske centre širom svijeta, a za sad se vjeruje kako je osnovni cilj napada financijska dobit.
geek

Topola na putu razvoja?

U Novoj Topoli u toku je izgradnja više privrednih, ugostiteljskih, trgovačkih kapaciteta te objekata za društvene potrebe. U planskim dokumentima zacrtanim za ovu godinu je i intenzivnija stambena izgradnja.

Najveće aktivnosti su u agro-industrijskoj zoni gdje je za infrastrukturu obezbeđeno 2.000.000 KM. Tome je prethodilo više ugovora koje je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao sa građevinskim preduzećem „Hidro-kop“ iz Banjaluke.

Ovi ugovori o izgradnji saobraćajnica i kanalizacione mreže u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, ali i obližnjih lokalnih i nekategorisanih puteva, predstavljaju važan korak na stvaranju uslova za investicije u privredi – kazao je Adžić za Srpskainfo.

Krajnji cilj infrastrukturnih radova u Agro-zoni Nova Topola je uređenje svih puteva i adekvatan pristup parcelama. Kada to završimo, a poslovi su u punom jeku, bićemo veoma konkurenti za sve investitore. Prethodno smo odredili veoma stimulativne mjere za otkup građevinskog zemljišta i pojednostavili procedure dobijanja dozvola za gradnju – naglašava gradiški gradonačelnik.

U istom kontekstu je asfaltiranje 8,5 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva u 13 mesnih zajednica od kojih najveći dio gravitira Novoj Topoli. U ovu svrhu biće utrošeno dodatnih 880.000 KM. Ovaj novac obezbijeđen je naknadama od korištenja šuma i šumskog zemljišta.

Britanski znanstvenici kreirali inhalator protiv koronavirusa

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta


Istraživači s britanskog Sveučilišta u Southamptonu osmislili su novi inhalator koji bi ljudima koji su zaraženi koronavirusom trebao pomoći u borbi s COVID-19 u ranim fazama bolesti.

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta, protein koji ljudski organizam proizvodi svaki put kad dođe do virusne infekcije.

Interferon beta, koji jača imunološki sustav, koristi se već za liječenje multiple skleroze, a tijekom jednog ispitivanja u Hong Kongu, u kombinaciji s drugim lijekovima, pokazao je sposobnost ublažavanja simptoma COVID-19.

Kada se ovaj lijek udahne, direktno dospijeva u pluća, u kojima pomaže kod suzbijanja utjecaja koronavirusa, što bi, kako se nadaju znanstvenici, trebalo spriječiti razvoj bolesti do smrtnog ishoda.

Testiranje inhalatora u kućnim uvjetima započelo je danas, a uskoro će biti okončano i testiranje u kojem sudjeluje 100 bolničkih pacijenata.

Ako se ova ispitivanja pokažu uspješna, britanska farmaceutska tvrtka Synairgen ove godine će izbaciti milijune doza ovog lijeka, piše londonski The Sun.
geek

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

Koji bi u konačnici mogao utjecati na sami izgled poslovnih prostora jer i kad se zaraza prestane širiti ovom brzinom, bez dostupnog cjepiva će opasnost svakako postojati.

Naime, kao što se može primijetiti već u ovim trenucima, države popuštaju s mjerama koje su poduzele pri sprečavanju širenja koronavirusa, no još neko vrijeme morat ćemo se svi skupa pridržavati držanja udaljenosti, higijenskih navika, izbjegavanja gužvi u zatvorenom prostoru…

Samim time, teško da će po povratku na radna mjesta situacija biti jednaka onoj prije pandemije koronavirusa. Podosta toga će se morati promijeniti sve dok svijet ne bude siguran. Dakle, čini se da će ponajprije “otvoreni uredi” doživjeti udarac. Zaposlenici teško da će žaliti zbog toga jer tako uređeni prostori nisu stigli da bi se postigla bolja komunikacija ili potaknulo druženje između zaposlenika, već da se uštedi na metru kvadratnog prostora.

U konačnici mjere štednje pokleknut će pred mjerama sprečavanja širenja koronavirusa i zaposlenici, kao i svi kritičari “otvorenih ureda” doći će na svoje.

Konkretnije, organizacije su se prilagodile poprilično brzo radu na daljinu pa bi mogli posao uvelike obavljati na taj način, što također pomaže u štednji, ali i omogućava lakše provođenje mjere distanciranja. Samo, ni distanciranje ne može samo po sebi biti izvedeno adekvatno.

Sastanci će se reducirati, organizirat će se timovi, kontakt će biti sveden na minimum, rad na daljinu postat će sve češća pojava, kao i komunikacija “na daljinu”. Dakle, čeka nas jedan vrlo zanimljiv period i treba vidjeti tko je sve spreman na njega, a tko će trebati još ponešto vremena…

München se ponovno vraća na Linux

Zavrzlame oko Münchena, Linuxa i Windowsa ne prestaju, a čini se da je pitanje korištenja operativnog sustav u gradskim institucijama postalo političko pitanje. Dakle, ponajveći njemački grad vraća se na Linux. Nakon što je već bio “na njemu” pa 2017. prešao natrag na Windows.

Naime, odluka o prelasku na Linux stupila je na snagu 2003., što je značilo da sva gradska tijela te njihovi srodni uredi prelaze na tada za njih apstraktni operativni sustav. Činilo se to hrabro i pomalo luckasto jer trebalo je sve zaposlene educirati, trebalo se umnogočemu prilagoditi i baš kad se činilo da stvari funkcioniraju, 2017. je izveden prijelaz na Windows 10, koji se trebao obaviti upravo s 2020.

To je značilo da 29.000 računala “dobiva” Microsoftov operativni sustav. Kao glavni se razlog navodio Office, bez kojeg se ipak navodno nije moglo u poslovanju Grada. Ali, nije to navedeno kao jedini razlog. Glavni je bio u slabijoj produktivnosti zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav.

Iza svega je stajao gradonačelnik Dieter Reiter, koji se u kampanju nove tranzicije bacio još 2014. i naišao na mnogo otpora jer se vjerovalo da u svemu stoje njegovi privatni interesi. No, to se nije dokazalo.

“Prijelaz na Linux koštao je 14 milijuna eura i nije obavljen u potpunosti, troškovi samo rastu i udvostručili bi se kroz narednih deset godina. Istovremeno, Windows 10 koštat će Grad 3,15 milijuna eura i zapravo smo kad se sve zbroji na istome, samo što sad ne moramo brinuti o kompatibilnosti, a i zaposleni su bolje upoznati s Microsoftovim operativnim sustavom”, rekao je gradonačelnik Reiter dok se donosila odluka.

Stigla je nova vlast, s njom i nove odluke. Zeleni i socijaldemokrati ušli su u koaliciju te naveli da je prelazak na Windows preskup i da će Linux ipak biti operativni sustav za München sve do 2026.

“Procijenjeni troškovi iznosili bi oko 860 milijuna eura”, poručili su novi vlastodršci Münchena te jasno dali do znanja zašto nema smisla u vremenima krize i njemačke recesije posezati za novim operativnim sustavom…

Uz gadgete i modernu tehnologiju do pozitivnih promjena u životnom stilu

Neovisno o tome čime se bavimo i što želimo postići, važno je održati motivaciju i kontinuitet. Kako bismo u tome uspjeli, osobito u novim i nepredvidivim okolnostima, moramo stvoriti i slijediti svakodnevnu rutinu. Gledajući njihovu pozitivnu stranu vidimo kako, zahvaljujući prednostima digitalnog doba, naprednoj tehnologiji te alternativnim načinima komunikacije, na raspolaganju imamo brojne aktivnosti.

U zdravom tijelu – zdrav duh

Radi pozitivnog učinka na zdravlje, dio svakodnevne rutine trebala bi biti i fizička aktivnost, koja dokazano poboljšava raspoloženje i stanje duha. Osim utjecaja hormona sreće, tzv. endorfina, tu je i činjenica da tijekom vježbanja nemamo vremena za negativne misli. Na vama je samo da odaberete omiljeni tip vježbe i postavite si ciljeve. Velika je prednost digitalnog doba što nas do pregršt ideja i inspiracije za zdrav i fit način života dijeli tek nekoliko klikova, pa slobodno možemo reći kako nam je ovaj tip sadržaja bliži nego ikada. Tako su, primjerice, u posljednje vrijeme svim korisnicima društvenih mreža na raspolaganju razni live treninzi fitness trenera, koji su odlučili besplatno ponuditi dodatan sadržaj te korisnim savjetima podržati svoje pratitelje. Također, njihove treninge možete gledati i na Samsung smart QLED televizorima

Izmjerite svoje rezultate i postavite realne ciljeve

Razni treninzi i vježbe opuštanja idealni su za zatvorene prostore, a kako ne bi ostali samo na ideji, valja imati i fitness pomoćnika. Neovisno o tome radite li dinamične vježbe, jogu, trening vaše omiljene fitness zvijezde ili vježbe na orbitreku, za mjerenje postignutih rezultata, poput otkucaja srca ili potrošnje kalorija, idealan je pametni sat. Jedan od pametnih satova s inovativnim značajkama je Samsung Galaxy Watch Active2 koji vam omogućuje postizanje fitness ciljeva, kontrolu stresa i količine sna, ali i povezanosti. Naime, samo jednim klikom moguće je primiti ili uspostaviti poziv, pristupiti društvenim mrežama i videozapisima te kreirati sadržaj.

Podrška koju želite na svakom koraku

Kada je Galaxy Watch Active2 uparen s Galaxy pametnim telefonom, opcija Watch Camera Controller na pametnom satu omogućuje jednostavno kreiranje sadržaja, dok bežična PowerShare značajka mobilnog telefona omogućuje brzo punjenje pametnog sata. Osim toga, sve Samsung usluge koje čine Galaxy ekosustav, a među kojima je i Samsung Health, savršeno su integrirane u pametni sat i mobilne uređaje. Tako uz Samsung Health s lakoćom možete postaviti ciljeve i pratiti napredak u razini aktivnosti, intenzitetu treninga, kvaliteti sna, kalorijskom unosu i unosu vode. Također, Galaxy i drugi nosivi uređaji spremni su podržati žene na svakom koraku jer opcija Women`s Health nudi korisnu podršku za praćenje menstrualnog ciklusa, upravljanje povezanim simptomima te personalizirane uvide i sadržaje putem vašeg partnera, Glow.

Uživajte u prednostima moderne tehnologije i iskoristite svaki slobodni trenutak kako biste došli do željene fitness razine i održali vrhunsku kondiciju. I ne zaboravite, ključ fitnessa je motivacija. Stoga, podijelite sadržaj s drugima, ostanite u kontaktu putem telefona i društvenih mreža i potaknite prijatelje i obitelj da postanu zdraviji na zabavniji interaktivni način uz Samsung Health Together. Iako smo daleko, možemo biti bliži nego ikada čuvajući i motivirajući sebe i druge!Prati raspravu

Austrijski predsjednik uhvaćen u kršenju policijskog sata

Policija je Alexandera Van der Bellena u društvu supruge zatekla u restoranu u središtu Beča iza ponoći.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izvinio se u nedjelju nakon što ga je policija u društvu supruge Doris Schmidauer zatekla u restoranu u središtu Beča iza ponoći, iako kafići i restorani zbog epidemije korona virusa smiju raditi do 23 sata.

Van der Bellen je listu Kronen Zeitung potvrdio incident i izvinio se, rekavši da se zapričao i zaboravio na vrijeme, prenosi Hina.

Policajci su stigli u kontrolu kada su iza ponoći zatekli predsjednika i prvu austrijsku damu kako na terasi piju piće.

Policijski sat

U Austriji zbog epidemije kafići i restorani smiju raditi do 23 sata.

U protivnom vlasnici mogu biti kažnjeni do 30.000 eura.

Restoran je bio službeno zatvoren kada je policija ušla.

“Zaista mi je žao. To je bila pogreška”, rekao je Van der Bellen.

Izvor: Agencije

Australski znanstvenici napravili najbrži čip u povijesti tehnologije

Stručnjaci u Australiji postavili su svjetski rekord u internet brzini sa 44,2 terabita u sekundi

Sićušan čip, nazvan mikročešalj, mogao bi jednog dana zamijeniti postojeću internet infrastrukturu, istovremeno omogućujući nevjerojatne brzine protoka i osiguravajući ljudima širom svijeta stabilne veze čak i pod velikim opterećenjima.

Stručnjaci u Australiji postavili su svjetski rekord u internet brzini sa 44,2 terabita u sekundi, omogućujući korisnicima skidanje i do 1.000 HD filmova u sekundi.

Mješoviti znanstveni tim sa Sveučilišta Monash, Swinburne i RMIT koristio je tip optičkog čipa, takozvani “mikročešalj” koji sadrži stotine infracrvenih lasera, kako bi prebacio podatke kroz postojeću komunikacijsku infrastrukturu u Melbourneu.

Najbrža komercijalna internet brzina na svijetu trenutno je u Singapuru, s prosječnom brzinom preuzimanja podataka od 197,3 megabita po sekundi. U Australiji je ta brzina 43,4 megabita po sekundi, što je milijun puta sporije od brzine koja je postignuta u testu.

“Trenutno postoji globalna trka da se ova tehnologija komercijalizira, pošto je mikročešalj u suštini vrlo koristan u širokom rasponu tehnologija. Mislim da će ovaj i slični uređaji biti na raspolaganju specijaliziranim ustanovama i istraživačkim laboratorijima za dvije do tri godine, a u prvoj komercijalnoj upotrebi za oko pet godina”, rekao je za Independent doktor Bill Corcoran sa Sveučilišta Monash.

Tolika brzina protoka nije toliko važna za pojedinačne korisnike koji npr. skidaju ili streamaju filmove na Netflixu, ali će omogućiti podršku za brojne druge tehnologije koje će zahtijevati visoke protoke, piše Science Alert.

“Ne govorimo ovdje samo o streamanju filmova. Primjena naše komunikacijske tehnologije je puno šira. Mogućnost prebacivanja takvih količina podataka može se koristiti u raznim aspektima od autonomnih automobila i budućih vidova transporta, medicine, do obrazovanja, financija i komercijalne industrije.” pojašnjava Corcoran.
geek

Ko su internet hejteri i kako s njima?

Internet hejteri po zadatku ili slobodnoj volji postali su svakodnevnica. Sve ih je više, a psiholozi su našli način kako se braniti od njih. Oni su ustvari, jako tužni ljudi.

Jedna od definicija osobe koja nosi epitet hejtera kaže da ta osoba jednostavno ne može biti zadovoljna tuđim uspjehom. Hejter je jednostavno nezadovoljan i ne voli. To mu je opredjeljenje. On se vrlo često ni u šta ne razumije do te mjere da nudi rješenje, ali zato kritikuje, a nerjetko i vrijeđa i podsmjeva se.

Pojavljuju se na forumima, komentarišu po novinama, blogivima, fejsbuku i tviteru.

Hejteri imaju širok dijapazon pojavljivanja koji ukjlučuje:

– nepismeno

– prostački tekst

– kakav smor

– sramota

– po partijskom zadatku

– ko ovome daje pravo

– sujetnijeg čoveka nisam video (je l ti znaju kod kuće da si peder?)

Svaki pokušaj diskusije sa hejterima će se svoditi na isto. Kretaćeš se u pravcu nerviranja i dugmeta “block”, “delete” ili “unfriend”. Ako tome dodamo da na vašem wall-u ili time line stoji ružna prepiska i loša ocena nečeg što ste objavili i napisali imamo situaciju da kad neko dođe na vaš post vidi masu loših komentara za koje ne mora odmah da primeti da su neargumentovani i primetiće vas vas kako im poklanjate pažnju.

Zato savetujem dva pravila:

1. Sve što liči na hejtera je hejter

2. Hejt uklanjati po hitnom postupku brisanjem komentara, blokiranjem i odrođivanjem.

Ipak su tvoj fejsbuk, blog i tviter tvoje zadovoljstvo i nisi na mreži da te neko nervira već dati bude lijepo i zabavno. U nerviranju zabave nema. Nisi dužan da nekom sa perverznim namerama budeš poligon za liječenje kompleksa. Dakle briši-blokiraj.

I zapamtite: Iza svakog uspjeha čuči masa hejtera.

Kanadski znanstvenici: Kanabis možda pomaže u liječenju koronavirusa

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Tim kanadskih znanstvenika vjeruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u liječenju koronavirusa. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu stanica od koronavirusa.

Istraživači sa Sveučilišta u Lethbridgeu su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća u kojima se potom množi i širi. Sugeriraju kako kanabis može smanjiti ulazne točke virusa do 70 posto.

Prema kanadskom istraživanju, kanabidioli bi promijenili razinu ACE2 u tijelu, što bi čovjeka učinilo manje “poželjnim” domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije, piše New York Post.

“Naš rad bi mogao imati ogroman utjecaj jer nema mnogo lijekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 posto”, stoji u istraživanju.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje vjeruju da mogu utjecati na razinu ACE2 u ljudskom tijelu.

Znanstvenici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

“Vjerujemo da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak liječenju ili preventiva u borbi protiv koronavirusa”, kazala je istraživačica Olga Kovalchuk.

Kanabis se čak može upotrijebiti za “razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla”, pokazalo je istraživanje, uz “potencijal da se smanji ulazak virusa” kroz usta.
geek

U Dubaiju 70 odsto firmi predviđa zatvaranje u roku od pola godine

DUBAI – Zapanjujućih 70 odsto preduzeća u Dubaiju očekuje da će staviti katanac na vrata u narednih šest mjeseci jer su pandemija Covid-19 i mjere ograničenja uvedene zbog nje uništile tražnju, pokazuje juče objavljeno istraživanje Privredne komore Dubai.

Komora je anketirala 1.228 generalnih direktora u brojnim sektorima između 16. i 22. aprila, za vrijeme najrigoroznijih mjera ograničenja kretanja ljudi, a skoro tri četvrtine anketiranih bila su mala preduzeća sa manje od 20 zaposlenih, prenosi CNBC.

Više od dvije trećine ispitanika smatra da im prijeti umjeren ili visok rizik od izlaska iz posla u narednih šest mjeseci. Tačnije, oko 27 odsto je reklo da očekuje da će zatvoriti firmu narednog meseca, a 43 procenta da će izaći iz posla u roku od šest meseci.

Privreda Dubaija, koja je najdiverzifikovanija i najnezavisnija od prihoda od nafte u Persijskom zalivu, oslanja se pretežno na sektore kao što su ugostiteljstvo, turizam, zabava, logistika, nekretnine i maloprodaja.

Njeni hoteli i restorani imaju visoku međunarodnu reputaciju, a skoro polovina njih koje je komora anketirala očekuju da će prestati sa radom već narednog mjeseca.

Oko 74 posto putničkih i turističkih kompanija predviđa da će tada zatvoriti vrata, a istu sudbinu očekuje i 30 procenata preduzeća u sektoru transporta, skladištenja i komunikacija.

Mjere potpunog i djelimičnog zatvaranja grada dovode do zastoja tražnje na ključnim tržištima… Dvostruki udarac od pandemije i mjera ograničenja obara ekonomsku aktivnost do nivoa kakvi nisu zabilježeni ni tokom finansijske krize“, navela je komora Dubaija u svom izvještaju pod nazivom „Uticaj Covid-19 na poslovnu zajednicu Dubaij“.

Portparol Komore ukazao je, međutim, da treba imati u vidu da je anketa sprovedena među 1.228 od 245.000 kompanija u Dubaiju, i to u aprilu kada su na snazi bile najstože mjere ograničenja, te da su “njihova osjećanja bila zasnovana na očekivanjima da će najstroža faza zatvaranja biti produžena“.

Predviđamo da će se poslovno poverenje znatno poboljšati narednih nedelja i meseci kada se preduzeća vrate u normalnije uslove rada“, dodao je on.   Tanjug

Bjelogrli pjetlić se pojavio nakon 100.000 godina i šokirao znanstvenike

Smatralo se da je ptica Aldabra, bjelogrli pjetlić, izumrla još prije 100.000 godina. Međutim, nedavno je primijećena i ostavila je znanstvenike u čudu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je „iterativne evolucije”. To znači da su se geni, za koje se mislilo da su nestali, ponovo pojavili, odnosno da, iako su životinje možda davno izumrle, to ne sprječava gene da se razvijaju danas.

Takvi procesi inače mogu uzrokovati ponovnu pojavu više ili manje sličnih vrsta, od materijala predaka, što je posljedica “blage evolucije”.

No, sve to ne znači da će biti moguće da se uskoro pojave i runasti mamuti ili dinosauri. Do sad je ova pojava zabilježena kod nekih vrsta kornjača, a sad i prvi put kod ptica.

„Ne znamo ni za jedan drugi sličan primjer koji bi nam pomogao bolje objasniti ovaj fenomen. Ipak, za pticu Aldabru, postoje fosilni ostaci nađeni na teritoriju indijskog potkontinenta. Oni nam mogu pomoći rastumačiti kakve su efekte prirodno okruženje i blizina oceana imali na izumiranje ove vrste”, izjavio je paleobiolog David Marill.

geek

EU4Business: Poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru ublažavanja negativnog uticaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor

Projekat Evropske unije EU4Business objavio je danas javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava kako bi se ublažio negativan uticaj COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

Ciljevi javnog poziva su sljedeći:

 1. doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja epidemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH;
 2. optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnost, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH;
 3. podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište; i
 4. promovisanje prakse održivog razvoja uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima i očuvanje okoliša i zaštitu ljudi, prvenstveno radnika ili poljoprivrednika.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća, obrti/preduzetnici i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koje se bave:

 • proizvodnjom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda; ili
 • proizvodnjom i/ili otkupom i preradom, skladištenje i plasmanom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose do 1.8 miliona KM.  Bespovratna sredstva po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do 150.000 KM. (bez PDV-a).

Informacije o načinu popunjavanja i dostave prijave se nalaze u Smjernicama za podnosioce prijava na javni poziv.

Krajnji rok za podnošenje prijava je srijeda, 3. juni 2020. godine do 15.00

Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Preuzmite dokumentaciju:

Smjernice za podnosioce prijava na javni poziv

Prilog 1: Obrazac projektnog prijedloga

Prilog 2: Pismo namjere za sufinansiranje projekta (primjer)

Prilog 3: Lista za provjeru dostavljene dokumentacije

Aneks 1: Budžet projekta

Aneks 2: Plan realizacije projektnih aktivnosti

Aneks 3: Informacije o kooperantima

Ukoliko imate poteškoća sa preuzimanjem ili otvaranjem dokumenata/obrazaca, kao i za sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva, možete nas kontaktirati putem elektronske pošte, sa jasno naznačenim imenom poziva u predmetu poruke, i to na sljedeću e-mail adresu: registry.ba@undp.org.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Čudnovata zaštitna maska iz Srbije

Direktor Fonda za inovacijsku djelatnost Srbije Ivan Rakonjac i zaštitna maska koju je nosio postali su glavna tema i predmet ismijavanja na internetu.

Svoju inovativnu masku Rakonjac je prezentirao u Znanstveno tehnološkom parku u Beogradu tijekom predstavljanja izuma za borbu protiv koronavirusa. Najviše pažnje medija i javnosti izazvala je takozvana zelena maska, zbog koje je i premijerka Srbije Ana Brnabić pala u drugi plan.

Ova zelena maska je jedan od 12 inovativnih projekata znanstvenika i tvrtke za čije je izume Fond za inovacijsku djelatnost izdvojio 53 milijuna dinara. Maska je proizvod tvrtke CCS Solutions i registrirana je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo, a ispitana je u Institutu za javno zdravstvo. Sastoji se od tijela i poklopca, između čega se postavlja filter te ima garanciju tri godine. Sterilizira se prokuhavanjem ili brisanjem alkoholom ili asepsolom, prenose srpski mediji.

Maska je dobila naziv “Life mask”, a moguće ju je koristiti i do tri mjeseca. Do sad je proizvedeno više od 30.000 takvih maski, a javnim ustanovama će biti donirano 10.000.

geek

Znanstvenici poručuju: Ove navike i vježbe jačaju naš mozak

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Svi već znamo da je vježbanje odlično za naše psihofizičko zdravlje, povećanje energije i kvalitetniji san. Međutim, znanstvenici tvrde da vježbanje jača i naš mozak. Naime, novo istraživanje znanstvenice Hui-quan Li i uglednog profesora Nicka Spitzera s kalifornijskog Sveučilišta San Diego, inspirira nas da počnemo hodati i trčati na traci ili u prirodi, ali i plesati, jer kako tvrde, te navike itekako jačaju mozak.

Prema njihovom istraživanju, trčanje i hodanje na traci ili u prirodi ili izvođenje druge trajne aerobne vježbe – poput plesa ili kickboxa, zapravo poboljšava rad mozga i jača motoričke sposobnosti, piše The Ladders.

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja, čak i kod kuće. Iznimno je dobro svakodnevno redovno vježbati, jer to ne utječe samo na psihofizičko zdravlje, već i na bolju funkciju mozga.

Za ljude koji bi željeli poboljšati svoje motoričke sposobnosti, pamćenje, fokusiranost i produktivnost, bilo bi korisno da svakodnevno odrade neke aerobne vježbe (mogu npr. šetati, trčati, plesati ili udarati u vreću). Znanstvenici poručuju kako se puno toga može odraditi u prirodi ali i kod kuće, te da su yoga i pilates vrlo korisni.
geek

Dom spreman za izbore?

Donacija Aleksandra Vučića za obnovu doma konačno pred otvaranjem, čekaju se izbori.

Kada je Vlada Srbije za izbore 2018. donirala sredstva za dom i SNSD rekao da će biti gotovo i useljivo za 3 mjeseca iskusniji su bili svjesni da će otvaranje biti za 2 godine kada budu sledeći izbori jer to tako ide. Svaka investicija mora da poklopi barem 2 izborna ciklusa, jednim udarcem dvoje izbora.

Pošto je u pitanju dom kulture, a era kulture je završena i danas živimo digitalnu kulturu kroz društvene mreže, ova je mogla biti stavljena na čekanje. Ipak pisci i umjetnici čekaju svoj kutak i trenutak da se predstave kulturno osiromašenom stanovništvu, mada nije sigurno da će ih imati ko dočekati osim penzionera koji ionako tradicionalno gaje samo kulturu sjećanja, za koje nisu sigurni dali je bilo ili nije.

Po onoj bolje ikad nego nikad, ipak možemo se nadati da će sadržaji koji se instališu u ovom objektu biti od koristi, a ne samo za promocije političkih stranaka svake 2 godine, što je potpuno beskorisno?

Nova oprema za O.Š. “Petar Kočić“

U okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“, O.Š.“Petar Kočić“iz Nove Topole prije mjesec dana dobila je 14 novih računara, a u okviru istog projekta škola bi trebala dobiti pametnu tablu, 3D printer i druga nastavna sredstva za predmete biologiju, hemiju, fiziku i matematiku.

Direktor škole Radivoje Popović u izjavi za Radio Gradišku, rekao je da vrijednost projekta koji zajednički realizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i UNDP BiH iznosi 50 000KM.

Popović je dodao da je osim ovog projekta  O.Š.“Petar Kočić“ odobren i projekat“ Modernizacija i opremanje fiskulturnih sala i sportskih dvorana“.

„Od 187 škola Republike Srpske ovaj projekat odobren je za 15 škola, među kojima je i škola Petar Kočić“, rekao je Popović i dodao da realizacija projekta zavisi od situacije uzrokovane virusom korona.

Vrijednost ovog projekta je 100 000KM.

Od početka pandemije koronavirusom znatno povećana “pregorenost” radnika

Rad na daljinu spriječio je širenje koronavirusa, ali nije spriječio poslodavce u IT sektoru da povećaju opseg posla te na taj način dovedu zaposlenike do situacije u kojoj se osjećaju potrošenije nego prije. Pokazalo je to istraživanje anonimne profesionalne mreže blind.

Konkretnije, u veljači je 61 posto zaposlenih izjavilo da se osjećaju preopterećenima ili u žargonu “pregorenima”, dok ih je čak 73 posto to izjavilo u travnju. Iako je riječ o 12 posto rasta, koji ne mora djelovati pretjerano strašni, bitni su razlozi zašto se zaposleni osjećaju tako.

Primjerice, u veljači njih 25 posto izjavilo je da ih se zatrpava prevelikom količinom posla, dok je njih 16 posto izjavilo da su nagrade koje za obavljeni posao dobivaju nedostatne. Njih 15 posto pak je vidjelo probleme u tome što nemaju kontrolu nad poslom koji obavljaju.

Istovremeno, u travnju je njih 27 posto izjavilo da se osjećaju loše jer ne postoji granica između posla i njihova privatnog života. Zatim, njih 20,5 posto izjavilo je da osjećaju teret koji teško ili nikako ne podnose. Isto tako, njih gotovo 19 posto vidi problem u sigurnosnim aspektu obavljanja posla na daljinu.

Istraživanje pokazuje i u kojim su kompanijama zaposlenici najviše na udaru. U travnju 88 posto zaposlenih u Lyftu osjećalo se “pregoreno”, njih 82 posto u Uberu, Airbnbn i LinkedIn su na 81 posto, Oracle na 80 posto, Cisco na 78 posto, Salesforce na 77 posto, PayPal je na 75,5 posto, Apple je ostao na 75 posto kao i u veljači, a na 75 posto je i Expedia Group.

Problemi se mogu osjetiti i u hrvatskim kompanijama, ali to nije objedinjeno kriz istraživanja. Već kraći razgovori sa zaposlenima u IT sektoru potvrđuju da su poslodavci izgubili tu granicu koja bi trebala postojati između njih, posla i zaposlenih. No, pandemija ju je izbrisala i zaposlenici su na udaru.

ict

Isti brojevi na satu – Značenje poklapanja brojeva na digitalnom satu

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi kratki tekst na tu temu: isti brojevi na digitalnom satu.

Ovisno od osobe do osobe, ali svi mi pogledamo na sat dnevno više desetaka puta. Osobe koje imaju sat na ruci često će pogledati na sat, ali i oni bez ručnog sata (pogled na zaslon mobitela ili na neki dio PC ekrana). Dogodi se naravno da se pogode isti brojevi koji označavaju sate i minute. Na primjer, dogodi se da pogledamo na sat u 20:20, ili 11:11. Nismo praznovjerni, ali se gotovo svi sjetimo priča i proleti nam kroz razmišljanje značenje istih brojeva na satu. Ne znamo ga, ali razmišljamo o tom poklapanju, posebno kada se pojave isti brojevi na satu.

Tek toliko, da saznamo što mitovi govore na tu temu, odlučili smo napisati značenje brojeva na satu.

Ako vam se dogodi poklapanje, možete baciti pogled na tekst ispod, i vidjeti koliko ima, odnosno nema istine u obrazloženju.

Što znače isti brojevi na satu?

Prije nego nastavimo, napominjemo da se poklapanja brojeva odnose na digitalni sat. Ako pogledate na vašem računalu, ili smartphone uređaju na sat, u trenutku kada brojevi pokazuju:

00:00 – prema nekim mitovima trebali bi zaželjeti želju, jer postoji velika vjerojatnost da se ona i ostvari.

01:01 – može biti najava poziva od osobe koju dugo vremena niste čuli.

02:02 – znači da ste bili u snu osobe do koje vam je jako stalo.

03:03 – je trenutak poklapanja brojeva na satu koji kaže da vas je netko jako razočarao.

04:04 – znači da će vas neka osoba jako iznervirati.

05:05 – može biti najava neke bolesti, pa je dobro da se pripazite. Riječ je o praznovjerju naravno, ali valja biti na oprezu.

06:06 – može biti najava dolazeće SMS poruke od tajnog obožavatelja/ice. Moguće da će umjesto SMS poruke stići poruka na Viber ili WhatsApp, ali u to nismo sigurni, kao što nismo sigurni u istinitost svih ovih navoda. Kako god, krenimo dalje:

07:07 – poklapanje kaže da vas simpatija doživljava kao prijatelja. Možda je vrijeme da bacite oko na drugu osobu.

08:08 – bivši dečko ili cura misli na tebe. Još bi bilo dobro da sutra taj bivši/a pogleda na sat u 06:06, pa da se odluči poslati SMS.

09:09 – isti brojevi na satu znače da će vas poljubiti dečko, cura ili simpatija.

10:10 – znači da crni dečko/cura misli na vas.

11:11 – ubrzo ćete od simpatije dobiti poljubac. Nemojte da se poljubac dogodi u 12:12 jer:

12:12 – znači svađu.

13:13 – dva nesretna broja trinaest zapravo su OK, jer znače da posebna osoba upravo misli na vas.

14:14 – znači da će vam netko izjaviti ljubav.

15:15 – ovi isti brojevi na satu znače da osoba smeđe kose misli na vas.

16:16 – znači da vam slijedi nova ljubav.

17:17 – poklapanje brojeva na satu znači da će vam se vratiti stara ljubav za kojom još uvijek žalite.

18:18 – baš kao i 10:10, znači da osoba crne kose misli na vas.

19:19 – osoba vama bliska je jako ljubomorna, pa je dobro da pazite što radite i budete na oprezu.

20:20 – osoba s kojom ste u vezi vjerna vam je i nema razloga za brigu.

21:21 – poklapanje ovih brojeva kaže da morate biti odlučni, i da ne odgađate važne odluke.

22:22 – osoba s kojom ste u vezi misli samo na vas, naprosto vas obožava.

23:23 – osoba plave kose će vam prići.

Kako i sami možete vidjeti, isti brojevi na satu u jednom danu mogu se pojaviti 24 puta. Ako uzmemo u obzir da dan ima 1.440 minuta, mala je vjerojatnost da pogledamo na sat u vrijeme kada se brojevi na satu poklapaju. Možda nam je zbog te činjenice zanimljivo tumačenje brojeva koji se poklapaju, ili nam je u podsvijesti ta neka mogućnost da ipak u toj priči ima nešto. Mi se (geek.hr) ne vodimo takvim mogućnostima, ali smo odlučili napisati tekst, za one osobe koje ipak vole pronaći objašnjenje brojeva koji se poklapaju. Tekst koji smo napisali je zabavnog karaktera, i nije podržan nikakvim znanstvenim radovima. Napisali smo opise koji dolaze iz tekstova takve prirode, možda s laganom šaljivom notom. Značenje brojeva na satu nekom će ipak pogoditi, ili će se osoba “potruditi” da pronađe vezu s napisanim tekstom.
geek

Kako se mudrost razlikuje od drugih osobina

Sažaljenje. Razumijevanje samih sebe. Moral. Emocionalna stabilnost. Ove riječi trebale bi opisivati barem neke od univerzalnih osobina koje se pripisuju mudrosti, svaka od njih univerzalno je priznata i cijenjena.

Zapravo, ne postoji trajna, dosljedna definicija što bi točno značilo biti mudar. To je iznimno dragocjena vrlina, no u osnovi neobjašnjiva, bezvremena tema koja je odnedavno privukla pozornost stroge, znanstvene prosudbe. Dr. med. Dilip V. Jeste i dr. med. Thomas W. Meeks, obojica profesori na katedri za psihijatriju na University of California, San Diego te istraživači na Sam and Rose Stein Institute for Research on Aging, objavili su prošle godine dokument u kojemu se tvrdi da bi mudrost mogla imati neurobiološke korijene. Drugim riječima, mudrost je ispremrežena.

U junskom broju časopisa Gerontologist trenutno dostupnom i u online izdanju, Jeste i Meeks idu i dalje, pokušavajući identificirati središnje, objedinjujuće elemente koji obilježavaju mudrost. S kolegama sa još četiri sveučilišta, Jeste i Meeks obratili su se skupini međunarodnih stručnjaka radi karakterizacije svojstava mudrosti, inteligencije i duhovnosti – te mjerenja modusa na koji svaka pojedina osobina nalikuje ili se razlikuje od ostalih.

“Postoji nekoliko glavnih definicija mudrosti, no nema jedinstvene, sveobuhvatne definicije, koja bi obuhvatila svaki pojedini značajan aspekt mudrosti”, rekao je Jeste, pročelnik Estelle and Edgar Levi Chair in Aging, profesor psihijatrije i neuroznanosti te ravnatelj gerijatrijske psihijatrije na University of California San Diego. “Inteligencija i duhovnost dijele odlike sa mudrošću, no one nisu ista stvar. Pojedina osoba može biti inteligentna, no zato joj može nedostajati praktičnog znanja. Duhovnost se često vezuje sa starosnom dobi, baš kao i mudrost, no većina istraživača mudrost nastoji definirati sekularnim (svjetovnim) nazivljem, umjesto duhovnim. “

Istraživanje se sastojalo od dvodijelnog elaborata i upitnika sastavljenog od 53 izjave koje su se odnosile na koncepte mudrosti, inteligencije i duhovnosti. Pronašli su pedeset i sedmero stručnjaka koje su zatim kontaktirali e-mailom, tridesetoro ih se odazvalo. Faza 1 istraživanja otkrila je značajne razlike među pojedinim skupinama koncepata u 49 izjava od 53. Mudrost se razlikovala od inteligencije u 46 od 49 elemenata, dok se od duhovnost razlikovala u 31 elementu. U fazi 2, definicija mudrosti dodatno je oplemenjena fokusiranjem na 12 elemenata sadržanih u rezultatima faze 1. Većina se stručnjaka složila da bismo mudrost mogli obilježiti na sljedeći način, a utvrdili su Jeste i Meeks:

– Imanentna je ljudima
– Predstavlja oblik naprednog kognitivnog i emocionalnog razvoja potaknutog iskustvenim
– Predstavlja osobnu, premda rijetku, kvalitetu
– Moguće ju je usvojiti, sa starosnom dobi dobiva na sve većem značaju i moguće ju je mjeriti
– Njezina snaga najvjerojatnije ne ovisi o uzimanju lijekova

Istraživanje je provedeno pomoću Delphi metode, koju je RAND Corporation razvila pedesetih godina prošlog stoljeća, a temelji se na načelu da su prognoze koje su rezultat organizirane grupe stručnjaka umnogome preciznije od onih koje su rezultat neorganizirane grupe ili pojedinaca. Autori dokumenta identificirali su 60 priznatih stručnjaka u području mudrosti u svijetu, fokusirajući se na one izvan njihovih vlastitih ustanova. Odabrani su trebali imati najmanje dvije recenzirane publikacije na temu mudrosti i duhovnosti, iako broj ukupnih publikacija nije bio jedini kriterij odabira.

Stručnjaci su u sklopu istraživanja trebali odrediti stopu relevantnosti i značajnosti šest izjava (npr. “koncept je moguće primijeniti na ljudima”), temeljenu na njihovom vlastitom poznavanju empirijskih dokaza u sklopu koncepata inteligencije, mudrosti i duhovnosti. Bodovna ljestvica određena je u rasponu od 1 (definitivno ne) do 9 (definitivno da). Stručnjaci su zatim zamoljeni ocijeniti važnost 47 komponenti, poput altruizma, praktičnih životnih vještina, smisla za humor, realizma, spremnosti oprostiti drugima i samopoštovanja, u sklopu koncepata mudrosti, inteligencije i duhovnosti.

“Jedan elaborat, naravno, ne može cjelovito i u potpunosti definirati mudrost”, rekao je Jeste. “Njegova vrijednost počiva na postavci da su stručnjaci međusobno postigli značajno suglasje da je mudrost doista posebna cjelina s nizom karakterističnih osobina. Podaci objedinjeni ovim istraživanjem trebali bi pomoći u osmišljavanju budućih empirijskih istraživanja na temu mudrosti.”

geek

Balkanski radnici ‘zavadili’ njemačke političare

Mogućnost za dovođenje niskokvalificirane radne snage sa Zapadnog Balkana ograničena je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži.

Njemačke vlasti bi trebale razmotriti produženje takozvanog balkanskog pravila za dovođenje niskokvalificirane radne snage sa Zapadnog Balkana, ali je, uslijed epidemije novog korona virusa, došlo do konflikta u vladajućoj koaliciji.

Mogućnost za dovođenje radne snage sa Zapadnog Balkana ograničena je do kraja ove godine, a bilo je planirano da se produži, što sada osporavaju političari iz redova Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalne unije (CSU), tvrdi njemački javni servis ZDF.

Ukazuje se da političari iz CDU/CSU kancelarke Angele Merkel postavljaju pitanje da li Njemačka može i dalje prihvatiti desetke hiljada niskokvalificiranih radnika sa Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Nemaju kvalifikacije, imaju iskustvo

S druge strane, prije svega građevinski sektor treba radnu snagu sa Zapadnog Balkana.

Felix Pakleppa iz Centralnog saveza njemačkog građevinarstva kazao je da će bez radnika sa Zapadnog Balkana doći do problema u tom sektoru.

Radnici sa Zapadnog Balkana nemaju formalno kvalifikacije, ali često imaju dugogodišnje iskustvo, a takva stručna radna snaga nedostaje tržištu rada Njemačke.

Svi ti argumenti, dodaje javni servis, u doba krize više nisu privlačni.

Glasnogovornik za unutrašnjopolitička pitanja CDU/CSU Mathias Middelberg ističe da je došlo do rasta nezaposlenosti u Njemačkoj i da sada ne smije doći do “paušalnog” produženja ovog pravila za radnike sa Balkana.

Opoziciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) pozdravlja ovaj stav konzervativaca i kaže da je to “pravilo” i bez korona virusa “ludilo”.

Međutim, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), druga članica vladajuće koalicije, insistira na produženju ovog pravila.

Neizvjesno ‘balkansko pravilo’

Zastupnica Ute Vogt naglašava da je to pravilo veliki uspjeh.

“Prihvatili smo da je Njemačka zemlja imigracije i koalicioni partner ne bi to svaki put trebali dovoditio u pitanje”; poručila je ona.

Međutim, i unutar konzervativaca postoji različiti stav te je “krilo” koje se bavi radnim pravom i građevinarstvom pozitivnije prema produženju pravila.

Na prvom sastanku zastupničkog kluba ove sedmice je, prema informacijama ZDF-a, postignut osnovni dogovor o produženju “balkanskog pravila”, ali uz snažno ograničene uslove.

Zbog tih ograničenja, prognozira se dalja svađa u koaliciji i neizvjesno je produženje pravila.

Izvor: Agencije

5G testiran u Francuskoj

Provedeni prvi testovi izloženosti elektromagnetskim poljima 5G mreža u Francuskoj – mjerenja pokazala iznose mnogo manje od dopuštenih.

Agence National des Fréquences (ANFR) objavio je detaljno izvješće o vrijednostima izloženosti izmjerenim tijekom nekoliko pilotskih implementacija 5G provedenih u Francuskoj koje je pokazalo da je izloženost mnogo manja dopuštenih i to za frekvencijski opseg 5G mreža od 3,4-3,8 GHz, frekvencija na kojima inače uobičajeno ne rade postojeće mobilne mreže. U Hrvatskoj je na ovim frekvencijama radio WiMax koji nikad nije zaživio.

Kako ističu u ANFR-u početna mjerenja obuhvaćala su nekoliko antenskih konfiguracija (različite marke antene, različitih veličina) i različite implementacije 5G NR. Na primjer, mjerenja su provedena s različitim brojem signalnih blokova sinkronizacije (SSB) ili različitim formatima okvira.

Razine izmjerenih polja bile su znatno ispod regulatorne granične vrijednosti od 61 V / m u frekvencijskom opsegu 3,4 -3,8 GHz.

Kako pojašnjavaju u ANFR-u, dobiveni rezultati naveli su ANFR da predloži novi pokazatelj mjerenja izloženosti valovima s obzirom na specifične karakteristike 5G mreža. Njihov je regulator ARCEP je krajem 2019. odobrio početne eksperimente u pojasu od 26 GHz. ANFR je zaključio da bi i 5G trebalo proučavati u ovom novom frekvencijskom pojasu.

Izvještaj je dio općeg razmišljanja o procjeni izloženosti javnosti elektromagnetskim valovima iz 5G mreža. ANFR je pojasnio da je zbog nedostatka podataka ili širenja lažnih vijesti važno pružiti objektivne i transparentne informacije.

Ta su mjerenja izvedena u posebnim konfiguracijama koje omogućuju dobru kontrolu nad uvjetima mjerenja. ANFR je rekao da će, nakon što mreže budu otvorene korisnicima operatora, nova mjerenja omogućiti testiranje realističnijih konfiguracija u pogledu prometa i dopuniti zaključke ovog izvještaja.

Britanski regulator za telekomunikacije Ofcom objavio je ranije u veljači 2020. godine, kraće izvješće o rezultatima mjerenja EMF-a prikupljeno blizu u 10 gradova širom Velike Britanije.

Cijelu analizu ANFR-a možete pronaći ovdje.

Malware koji ugrožava i najsigurnije uređaje

Stručnjaci za sigurnost otkrili su novi, napredni malware koji može zaobići i najozbiljnije sigurnosne mjere.

Riječ je o Ramsay malwareu, koji je dizajniran tako da dospije i na uređaje i mreže koje se obično smatraju otpornim na sve vrste napada. Tako može zaobići i takozvani „air-gapping“ sustav, kojeg koriste velike tvrtke, kako bi vitalne mreže i individualna računala izolirali od drugih mreža i javnog interneta. U pitanju je ozbiljna sigurnosna mjera koja se, na primjer, koristi za čuvanje osjetljive dokumentacije te drugih elemenata koje je neophodno sačuvati od očiju javnosti. Malware Ramsay može prijeći i ovu prepreku te tako doći do Word, PDF, ZIP fileova i drugih osjetljivih informacija koje se dobro čuvaju u izoliranim uređajima, piše Tech Radar.

Stručnjaci su otkrili tri verzije novog malwarea, pa se procjenjuje da je prvi Ramsay napravljen u septembru 2019., a druga dva u martu 2020. godine. To znači da napadači konstantno rade na unapređenjima. Jedna verzija sadrži modul za širenje malwarea, a najčešće inficira prenosive prostore za skladištenje, poput USB-ova. Vjeruje se da tako malware dospijeva na izolirane mreže, ali još uvijek nije najjasnije kako nakon toga preuzima osjetljive podatke s obzirom na to da su u pitanju izolirani sustavi, pa preuzimanje kontrole na daljinu nije moguće.

Ramsay još uvijek nije doveden u vezu s određenom hakerskom grupom, no pretpostavlja se da iza njega stoji skupina koja je odgovorna i za Retro malware – južnokorejska grupa koja je poznata pod imenom DarkHotel.

geek

Udio Windows-a u padu, korisnici se okreću prema Linuxu i macOS-u

Microsoft ima manjih problema s Windows 10 operativnim sustavom u smislu pridobivanja novih korisnika jer podaci za april ove godine pokazuju da unatoč činjenici da Windows 7 od januara nema podršku, korisnici se radije okreću prema Linuxu ili macOS.

Naime, prema podacima koje prikazuje NetMarketShare, broj uređaja na kojima se nalazi “desetka” pao je s 57,34 posto u martu na 56,08 posto u aprilu. Podosta je to zabrinjavajuće jer krivulja bi morala ići prema gore u trenucima kad se određeni operativni sustav “gasi” i gubi korisnike. Ali, u ovom slučaju ona ide prema dolje.

A “sedmica” ih svakako gubi, s 26,23 posto udjela na tržištu pala je na 25,59 posto. Nažalost po Microsoft, ne u smjeru koji bi “podebljao” brojku korisnika za “desetku”. Umjesto toga, macOS 10.15 ili macOS Catalina, bilježi rast korisnika. U martu ih je bilo 3,41 posto, a u aprilu 4,15 posto. Time je “istisnuo” Windows 8,1, koji je na 3,48 posto, s treće pozicije najkorištenijih operativnih sustava na svijetu.

Također, Linux se isto može pohvaliti velikim postignućem. Jer, njegova distribucija Ubuntu uspjela je s 0,27 posto udjela u martu stići do 1,89 posto u aprilu. Ukupno, Linux je sad na 2,86 posto udjela. Upućeniji će shvatiti što se događa, Ubuntu je u aprilu “izbacio” verziju 20.04 LTS i developeri, ali i drugi znatiželjnici, poželjeli su vidjeti kako funkcionira. Pa time “podebljali” broj uređaja na kojima se “vrti” Ubuntu. Već s krajem maja bi situacija mogla biti drugačija – u negativnom smislu po Ubuntu.

Naravno, sve ove brojke koje ne idu Windows 10 u prilog nisu nešto zbog čega se Microsoft treba previše zabrinuti, ali činjenica jest da tržište ne iskazuje očekivani interes prema Windows 10 računalima, bez obzira što su na njemu prisutna gotovo pet godina i što Microsoft toliko radi na promociji, ne samo “desetke” već i svega što ide uz nju…

Elon Musk: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana?

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Elon Musk je ponovo progovorio o budućnosti umjetne inteligencije te o ulozi koju njegova tvrtka ima u stvaranju uvjeta za simbiozu između ljudi i strojeva. Između ostalog, otkrio je i da je startup Neuralink, u čijem je osnivanju sudjelovao, blizu započinjanja testiranja na ljudskim subjektima.

Neuralink je još u srpnju 2019. potvrdio da je kreiran robot koji implantate za interakciju s računalima može integrirati duboko u ljudski mozak. Rezultati su dobiveni na osnovu testiranja na laboratorijskim miševima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi da bi funkcionirale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mjestu, tvrde stručnjaci, trebala poslužiti za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i osjeta sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, s druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lijek mogla poslužiti kao nešto daleko moćnije.

U tom kontekstu, najavljeno je da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje „za manje od godinu dana“, a implantati koji se ugrađuju mjere četvrtinu obujma ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrirati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbjegne oštećenje krvnih žila na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebali hvatati signale iz mozga i slati ih do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lubanje, a odatle se informacije prenose bežično do namijenjenog uređaja, piše Futurism.

Musk ističe da smo na određenoj razini svi već kiborzi, s obzirom na to da ovisimo o pametnim telefonima i drugim uređajima te se u mnogim slučajevima kad izgubimo mobitel osjećamo kao da smo izgubili dio tijela.

geek

Huawei će ipak razvijati 5G mrežu u SAD-u?

Američko ministarstvo trgovine blizu je potpisivanja novog pravila kojim bi se američkim tvrtkama dozvolio rad s kineskim gigantom Huaweijem na uspostavljanju standarda za novu generaciju 5G mreže, potvrdili su izvori upoznati sa situacijom za Reuters.

Američke tehnološke tvrtke prestale su surađivati s Huaweijem na razvijanju standarda, s obzirom na to da je tvrtka dospjela na “crnu listu”, što je SAD dovelo u neravnopravnu poziciju, ocijenili su neki službenici tehnološke industrije, ali i ljudi iz Trumpove administracije.

Na sastancima za postavljanje standarda, gdje su razvijani protokoli i tehničke specifikacije koji omogućavaju da oprema različitih tvrtki neometano funkcionira zajedno, glas Huaweija je postao jači, dok su američki inženjeri sjedili u tišini.

Ministarstvo trgovine SAD-a, stavilo je Huawei na “listu entiteta” u svibnju prošle godine, zbog brige za nacionalnu sigurnost uslijed navodne opasnosti od kineske špijunaže.

Poslije skoro godinu dana nesigurnosti, odlučeno je da se uvede novo pravilo kako bi se to pitanje riješilo, navela su dva izvora za Reuters, tako što bi se američkim tvrtkama dozvolilo sudjelovanje u tijelima u kojima i Huawei ima svoje predstavnike.
geek

Kako stvarati web sadržaj koji će korisnici dijeliti – 7 osnovnih koraka

Želite stvarati kvalitetan web sadržaj koji će korisnici rado podijeliti na društvenim mrežama i ostalim digitalnim kanalima? Zanima vas kako stvarati sadržaj koji će se puno dijeliti i postoje li neke taktike koje vam u tome mogu pomoći?

Prema istraživanjima iz 2019. godine – svakog je dana na društvenim mrežama aktivno više od 3.5 milijardi ljudi. Konkretno, to znači da društvene mreže svakog dana koristi čak 45 posto svjetske populacije. Internet i digitalni kanali nude vam sjajnu priliku – da iz svojeg doma doprete do svih tih ljudi i ostvarite uspjeh iz vlastite fotelje.

No, put do uspjeha putem digitalnih kanala nije lagan i brz. Mnogo je ljudi koji svakog dana rade na digitalnim kanalima i koji svakog dana (ili barem mjeseca) stvaraju kvalitetan web sadržaj. Živimo u vremenu kada je informacija najvažniji resurs u poslovanju, ali je ujedno došlo i do određenog zasićenja podacima (što će u budućnosti biti još izraženije).

Navike online korisnika su se promijenile

Korisnici interneta danas na puno drugačiji način koriste blagodati mreže, nego što su to radili prije primjerice 20 godina. Prije 20-ak godina korisnici su bili strpljivi, pomno su čitali članke i web sadržaj – jer je u konačnici sama ponuda sadržaja bila relativno oskudna. Danas web sadržaj imaju na svakom koraku – i puno manje pažnje posvećuju čitanju, odnosno konzumiranju sadržaja.

Sukladno tome, danas je puno teže korisnika pridobiti svojim sadržajem – jer je konkurencije jako puno. S druge strane, ljudi su sve manje skloni dijeljenju i komentiranju web sadržaja – jer žele vidjeti što više toga i nemaju vremena za interakciju.

Dakle, stvoriti sadržaj koji će danas biti u velikoj mjeri dijeljen od strane korisnika – je iznimno zahtjevan i ambiciozan zadatak. Ipak, postoje neke taktike pomoću kojih možete postići određeni viralni efekt – i potaknuti korisnike da podijele vaš sadržaj s drugima. Želite li da korisnici vaš web sadržaj dijele na Facebooku, Instagramu i ostalim digitalnim kanalima – ovo su koraci koje morate slijediti:

Pratite trendove

Iako je stvaranje evergreen sadržaja ispravna taktika za dugoročni uspjeh, činjenica jest želite li više dijeljenja – morat ćete pratiti trendove. Ljudi uglavnom na digitalnim kanalima dijele sadržaj koji ja aktualan u datom vremenu. Primjerice, za vrijeme korona krize gotovo sva dijeljenja na društvenim mrežama bila usu vezana uz pojam korona ili karantena.

Želite li stvoriti sadržaj koji će ljudi rado podijeliti – morate pratiti trendove. Jedan od načina kako saznati što je u trendu jest spajanje na Google trends servis. Putem ovog servisa možete vidjeti što ljudi trenutno najviše pretražuju na internetu – odnosno što je u trendu. Takav sadržaj odmah u startu ima veće šanse da će biti više dijeljen na digitalnim kanalima.

Osluškujte želje ciljane publike

Sadržaj koji stvarate mora biti nekome namijenjen. Konkretno, prije stvaranja sadržaja u glavi morate imati osobu kojoj se sadržajem želite obratiti. Web sadržaj stvoren s ciljem da zadovolji želje i potrebe ciljanog korisnika – ima puno veće šanse da bude dijeljen od strane korisnika.

Postoji nekoliko načina kako saznati što vaša ciljana publika želi. Prije svega, možete se spojiti na Google Keyword Tool i upisivanjem ključnih riječi – saznati što točno interesira vaše ciljane korisnike. Drugi način istraživanja jest spajanje na društvene mreže te praćenje koji se sadržaj najviše dijeli – a vezan je uz vašu tematiku. Najbolje mjesto za takvo praćenje vrlo vjerojatno su grupe ili profili koji su usko vezani za vašu tematiku.

Provjerite što radi vaša konkurencija

Recept za uspjeh je prilično jednostavan – morate biti bolji od konkurencije. Vaš web sadržaj mora biti bolji, zanimljiviji i edukativniji – kako biste privukli više pažnje od konkurenata. Istraživanje konkurencije možete napraviti prilično jednostavno – čak i bez posebnih alata (koji doduše postoje).

Uglavnom, otiđite na profile i stranice vaših konkurenta na društvenim mrežama – i pogledajte koji je sadržaj imao najveći odaziv publike. Dakle, sadržaj s najvećim brojem komentara, lajkova i dijeljenja – vjerojatno je sadržaj koji je najzanimljiviji publici. Napravite sadržaj bolji od toga – i veći broj interakcije korisnika vam je zagarantiran.

Ispričajte priču i probudite emocije

Razmislite li malo bolje, sve što u životu radimo – zapravo je potaknuto našim emocijama. Primjerice, i sama kupnja kruha ili neke druge namirnice utemeljena je na emocijama – ili želimo kušati nešto novo kako bismo se oduševili okusom ili biramo dobar stari siguran put u kojem se osjećamo gurmanski komforno. Emocije su ključ svega što radimo – i stoga je važno u web sadržaju probuditi emociju kod korisnika.

Želite li pridobiti pažnju korisnika – morate im ispričati priču. Priču s kojom se korisnik može povezati i u kojoj može pronaći sebe (ili budućeg sebe). Priča može ciljati na pozitivne emocije, ali i negativne – samo je važno da nekako probudite unutarnji žar korisnika. Ispričana priča koja budi emocije – sjajan je odabir želite li povećati šanse da korisnik podijeli vaš web sadržaj.

Koristite ekspertize i statistike

Brojka od 3.5 milijardi korisnika društvenih mreža koju sam naveo na početku – odmah je u vama probudila teoriju koliko je to važno i potrebno ljudima. Iako su brojevi mnogim ljudima nejasni i ne vole se zamarati brojkama – činjenica je da brojke podižu interes ljudi. Želite li pridobiti interes korisnika koristite se brojkama – kako u naslovu, tako i u samome tekstu koji stvarate.

Druga važna stvar koja može pomoći u izgradnji kvalitetnijeg i “stručnijeg” web sadržaja jest – navođenje analiza i ekspertiza stručnjaka. U očima korisnika podići ćete kvalitetu i značaj članka – ako navedete stručnjake i istraživanja koji su potvrdili vaše teze. Samim time članak postaje poželjniji za dijeljenje na društvenim mrežama – jer ljudi uglavnom vjeruju stručnjacima (bez obzira kojim se područjem bavili).

Vizualni sadržaj privlači pažnju

Iako društvene mreže u prosjeku koristimo čak 3 sata dnevno, činjenica je da nam je pažnja na jednoj objavi iznimno mala. Primjerice, na Instagramu ljudi na jednoj objavi zastanu tek na nekoliko sekundi, a onda produže dalje na sljedeću. Želite li provući pažnju korisnika to ćete teško ostvariti tekstom i zbog toga je važno da stvorite kvalitetan i primamljiv vizualni sadržaj.

Video kao medij sve više raste na digitalnim kanalima – i njegov značaj danas je važniji no ikada prije. Uz stvaranje video sadržaja, preporuka jest stvaranje i ostalih vizualnih elemenata poput – infografika, gifova, fotografija, itd. Vjerujem da će vam se ulaganje u vizualni sadržaj isplatiti – jer biste time mogli povećati broj dijeljenja vašeg web sadržaja.

Omogućite lako dijeljenje vašeg web sadržaja

U svom tom užurbanom životu i korištenju društvenih mreža – ljudi su gotovo u potpunosti izgubili strpljenje. Ako nešto nemaju odmah i lako dostupno – velika je vjerojatnost da se time neće ni zamarati. Sagledamo li priču kroz tu prizmu – važno je da korisnicima omogućite što lakše i brže dijeljenje sadržaja na digitalnim kanalima.

Druga važna stvar jest poticanje korisnika – da podijele vaš sadržaj s drugima. Na kraju objava spomenite kako bi vam puno značilo kada bi korisnik vašu objavu podijelio s drugima i slobodno zauzvrat ponudite nešto korisno i kvalitetno. Ljudi dijele sadržaj kada od toga imaju koristi ili kada misle da će njihova zajednica od toga imati koristi.

Zaključak

Stvaranje web sadržaja koji će korisnici dijeliti nije nimalo lagan zadatak. Morate zadovoljiti mnoge kriterije i pritom još imati puno sreće da korisnici i digitalni kanali prepoznaju vaš sadržaj kao kvalitetan – i vrijedan dijeljenja.

Koraci koje sam nabrojio iznad svakako vam mogu pomoći u povećanju šansi da vaš čanak dođe do većeg broja ljudi. Isprobajte savjete iznad, dodajte nešto svoje – i vjerujem da ste na dobrom putu za uspjeh. Slobodno podijelite ispod i svoje taktike za veći broj dijeljenja web sadržaja.
geek

Njemačka pivnica dijelila pivo besplatno

Nakon što ga nije mogla prodati jer je turističkim i ugostiteljskim objektima zabranjen rad, njemačka pivnica je u četvrtak podijelila oko 2.600 litara piva.

Umjesto da pivo bace, vlasnici pivnice Willinger u zapadnoj državi Hesse, odlučili su da ga građanima podijele besplatno.

Vlasnik Franz Mast kazao je Reutersu da je morao isprazniti spremišta što je brže moguće kako bi ih ponovo napunio svježim pivom i spremno dočekao otvaranje barova i restorana.

Ovaj potez naišao je na veliki interes građana pa su desetine ljudi strpljivo čekale u redu ispred pivnice, sa maskama i uz poštivanje mjera socijalne distance.

“Ovim takođe želimo zahvaliti ljudima i nadamo se da će i oni nama pružiti podršku kada nastavimo raditi, da će dolaziti ovdje i preporučivati nas drugima”, kazao je Mast.

Kolaps pivarske industrije

Njemačko udruženje pivara upozorilo je već da se ova industrija suočava sa kolapsom, naročito zbog pada izvoza, u prvom redu u Kinu i Italiju. Takođe, mjerama ograničenja ljudima je sugerisano da ostanu u svojim kućama a restoranima i barovima zabranjen je rad.

Nema ni utakmica na kojima se inače prodavala velika količina piva.

Najveći svjetski festival piva Oktoberfest također je otkazan.

Digitalna transformacija za 18 lokalnih samouprava u BiH – Pokrenuta mobilna aplikacija eCitizen

Sarajevo, 06. maj, 2020 – U okviru Projekta opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), izrađena je mobilna aplikacija eCitizen koja će omogućiti lakšu komunikaciju između građana i lokalnih vlasti.

Primarna svrha eCitizen mobilne aplikacije jeste omogućavanje jednostavne i transparentne komunikacije građana i lokalne uprave. Aplikacija građanima omogućava slanje žalbe ili upita lokalnoj upravi u svega 5 klikova nakon čega dobiju odgovor uprave u roku od 48 sati. Pored toga, eCitizen mobilna aplikacija ima za cilj i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i vanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija.

„Građani najbolje znaju šta im treba, još više u doba krize. Aktivno građanstvo je ono čemu težimo u svim projektima koje podržava Švicarska. Kroz aplikaciju eCitizen, građani imaju pristup novim i atraktivnim načinima izražavanja svojih potreba i zabrinutosti prema lokalnim vlastima u BiH. U boljem su položaju da postanu akteri promjena u svojoj lokalnoj zajednici. Aplikacija eCitizen zajednička je inicijativa građana, javnog sektora i IT industrije u zemlji. Kao globalni lider na čelu digitalnih inovacija, Švicarska će nastaviti saradnju s Bosnom i Hercegovinom kako bi podijelila prednosti novih tehnologija za sve”, izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH.

Mobilna aplikacija je prilagođena za Android i IOS, te se može preuzeti putem stranicaGoogle Play i App Store.

Ovo softversko rješenje je dostupno i kao online platforma na adresi www.ecitizen.ba. Na online platformi će uskoro biti aktivni i moduli za komunikaciju građana sa odbornicima, modul za javne rasprave, modul za pripremu sjednica skupštine i slično. Dodatne mogućnosti će biti dostupne samo na online platformi.

“Lokalne zajednice imaju koristi od digitalne transformacije kada vlade koriste tehnologiju i inovacije kako bi postigli bolje rezultate. Ova nova mobilna aplikacija dolazi u jednom od najizazovnijih perioda s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, a mi u UNDP-u vjerujemo da ona dolazi kada je najpotrebnija. Bolja komunikacija s lokalnim samoupravama ključna je u doba krize. eCitizen će omogućiti dvosmjernu komunikaciju s lokalnim vlastima, što će rezultirati većom transparentnošću, povjerenjem i odgovornošću na lokalnom nivou”, izjavila je – Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Važan dio procesa izrade aplikacije su bile konsultacije sa lokalnim upravama. Tako je, na prijedlog zaposlenih Gradske uprave Gradiška, pripremljena komponenta „pitajte gradonačelnika“.

„Najvažnija opcija aplikacije je direktan upit „Pitajte gradonačelnika“, gdje uz pomoć Službe za informisanje, građani dobijaju informacije o komunalnim potrebama i problemima u roku od 48 sati. Aplikacija eCitizen predstavlja korak više ka otvaranju Gradske uprave grada Gradiška građanima putem uspostavljanja jednostavne, transparentne i dvosmjerne komunikacije. Pored toga, svi građani koji instaliraju aplikaciju e-Citizen na svoje mobilne uređaje će moći dobijati direktne obavijesti o nepredviđenim i vanrednim situacijama, prekidu usluga (npr. u vodosnabdijevanju)“, ističu iz Gradske uprave Gradiška.

Tokom mrta i početkom aprila 2020. godine Projekat MEG je organizovao nekoliko online obuka za službenike i IT administratore iz svih partnerskih jedinica lokalne samouprave.

„Općina Sanski Most je ozbiljno pristupila korištenju aplikacije. Potencijal vidimo u nizu informacija koje će se moći dijeliti kroz aplikaciju, te će se brže i ciljano stupati u kontakt sa određenim grupacijama stanovništva. Trenutno nam je fokus na umrežavanju, pa tako sve naše javne ustanove i javna preduzeća imaju osoblje zaduženo za praćenje aplikacije i prijava koje pristižu“, istakao je načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

eCitizen aplikacija je primjer digitalnog rješenja kojim se javnim organima u vrijeme krize omogućava da imaju bolje podatke, bržu komunikaciju sa građanima i efikasnije donošenje odluka u 18 partnerskih opština i gradova MEG Projekta. Nakon njihove ogledne primjene, ista digitalna rješenja se mogu primijeniti u cijeloj zemlji.

Porast trgovine preko interneta te rast paketne dostave i to 11,9 posto, opća trgovina bilježi pad

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u ožujku 2020. godine maloprodajni je promet EU27 obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 8,2 posto manji, dok je u Hrvatskoj 5,1 posto manji u odnosu na ožujak 2019. godine. Rast bilježi internetska trgovina, trgovina putem pošte, ali i farmacuetika i medicinski proizvodi, ali i hrana i piće.

Ovim padom prekinut trend godišnjega rasta koji je kontinuirano trajao od kolovoza 2013. godine. Kada se promatra samo ožujak tijekom godina, u ovogodišnjem je ožujku zabilježena najniža razina realnoga prometa u trgovini na malo EU27 još od ožujka 2015. godine.

Znatan je utjecaj na takva ostvarenja imalo zatvaranje velikog dijela prodavaonica uglavnom su radile samo prodavaonice živežnim namirnicama, ljekarne i benzinske postaje, koje je uslijedilo ovisno o pojedinoj članici EU27 tijekom ožujka kao dio mjera u borbi protiv koronavirusa.

Utjecaj takvih mjera uočljiv je i u strukturi maloprodajnoga prometa po grupama proizvoda, gdje se u ožujku godišnji porast realnoga prometa bilježi u prodaji „hrane, pića i duhana“ 8,1 posto, „farmaceutskih i medicinskih proizvoda“ 5 posto te u „trgovini na malo preko pošte ili interneta“ 11,9 posto, dok je u ostalim grupama proizvoda zabilježen pad.

Promatrano prema članicama EU27, godišnji je pad realnog prometa u ožujku zabilježen u svim članicama EU27 za koje su podaci dostupni (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni). Prema dostupnim podacima, najbrža je dinamika pada zabilježena u Francuskoj (-16 posto), Sloveniji (-15,1 posto) i Bugarskoj (-14,6 posto). Njemačka (oko 20 posto), Francuska (oko 17 posto) i Italija (oko 16 posto) najjače su članice EU27 kada je riječ o njihovu udjelu BDV-a trgovine na malo u BDV-u trgovine na malo EU27, pa je s obzirom na to spomenuti pad prometa u Francuskoj imao i najveći utjecaj na pad prometa EU27.

Na pad realnoga prometa u trgovini na malo EU27 utjecalo je i znatno smanjenje pouzdanja potrošača u ožujku (prema rezultatima ankete koje objavljuje Europska komisija), a travanjski rezultati pokazuju još veći pad pouzdanja potrošača, što će se odraziti i na podatke o maloprodajnome prometu za travanj koji bi trebali biti objavljeni 4. lipnja. Iako su u EU27 krajem travnja počele popuštati mjere ograničenja rada prodavaonica, još je uvijek teško predvidjeti kakva će biti buduća kretanja u trgovini na malo.

Polovina zaposlenih ljudi gleda sadržaje za odrasle na istim uređajima koje koriste za rad od kuće

Od kad su mjere socijalnog distanciranja postale uobičajene zbog aktualne situacije, zaposleni se prilagođavaju novim radnim okruženjima i sve je tanja granica između privatnog i poslovnog života. Zapravo, polovina (51%) zaposlenih koji rade od kuće i koji su počeli gledati više sadržaja za odrasle priznaje da to rade na istim uređajima koje koriste u poslovne svrhe. Ovo je samo jedan od ključnih nalaza novog izvještaja tvrtke Kaspersky pod nazivom “Kako je COVID-19 promijenio način na koji ljudi rade?”.

Novi način života s kojim se zaposleni sada susreću počinje utjecati na balans između njihovog poslovnog i privatnog života. Gotovo trećina (31%) zaposlenih kaže da provode više vremena radeći nego što su to ranije činili. Međutim, 46% izjavilo je da troše više vremena na osobne aktivnosti. Ova konkretna promjena može biti rezultat toga što zaposleni više ne trebaju provoditi toliko vremena u gradskom prijevozu ili putovanju kao što je to ranije bio slučaj.

Izvještaj također ukazuje na to da je zaposlenima sve teže razdvojiti poslovne i osobne aktivnosti, posebice kad se radi o informacijskim sustavima. Ono što je zabrinjavajuće za tvrtke je da 51% zaposlenih koji priznaju da su počeli gledati više sadržaja za odrasle otkad rade od kuće, kažu da to čine na uređajima koje koriste u poslovne svrhe. Čak gotovo petina (18%) zaposlenih to radi na uređajima koje su im osigurali njihovi poslodavci, dok 33% njih priznaje da gleda sadržaj za odrasle na svojim osobnim uređajima koje također koriste za posao.

Uz to, 55% zaposlenih izjavilo je da sada čitaju više vijesti nego što je to bio slučaj prije nego što su krenuli raditi od kuće. Iako je ovo razumljivo i očekivano jer ljudi žele biti u toku s najnovijim informacijama o koronavirusu, 60% ove aktivnosti obavlja se na uređajima koje koriste za posao. Sve to potencijalno može dovesti do infekcija uređaja malwareom, ako zaposleni ne obraćaju pažnju na resurse i web stranice koje koriste.

Zaposleni također razvijaju naviku korištenja svojih osobnih uređaja za posao, povećavajući tako potencijalne rizike skrivenog IT-ja koji uključuju objavljivanje osjetljivih informacija. Na primjer, 42% zaposlenih koriste privatne e-mail račune u poslovne svrhe, a 49% njih priznaje da se korištenje privatnih računa u poslovne svrhe povećalo otkad rade od kuće. 38% zaposlenih koristi osobne aplikacije za dopisivanje koje njihovi IT odjeli nisu odobrili, od čega je 60% izjavilo da to čini češće u novonastalim okolnostima.

Što napraviti?

Kako bi poduzeli sve što je u njihovoj moći da sačuvaju sigurnost svojih zaposlenika i korporativnih podataka, tvrtka Kaspersky preporučuje poslodavcima sljedeće mjere:

 • Organizirajte osnovnu obuku o sigurnosti za svoje zaposlenike. To se može organizirati online i obuhvatiti suštinu prakse, kao što su upravljanje računima i šiframa, e-mail sigurnosti i slično.
 • Uvjerite se da su uređaji, softveri, aplikacije i druge usluge ažurirane s najnovijim zakrpama.
 • Instalirajte provjereni softver za zaštitu, na svim uređajima, uključujući i mobilne uređaje. Softver koji koristite treba sadržavati zaštitu od web prijetnji ali i e-mail phishinga.

Zaposlenicima i korisnicima koji rade od kuće i koji moraju raditi na svojim osobnim uređajima, tvrtka Kaspersky savjetuje:

 • Korištenje pouzdanog sigurnosnog alata za sveobuhvatnu zaštitu od širokog opsega prijetnji.
 • Preuzimanje edukativnog i zabavnog sadržaja isključivo s pouzdanih izvora.

geek

Zašto su video konferencije toliko iscrpljujuće?

Pandemija koronavirusa uvela je neke od promjena u način poslovanja, a jedan od njih svakako jest potreba za videkonferencijama. Nikad nije bila toliko izražena, u tolikoj mjeri i toliko neizostavna, što se odrazilo na apsolutno sve uključene u tu priču. Samo, onima koji komuniciraju na taj način sve skupa može biti iznimno iscrpljujuće.

Primjerice, Microsoft, Zoom, Google, Facebook, Houseparty… bilježe uspjehe zahvaljujući činjenici da milijarde ljudi mora biti u svojim domovima i raditi ili komunicirati na daljinu, no istim tim ljudima sve skupa nije nimalo jednostavno.

Za videokonferenciju potrebno je imati odgovarajuću opremu, odgovarajuću internetsku vezu i strpljenje čekati da netko kaže što ima. Teže se uključiti i nadovezati, teško je snaći se ako netko nema odgovarajuću opremu ili internetsku vezu, pa sve skupa ima zastoje, poteškoće, oduži se.

Ujedno, problemi poslovanja u doba krize jesu u tome što se videokonferencijski pozivi sve rjeđe odvijaju u samoj smjeni, a sve češće van nje, što zaposlenike i njihove lidere veže uz posao kroz cijeli dan. Nije ni to sve, ako su sastanci izvedeni unutar radnog vremena, teže je čuti sve, nemoguće je vidjeti istovremeno sve osobe i kompletni proces zna se podosta odužiti. I ne ostavlja identičan dojam. Dakle, iscrpljuje.

Nažalost, nije to sve, najnovija istraživanja pokazala su da ljudi osjećaju pritisak od virtualnog druženja, više no što su osjećali od onog “stvarnog”. Samim time, osjećaju krivnju ako izvan radnog vremena odbijaju videopozive i druženja tog tipa. Ali, zbog načina na koji funkcionira posao i činjenice da smo vezani uz boravak u domovima, teže je shvatiti neobavezno druženje kroz videopoziv drugačije od videkonferencije u poslovnom smislu.

Nadalje, kod komunikacije kroz videopozive, oko 85 posto konteksta se gubi jer ne vidimo govor tijela, ne prepoznajemo atmosferu u prostoriji, kao ni poruke koje se uistinu odašilju. Samim time, s vremenom takav način komunikacije kod ljudi stvara averziju i potpunu suprotnost onome što je bio prvotni cilj…

ICT

Maske su pale

Kako korona virus slabi tako se aktivnosti u privredi Gradiške inteziviraju ili barem želja da se nešto pokrene pa je prvi čovjek Rage nešto rekao na Radio Gradišci. Meni doduše nije jasno čime se on to hvalio jer mi rezultat njihovog rada ne izgleda tako impresivno? 8 zaposlenih Rage za 2 godine učestvovali su u obezbjeđivanju 500000 KM sredstava za privredu. Nepoznat mi je kriterij za taj uspijeh ali su porezne obaveznike koštali prilično i njihov ‘uspijeh’ znači naš neuspijeh. Da pomogne stigao je i Ministar Petričević.

Ministar Petričević je rekao da je cilj posjete upoznavanje djelatnosti kompanija s obzirom da je zbog trenutne situacije uzrokovane virusom korona došlo do preorjentisanja proizvodnje privrednih društava shodno potrebama tržišta i velikoj potražnji za zaštitnim maskama EU.

Kineska tekstilna industrija je tehnološki napredna naspram naše

Koliko god zaista maske postaju još jedna mogućnost za ponudu u EU i mogućnost da naša tekstilna industrija dobije dio kolača od toga velikoga kolača bez nabavke tehnologije barem konkurentne sadašnjoj kineskoj s kojom Kinezi sa malim brojem radnika postiže produktivnost nezamislivu za naše tekstilce.

Takvom proizvodu se ne može konkurirati ni cijenom ni količinom i naizgled poslovi koji obećavaju postanu nedostižni za naše tekstilce u obimu kojem bi mogli biti.

Google Meet stiže na Gmail

Google ne gubi vrijeme, pa svoj servis za video pozive već integrira u Gmail. Tako određeni korisnici mogu već vidjeti link za pokretanje Google Meeta, a Zoom uskoro dobiva još jaču konkurenciju, piše The Verge.

Tvrtka je prije nekoliko dana objavila da će Meet biti dostupan i besplatan, za sve one s Google računom, a u jednom razgovoru će moći sudjelovati do 100 korisnika i to bez vremenskog ograničenja. Meet dobiva i neke sigurnosne opcije koje nedostaju Zoom servisu, pa će korisnici biti obvezni logirati se na svoje Google račune kako bi pristupili servisu, a pristupanje nekom razgovoru će biti moguće samo ako je korisnik dobio poziv od onoga koji je organizirao video sastanak.

Google i Microsoft ulažu sve napore kako bi sustigli Zoom, pa je Microsoft Teams aplikacija stigla do 75 milijuna dnevnih korisnika, dok Google Meet svakoga dana dobiva po oko tri milijuna novih korisnika, zahvaljujući čemu je prešao cifru od 100 milijuna. Tako se u eri kućne izolacije traže novi servisi za komunikaciju, pa projekte imaju i tvrtke kojima servisi za video konferencije prije nisu bili jača strana. Među njima je i Google, pa je Meet prije samo mjesec dana bio Hangouts Meet, a tu je i Hangouts Chat i originalni Hangouts. Ostaje nam još za vidjeti hoće li tvrtka na vrijeme organizirati svoje servise i prestići konkurenciju jednim, preciznim proizvodom.
geek

Strah od pandemije bolesti COVID-19 i mentalno zdravlje

Od pojave prvog slučaja u gradu Wuhanu u prosincu 2019. godine, pandemija bolesti COVID-19 uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2 brzo je postala globalni i multidimenzionalni problem. COVID-19 mogu pratiti komplikacije koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje, stoga su za sprječavanje širenja poduzete tako drastične mjere da možemo reći da je “svijet stao”. Strah od zaraze, strah za bližnje, socijalno distanciranje, ekonomski problemi, problemi vezani za obrazovanje, prestanak uobičajenog svakodnevnog funkcioniranja i sveopća neizvjesnost samo su neki čimbenici koji kratkoročno i dugoročno utječu na mentalno zdravlje.

Strah od pandemije bolesti COVID-19 i mentalno zdravlje

Zbog čega toliki strah od COVID-19?

S obzirom na moguće ishode bolesti COVID-19, razumljivo je da se javlja strah od smrti, strah od gubitka bližnjih te separacijski strah zbog marginalizacije.

Strah od zaraze virusom SARS CoV-2 i pandemije COVID-19 čini se da je premašio većinu dosadašnjih strahova od neke zaraze. Strah je razumljiv, budući da se radi o novom virusu čija obilježja još uvijek nisu u potpunosti poznata te ne postoji specifičan lijek niti cjepivo. Virus ima visok epidemijski potencijal, komplikacije mogu biti po život opasne, a stopa smrtnosti kod vulnerabilnih skupina izrazito visoka. Nadalje, u slučaju eksponencijalnog rasta broja zaraženih i kolapsa zdravstvenog sustava umanjuju se šanse za preživljenje. S obzirom na moguće ishode, razumljivo je da se javlja strah od smrti i strah od gubitka bližnjih (separacijski strahovi), a stigmatizacija zaraženih dodatno naglašava separacijski strah zbog marginalizacije i gubitka socijalne mreže.

COVID-19 pandemija nova je i do sada nepoznata opasnost, stoga je strah prirodna i očekivana pojava. Strah je u funkciji podizanja stupnja budnosti i pažnje kako bi se na adekvatan način suočili s opasnošću i preživjeli. Strah je instinkt, a ponašanje automatsko i često iracionalno. Prisjetimo sesamo kupovine zaliha hrane, dezinficijensa, zaštitinih maski i drugih potrepština na početku pandemije. Umirujuće poruke Kriznog stožera nisu bile dovoljne protiv tjeskobe koju su poticale vijesti o 50 milijuna ljudi u karanteni u Kini ili o stanju u bolnicama u Italiji. Unatoč suprotnim preporukama uzastopno smo slušali vijesti, pretraživali društvene mreže, promatrali ponašanje ljudi u okolini. Samo temeljem osobno prikupljenih informacija i znanja stvarali smo spoznaje koje su temelj osjećaja sigurnosti i kontrole te racionalnog ponašanja.

U svakom slučaju, činjenica je da je pandemija bolesti COVID-19 ozbiljna i globalna prijetnja s visokim rizikom od zaraze. Ipak, dimenzija straha, osim stvarnog rizika, ovisi i o percipiranom riziku tj. osobnom doživljaju opasnosti. Za osobe koje su po svojoj prirodi anksiozne i teško se snalaze u stresogenim situacijama ili su njihovi mehanizmi prilagodbe iscrpljeni ovaj rizik ima dimenziju više. Tada se okrećemo okolini i autoritetima, od kojih očekujemo rješenje i zaštitu. Napori koje ulaže Krizni stožer, Stožer civilne zaštite, državna i lokalna vlast – osim na kontrolu širenja zaraze – utječu i na kontrolu straha te imaju neprocjenjivu dobrobit za mentalno zdravlje.

Posljedice pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje

Ne očekuju se kod svake osobe jednake posljedice pandemije na mentalno zdravlje, a ishod prvestveno ovisi o obilježjima ličnosti pojedinca.

Puno je napisa u medijima, ali i u stručnoj literature koji predviđaju pandemiju mentalnih poremećaja po završetku pandemije COVID-19. Osim straha od zaraze, pandemija COVID-19, ima puno šire implikacije. Iako smo imali informacije o epidemiji COVID-19 u Kini, ova pandemija došla je iznenada i iz temelja zaljuljala sve aspekte našeg života: osobnog, obiteljskog, društvenog i poslovnog. Ograničenje kretanja, socijalna distanca, rad od kuće, “online” nastava, promjena dnevne rutine stavljaju na ispit naše osobne resurse i sposobnosti za adaptaciju u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Spoznaje o virusu, usvojeno znanje o načinu kako se zaštititi, učinkovitost poduzetih mjera u Republici Hrvatskoj ublažila je strah od zaraze. Slijede brige zbog posljedica na ekonomskom, društvenom, obiteljskom i obrazovnom planu.

Od ranije je poznato da se većina pogođenih osoba dobro suočava u kriznim situacijama i prođe bez simptoma mentalnog poremećaja, ili su pak oni blagi i kratkog trajanja, a jedan dio njih čak poboljša svoje funkcioniranje i razvije nove mehanizme nošenja sa stresom. Tada govorimo o “posttraumatskom rastu”. Tek kod manjeg dijela populacije očekuju se simptomi nekog od mentalnih poremećaja.

Iako je cijela nacija izložena riziku od zaraze SARS CoV-2 virusom i obuhvaćena mjerama koje su značajno promijenile svakodnevnu rutinu, ne očekuju se kod svakog jednake posljedice na mentalno zdravlje. Ishod ovisi, prvenstveno, o obilježjima ličnosti pojedinca. U ranijim krizama uočilo se da su neke osobe otporne i da se u kriznim situacijama dobro nose, bez simptoma mentalnog poremećaja ili su simptomi blagi, bez utjecaja na funkcioniranje. Neke osobe su elastične, što znači da u kriznoj situaciji razviju simptome mentalnog poremećaja, ali isti se brzo povuku. Treća skupina razvije simptome mentalnog poremećaja, isti se spontano, ali postupno povuku te dođe do oporavka. Tek kod manjeg dijela unesrećenih ne dolazi do oporavka već simptomi traju godinama nakon nesreće i uzrokuju kroničnu disfunkciju.

Čimbenici rizika za razvoj mentalnih poremećaja

Čimbenici rizika se (ovisno o tome kad se javljaju) mogu podijeliti u one prije pandemije, u vrijeme pandemije i nakon pandemije.

Čimbenici rizika prije pandemije odnose se na obilježja ličnosti pojedinca. Pažnju treba posvetiti osobama ženskog spola, jer su dosadašnja istraživanja pokazala da su žene manje elastične u odnosu na muškarce te na osobe mlađe životne dobi koje se teže suočavaju zbog nedostatka iskustva. U većem riziku su i inače marginalizirane skupine, kao što su osobe starije životne dobi, beskućnici, migranti, a naročito duševno bolesne osobe kao i oni sa slabom socijalnom podrškom i lošijim socio-ekonomskim statusom. Prethodno doživljena traumatska iskustava mogu povećati vulnerabilnost za aktualnu pandemiju. Izolacija, izostanak kontakta s vršnjacima, narušena dnevna rutina djecu i adolescente svrstava u rizičnu skupinu, zbog čega su potrebne preventivne mjere i monitoriranje psihopatoloških simptoma tijekom i nakon pandemije.

Čimbenici rizika u vrijeme pandemije koji mogu pridonijeti pojavi psihopatoloških simptoma su: stupanj opasnosti od zaraze, duljina trajanja izloženosti, osjećaj kontrole i percipirana podrška. Na ovom mjestu treba istaknuti zdravstvene djelatnike koji su direktno izloženi opasnosti od zaraze i u brizi da ne zaraze bližnje, često rade prekovremeno uz nedostatak zaštitne opreme. Osjećaj kontrole protektivni je čimbenik zbog čega je važna edukacija o načinu zaštite, povjerenje u institucije i stručnjake te učinkovitost primjenjenih mjera.

Čimbenici rizika nakon pandemije za pojavu mentalnih poremećaja obuhvaćaju stresore i percipiranu socijalnu podršku. Udar na ekonomiju na globalnom planu, porast nezaposlenosti, gubitak posla, pad prihoda, financijski problemi, pad standarda, porast siromaštva, kao i loši partnerski odnosi i problemi sa zdravljem mogu povećati vulnerabilnost pojedinca te posljedičnu pojavu psihopatoloških simptoma.

Simptomi mentalnih poremećaja u vrijeme pandemije

U vrijeme pandemije COVID-19 na uzorku kineske populacije ustanovljeno je da više od 50 posto ispitanika razvilo anksioznost i depresivnost.

Iz prethodnih kriznih situacija poznato je da između 25 i 30 posto osoba izloženih nekom traumatskom događaju ima psihopatološke simptome u vrijeme samog događaja ili neposredno nakon njega. U vrijeme pandemije COVID-19 na uzorku kineske populacije ustanovljeno je da više od 50 posto ispitanika ima simptome kao anksioznost i depresivnost. Osim toga, česte su pritužbe na smetnje koncentracije, smetnje pažnje, pamćenja, iritabilnost, nesanicu ili povećanu potrebu za snom, dezorganiziranost te somatske simptome kao glavobolja i drugi bolni sindromi, poremećaj apetita uz gubitak/porast tjelesne težine.

Tjeskoba vezana za suočavanje s opasnošću od zaraze i prateće promjene načina života i funkcioniranja, u pozadini je ovih simptoma. U ovoj fazi najvažnija je psihološka prva pomoć. Osobe koje razviju simptome u tijeku epidemije treba pratiti i procijeniti rizik od razvoja mentalnog poremećaja te prema potrebi sugerirati psihološku odnosno psihijatrijsku skrb.

Mentalni poremećaji kao posljedica pandemije COVID-19

Kao i kod drugih epidemija, i kod pandemije COVID-19 za očekivati je razvoj različitih mentalnih poremećaja. Nedavna istraživanja na kineskoj populaciji vezano za COVID-19 pandemiju u više od polovice ispitanika pokazala su značajan porast tjeskobe, ali i porast depresivnosti, osjećaja usamljenosti, nasilja u obitelji i zlostavljanja djece. Istraživanja vezana za epidemiju SARS-om pokazala su povećan psihijatrijski morbiditet i kod osoba koje nisu bile inficirane. Dosadašnja iskustva pokazuju da 30-40 posto osoba koje su direktno pogođene razviju simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), da se PTSP javlja kod 10-20 posto pomagača te u 5-10 posto u općoj populaciji.

Kada posumnjati na PTSP?

PTSP se nakon ove pandemije češće očekuje kod osoba koje su bile zaražene i koje su imale teže simptome, ali i kod članova njihovih obitelji.

PTSP se javlja nakon doživljenog traumatskog iskustva koje podrazumijeva ozbiljnu prijetnju životu. Kad su epidemije u pitanju, PTSP se češće javlja kao posljedica same bolesti (strah od zaraze); upravo zbog toga se PTSP nakon ove pandemije češće očekuje kod osoba koje su bile zaražene i koje su imale teže simptome, ali i kod članova njihovih obitelji. Takve osobe biti će zaokupljene preživljenim iskustvom u mislima, snovima, kao i u situacijama koje ih podsjećaju na isto iskustvo. Česti simptomi su i izbjegavanje podsjetnika, osjećaj umrtvljenosti emocija, povlačenje, nesanica, razdražljivost, napadi bijesa, smetnje koncentracije, pesimizam, osjećaj beznađa, itd. Ovi simptomi su takvog intenziteta da oboljelu osobu značajno ometaju u funkcioniranju.

Depresija – kada očekivati i kako prepoznati depresiju?

Drugi najčešći očekivani psihijatrijski poremećaj vezan za epidemije je depresija, a ista se češće javlja nakon pandemije. Mjere poduzete s ciljem kontrole širenja infekcije mogu rezultirati gubitkom socijalne mreže vezane za radno okruženje, prijatelje i druge društvene grupe. Neki će izgubiti posao, ekonomsku i financijsku sigurnost zbog čega će mnogi planovi i želje ostati neostvareni. Navedeno može rezultirati tugom, depresivnim raspoloženjem, gubitkom volje i interesa, poremećajima sna i apetita, padom samopouzdanja uz osjećaj krivnje, samooptuživanja do suicidalnog rizika. Navedeno su simptomi depresije, a ako su prisutni kroz duže vrijeme i ometaju funkcioniranje pojedinca, tada je potrebna stručna pomoć. Osim toga, kod ljudi koji su izgubili člana obitelji ili nekog bliskog za vrijeme pandemije, a zbog opasnosti od zaraze nisu mogli skrbiti o istoj osobi ili se oprostiti na dostojanstven način, može se očekivati razvoj patoloških oblika žalovanja kao što je nezapočeto žalovanje ili kronično žalovanje.

Bolesti ovisnosti

Umjesto posjete liječniku često se poseže za “antidepresivima” i “sedativima” koji su na dohvat ruke.

Simptomi mentalnih poremećaja (kao što su tjeskoba, nesanica, nemir, razdražljivost, smetnje koncentracije, napadi plača itd.) znaju biti vrlo neugodni. Ponekad nismo svjesni da se radi o klinički značajnim simptomima koji zahtijevaju liječenje. Umjesto posjete liječniku često se poseže za “antidepresivima” i “sedativima” koji su na dohvat ruke, a to su prvestveno alkohol, marihuana i eventualno druge droge. Shodno tome, kod nekih ljudi će doći do razvoja ovisnosti. Pojedinci koji svakodnevno (ili skoro svakodnevno) konzumiraju neku od psihoaktivnih tvari, uz pojavu apstinencijskih simptoma u slučaju ustezanja, trebaju potražiti pomoć stručnjaka za bolesti ovisnosti.

Kada zatražiti stručnu pomoć?

Pandemija COVID-19 jedinstven je oblik ugroze i valja imati na umu da za posljedicu može imati različite mentalne poremećaje. Osim PTSP-a, depresije i nolesti ovisnosti nerijetko se javljaju opći anksiozni poremećaj, strah od smrti, panični poremećaj, fobije te somatoformni poremećaji i somatski simptomi kao glavobolja, umor, bolovi u trbuhu i kratak dah.

Valja uzeti u obzir čimbenike rizika te obratiti pažnju na simptome mentalnih poremećaja. Simptome koji se jave tijekom epidemije, a ne utječu na funkcioniranje pojedinca treba pratiti. Stručnu pomoć potrebno ja zatražiti ukoliko simptomi traju duže, pogoršavaju se ili utječu na funkcioniranje pojedinca – bilo na osobnom planu, bilo na funkcioniranje u obitelji, na radnom mjestu ili društvu.

pliva

Kako Njemačka pristupa radnim mjestima u vrijeme krize može biti primjer cijelom svijetu

Pristup Njemačke radnim mjestima u koronavirusnoj krizi je primjer ostatku svijeta kako se nositi s ekonomskim padom uzrokovanim pandemijom, rekao je šef Međunarodne organizacije rada (ILO).

Guy Ryder, generalni direktor ILO-a, rekao je za CNBC da su zemlje poput Njemačke, koje su bile u stanju održati zaposlenost u globalnoj finansijskoj krizi 2008. i 2009. godine i „omogućiti kontinuitet procesa i institucija“, izašle iz te krize mnogo brže.

Rekao je da je njemački program “Kurzarbeit” ili “kraće radno vrijeme” uveden tokom aktuelne pandemije na sličan način dao primjer kako se nositi s ovom ekonomskom krizom.

U okviru ovog njemačkog sistema radnici se šalju kući ili su im sati rada umanjeni, ali dobijaju oko dvije trećine svoje plate koju plaća država.

Njemačka je ovu šemu koristila tokom prošle krize, kada je oko 1,1 miliona ljudi pogođeno smanjenjem njemačke ekonomije u 2009. godini.

Iako je to koštalo njemačku vladu oko 10 milijardi eura , do kraja te godine stopa nezaposlenosti je iznosila 7,6%, manje nego u 2008. godini.

“Njemačka je iz krize izašla puno bolje i mislim da su to lekcije koje se mogu direktno primijeniti na ono što sada živimo”, rekao je Ryder.

Počelo otključavanje ekonomije

Njemačka je započela ponovno otvaranje određenih djelatnosti nakon što je ranije nametnula ograničenja kako bi spriječila širenje koronavirusa, jednako kao što je to učinila i većina zemalja svijeta.

U ovoj zemlji je do sada potvrđeno 163.009 slučajeva Covid-19 i 6.623 smrtna slučaja, pokazuju posljednji podaci Univerziteta Johns Hopkins.

biznisinfo

Novi ransomware koji se predstavlja kao FBI

Stručnjaci za sigurnost iz antivirusne tvrtke Check Point otkrili su novu varijantu ransomware softvera koji napada Android uređaje. Naime, ovaj maliciozni softver se pretvara da je iz FBI-a i “optužuje” vlasnika mobitela za ilegalne radnje, zbog čega traži plaćanje “kazne” kako bi mu se otključali fileovi.

U pitanju je Black Rose Lucy ransomware, koji je prvi put uočen krajem 2018. godine, ali autori su ga od tada aktivno nadograđivali. Njegova osnovna svrha je da, pored enkripcije fileova, preuzme kontrolu nad inficiranim mobitelom i tabletom, kako bi hakeri mogli instalirati druge forme malware programa. Nakon što je uređaj inficiran, korisnika se pita želi li uključiti optimizaciju video streaming-a. Ako se složi s tim, korisnik tad daje malicioznom programu pristup servisima sustava, piše ZDNet.

Nakon toga slijedi „drugi val“ u kojem se korisniku prikazuje informacija, navodno iz FBI-a, koja ga obavještava da mu je telefon zaključan zbog ilegalnog preuzimanja sadržaja za odrasle. U upozorenju se tvrdi i da su detalji o korisniku mobitela, uključujući njegovu sliku i lokaciju, upravo proslijeđeni FBI-u, zajedno s listom navodnih kriminalnih aktivnosti koje je počinio. Kako bi izbjegao tužbu, korisnik mora platiti kaznu u iznosu od 500 dolara. Za razliku od plaćanja Bitcoinom, koje zahtijevaju drugi ransomware malwarei, Lucy zahtjeva plaćanje kreditnom karticom, što hakerima omogućuje pristup i bankovnom računu korisnika. Uz sve to, Lucy omogućuje hakerima preuzimanje kontrole nad uređajem korisnika i instaliranje dodatnih malicioznih programa.

Vjeruje se da je porijeklo ovog malwarea iz Rusije, čiji ga cyber kriminalci nude kao “as-a-service” korisnicima. Iz Check Pointa upozoravaju da je kampanja i dalje aktivna. Kako bi se izbjegle potencijalno opasne situacije, korisnicima se savjetuje da na svoje uređaje instaliraju security rješenja i da upotrebljavaju isključivo službene trgovine aplikacija. Uz to naravno trebaju i redovno ažurirati operativne sustave svojih mobitela.
geek

Stručnjaci upozoravaju: Čeka nas 2 godine kaosa i 3 moguća scenarija

Novi koronavirus će se vjerojatno nastaviti širiti još 18 mjeseci do dvije godine, sve dok 60 ili 70 posto populacije ne bude inficirano, priopćio je tim vodećih američkih stručnjaka.

Oni su predložili da bi se SAD trebao spremiti za najgori scenarij koji uključuje još jedan val epidemije na jesen i zimu. Čak i u najboljem slučaju i dalje će biti smrtnih slučajeva, predviđaju oni.

“Ovo se neće zaustaviti dok ne bude zaraženo 60 do 70 posto ljudi”- izjavio je Mike Osterholm, koji vodi Centar za istraživanje zaraznih bolesti pri Sveučilištu u Minnesoti.

Osterholm o riziku od pandemije piše već 20 godina i savjetovao je nekoliko predsjednika, a za CNN je naveo kako ideja da će se stvar riješiti ubrzo prkosi mikrobiologiji.

“Imunitet krda”

Covid-19 je nov i zbog toga nitko nema imunitet, kažu stručnjaci.

Dužina pandemije bit će najvjerojatnije od 18 do 24 mjeseca jer se imunitet krda gradi postepeno u ljudskoj populaciji – navodi se u istraživanju.

Oni dodaju i da je epidemija Covida-19 najsličnija gripi, ali da se širi puno brže i lakše.

Također, naglašavaju da bi vlada trebala prestati govoriti ljudima o mogućem kraju pandemije i spremiti državu za potpuni udar.

Tri scenarija

Stručnjaci tvrde da postoje tri scenarija za dalji tijek trenutne epidemije.

Prvi: Prvi val Covid-19 u proljeće 2020. bit će praćen serijom manjih valova tijekom ljeta, a onda konstantno tijekom perioda od godinu ili dvije, postepeno se smanjujući tijekom 2021.

Drugi: Prvi val Covid-19 bit će praćen još jednim velikim valom na jesen ili zimu i jednim manjim 2021. To bi moglo dovesti do ponovnog uvođenja mjera na jesen, kako bi se spriječilo brzo širenje virusa i kolaps zdravstvenog sustava. Tvrde da je ovakav slučaj viđen tijekom pandemije 1918. -19.

Treći: “Sporo izgaranje” trenutnog prijenosa. Taj scenarij ne bi dovodio do vraćanja mjera, iako bi i dalje bilo oboljelih i umrlih.

Znanstvenici smatraju da bi se države trebale pripremiti za drugi scenarij.
geek

Huawei: 5G je ključan u borbi protiv Koronavirusa

5G olakšava brzo i fleksibilno povezivanje, kako bi se osigurala dijagnostika i liječenje na daljinu.

Telekomunikacijski kanali, pogotovo 5G mreža, igraju značajnu ulogu u borbi protiv Koronavirusa. Prema Peng Songu, predsjedniku odjela za marketing i prodajna rješenja tvrtke Huawei Carrier BG, 5G je ključan za svijet.

„5G pruža fleksibilniju opciju i bržu vezu za povezivanje online. Omogućuje nam potpuno korištenje medicinskih stručnjaka i resursa u različitim regijama. 5G+ i umjetna inteligencija omogućavaju primjenu dronova i robota, kako bi se smanjilo opterećenje na doktore i medicinsko osoblje.“

Prema Huaweiju, COVID-19 je utjecao na svakog pojedinca i dalje se širi, a digitalni odgovor s 5G mrežom olakšava brzo i fleksibilno povezivanje, kako bi se osigurala dijagnostika i liječenje na daljinu.

Mnogi operateri poduzimaju razne mjere tijekom suočavanja s pandemijom, a 5G je od presudne važnosti za zdravlje zajednice i ekonomske rezultate, priopćeno je iz firme.

Govornik Shaun Collins, izvršni direktor tvrtke za analizu tržišta CSS Insight, opisao je 5G kao kamen temeljac u nastojanjima da se osigura rana dijagnoza i liječenje.

Collins je spomenuo i inicijative temeljene na tehnologiji koje su uvedene, uključujući pokretanje GEPP (Global Epidemic Prevention Platform) aplikacije za pandemije koju je objavio Korea Telecom krajem 2019. godine.

„Platforma omogućava operateru, snimanjem i praćenjem pojedinca, da može obavijestiti pojedinca kada se nalazi u opasnom prostoru ili biti u stanju pratiti pojedinca nakon što je identificiran kao prijenosnik.

Znatno je doprinijela odgovoru na pandemiju u Koreji u tome što smo mogli pratiti i pružiti inicijative za testiranje pojedincima u tom društvu“, rekao je.

Pod kojim uslovima mogu raditi radnje u RS

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj korigovao je danas određene mjere uvedene tokom vanrednog stanja. Time je omogućeno da dio djelatnosti i trgovina započne rad od 27. aprila odnosno od 1. maja. Vlada RS objavila je i detalje o tome koje će mjere morati ispoštovati subjekti koji počnu sa radom.

Za sve subjekte obavezno je nošenje maske i rukavica od strane korisnika i radnika, kao i dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Svi objekti moći će raditi u vremenu od 07.00 do 19.00.

Trgovine neprehrambenom robom mogu raditi od 27. aprila uz poštivanje propisanog maksimalnog broja osoba koje u isto vrijeme borave u objektu kako je definisano po metru kvadratnom površine.

U radnjama je zabranjeno probavanje odjeće u kabinama, već je potrebno omogućiti zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara, neophodno je održavanje fizičke distance od dva metra i obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta.

Od sutra mogu raditi i uslužne radnje kao što su auto praonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice. U ovim radnjama mora se održavati fizička distanca od dva metra prilikom posjete korisnika a obavezno je nošenje maske od strane korisnika kao i korištenje propisane lične zaštitne opreme od strane radnika (npr. vodootporna pregača u auto perionici).

Radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom kao i saloni namještaja mogu od sutra takođe raditi uz kontrolisan broj korisnika i održavanje fizičke distance od dva metra. Ove radnje takođe moraju obezbijediti fizičku providnu barijeru na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku.

Tržni centri od 1. maja

Od 1. maja omogućen je rad i tržnim centrima no u njima je i dalje zabranjeno poslovanje dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa. Oni mogu raditi uz poštovanje propisanog maksimalnog broja osoba koje u isto vrijeme borave u objektu definisano po metru kvadratnom površine.

Zabranjeno je probavanje odjeće u kabinama te je potrebno omogućiti zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara. Obavezno je održavanje fizičke distance od dva metra kao i obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta.

Virtualna tržnica

Vrijeme na koji smo način trgovali se neće vratiti, vrijeme online prodaje postaje sve zanimljivija opcija pa tako i virtualna tržnica.

Veliki marketi učinili su da je prodaja na tržnicama sve manje posjećena jer kupci tradicionalno ono što su kupovali na tržnici sve češće traže u marketu iz nekoliko razloga.

Jedan od razloga je bezgotovinski način plaćanja i taj trend se nastavlja sa proširenjem tih mogućnosti. Ima još razloga, ali nije mi cilj da sada o tome pišem.

Ovom prilikom nudim ovaj sajt i facebook profil za ponudu vaših proizvoda kao WebIzlog besplatno. To će biti samo još jedna mogućnost više da približite svoje proizvode kupcima. Kupcima ćete omogućiti bez napuštanja svoga doma da vas pronađe i izvrši naružbu.

Zbog ambrozije pate milijuni, a znanstvenici su možda na tragu rješenju

Znanstvenici u Švicarskoj smatraju da bi se širenje ambrozije, biljke izuzetno štetne za ljudsko zdravlje, moglo kontrolirati uz pomoć jednog insekta.

Alergije izazvane ambrozijom pogađaju oko 13,5 milijuna ljudi u Europi, što uzrokuje oko 7,4 milijarde eura zdravstvenih troškova i ekonomskih gubitaka godišnje, pokazalo je švicarsko znanstveno istraživanje, a prenosi BBC.

Znanstvenici tvrde da bi se širenje biljke moglo kontrolirati uz pomoć insekta čiji je latinski naziv “ophraella communa”, a koji inače ne živi u Europi.

Ovaj tvrdokrilac slučajno je stigao u Europu 2013. godine iz Sjeverne Amerike, odakle potječe i biljka ambrozija, koja se proširila u 30 zemalja od Pirinejskog poluotoka do Balkana i Skandinavije.

Pelud ambrozije izaziva niz simptoma od kihanja do suzenja očiju i otežava stanja poput astme i ekcema.

Insekt napada lišće ambrozije i istraživanja u Italiji pokazala su da se njegovim djelovanjem koncentracija peludi ambrozije smanjuje za 82 posto.

Urs Schaffner iz znanstvenog centra CABI u švicarskom gradu Delemontu proučavao je sa svojim timom ekonomske koristi obuzdavanja ambrozije uz pomoć sjevernoameričkog insekta.

Njihovo istraživanje pokazalo je da je utjecaj ambrozije na ljudsko zdravlje i ekonomiju jako podcijenjen i da bi ga biološka kontrola uz pomoć ovog tvrdokrilca mogla ublažiti u onim dijelovima Europe gdje je klima pogodna za njegov život.

Izračunali su i da bi uvođenje insekta u borbu protiv ambrozije moglo smanjiti broj ljudi pogođenih alergijom sa 13,5 milijuna na 11,2 milijuna što bi značilo smanjenje troškova od milijardu eura godišnje.

Insektu inače odgovara toplija klima juga Europe.

geek

Facebook će omogućiti streamerima naplaćivanje emitiranog sadržaja

Facebook je najavio nekoliko novih live-video opcija. Recimo, u sljedećih nekoliko tjedana korisnici će moći objaviti Facebook evente kao online-only i uživo ih emitirati. Pored toga, bit će im dozvoljeno naplaćivanje pristupa takvim snimkama, piše Engadget.

Na ovaj način određene grupe umjetnika, kao što su glazbenici ili stand-up komičari, kao i poduzetnici koji nude svoje usluge (online satove kuhanja, online fitness treneri…) mogu ih naplatiti. Također, ovo će omogućiti i organiziranje virtualnih konferencija koje zahtijevaju kotizaciju.

Foto: Facebook

Još jedna od korisnih opcija je ta da će korisnici moći slušati samo audio s videa koji se uživo emitiraju, čime će se smanjiti količina podataka koji se prenose. Neke od stranica moći će čak i ponuditi besplatne telefonske brojeve preko kojih će se moći slušati streamovi.

Facebook je tijekom ovog tjedna objavio i Facebook Gaming aplikaciju, kroz koju je moguće streamanje igara s Android uređaja i preko koje se mogu organizirati turniri.
geek

Novo istraživanje pokazuje da je koronavirus skratio živote umrlih u prosjeku za 13 godina

Prema rezultatima novog istraživanja, muškarci koji su umrli od bolesti koju uzrokuje Covid-19 mogli su živjeti još najmanje 13 godina, a žene 11 godina, prenosi Daily Mail.

Ova bolest pogubna je za srčane bolesnike koji su najbrojniji u rizičnoj grupi ljudi iznad 65 godina.

Istraživanje je proveo Institut za javno zdravstvo u Škotskoj i stručnjaci sa Sveučilišta u Glasgowu i Edinburghu.

Podaci britanske Nacionalne službe za statistiku pokazuju da većina ljudi koja je umrla od koronavirusa imala je između 75 i 84 godine.

Škotsko istraživanje pokazuje da su mnogi od njih mogli očekivati godine ili desetljeće više života da se nisu zarazili virusom. To se odnosi čak i na žrtve virusa koje su patile od dugotrajnih bolesti.

Istraživanje su zasnovali na istraživanju bolesnika u Italiji i kliznoj skali koju je osmislila Svjetska zdravstvena organizacija, a koja se koristi za izračunavanje koliko godina života ljudi gube zbog bolesti.

Proučavajući dob ljudi koji su umirali od koronavirusa, škotski znanstvenici su otkrili da su muškarci u prosjeku izgubili 13 godina života, dok su žene izgubile 11 godina, čak i kad se uzmu u obzir njihovi postojeći zdravstveni problemi.

U Engleskoj i Walesu najčešća dob u kojoj su ljudi umirali od koronavirusa bila je između 80 i 84 godine, navodi njihova Nacionalnu služba za statistiku.

Upravo skala izgubljenih godina Svjetske zdravstvene organizacije objašnjava da je smrt u 81. godini jednaka 14 godina izgubljenog života.

Istraživanje je javno objavljeno na Wellcome Open Research i nije provjereno od strane drugih znanstvenika.

geek

PR i marketing savjeti u doba korone

Korona virus je promijenio način na koji funkcionira svijet, te je prouzročio mnoge probleme u ekonomskom smislu. Firme koje se bave internet uslugama nisu primijetile značajne probleme u samom obavljanju posla, no zbog pauze s radom mnogih drugih djelatnosti, neki su osjetili pad posla. Upravo zbog toga je važno pravilno pristupiti novonastaloj situaciji i pobrinuti se da nakon prolaska ovog izvanrednog stanja, klijenti ponovno dođu u vašu firmu.

Pišite blog i koristite društvene mreže

Ljudi su kod kuće i koriste računala i internet više nego ikad. Iskoristite ovo vrijeme da im ponudite neki koristan savjet putem teksta na blogu i nemojte zaboraviti koristiti društvene mreže. Na njima ljudi uvijek provode dosta vremena, a sada u doba korone doseg vaših objava može biti puno veći nego inače.

Prilagodite se situaciji

Nemojte odskakati previše od trenutne teme, te informirajte građane o vašoj djelatnosti. Kod agencija za nekretnine to mogu biti korisni tekstovi vezani uz proces kupnje, kod putničkih agencija zanimljivosti o mjestima. Ovo nije vrijeme kada ćete samo reklamirati svoje poslovanje i usluge, već vrijeme za informiranje i zbližavanje s publikom.

Pošaljite klijentima email

Marketing za vrijeme trenutne situacije u svijetu nije najbolji odabir, no postoje neke besplatne metode koje mogu pomoći vašem poslovanju. Prilagodite email svakom klijentu i pošaljite mu poruku podrške i razumijevanja u trenutnoj situaciji. Tako ćete klijentima dati do znanja da nisu sami, da ih ne gledate samo kao izvor prihoda i podignuti ćete svoje poslovanje u njihovim očima.

Zbog više slobodnog vremena, možete se potruditi odraditi posao kvalitetno i biti sigurni da će vam se vaši klijenti vratiti nakon krize.

geek

Veliki porast koronavirus phishinga na Gmail korisnike

Google “trenira” svoj model strojnog učenja za Gmail kako bi se borio protiv sve učestalijih prevara, u kojima se korisnicima nudi lijek, tretman ili cjepovio protiv koronavirusa. No, ponude idu i u širem smjeru, sve s istim zlonamjernim ciljevima.

Konkretno, samo kroz prvi tjedan travnja, Google je blokirao 18 milijuna phishing e-mail poruka. Ukupno, Google na Gmailu dnevno blokira oko stotinu milijuna phishing pokušaja. Nije ni to sve, na dnevnoj razini sav spam vezan za COVID-19 vrti se oko brojke od 240 milijuna, što je uistinu nevjerojatno.

Ništa čudno, oni koji stoje iza prevara nemaju toliku razinu savjesti ili morala da bi koronavirus izostavili iz svojih “dnevnih aktivnosti”. Dapače, koriste krizu kako bi profitirali. I phishing je idealan način za tako nešto…

Srećom, tu je Google, koji mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa.

Također, Google je otkrio da phishing alati uspješno prikupljaju i IP adrese svoji žrtava u 82 posto slučajeva, a keyloggeri u 74 posto slučajeva. Uz to, alati kojima se koriste mogu prikupiti brojeve mobilnih uređaja, njihove serijske brojeve i model. Potom se na taj način može potvrditi račun u koji žele provaliti.

Iako Google nudi kvalitetnu zaštitu, svejedno upozorava korisnike da mijenjaju lozinke češće, da ne koriste identične na više mjesta i da imaju dvostruku provjeru pri spajanju na korisnički račun. Kad jedna od najvećih kompanija da takve savjete, onda je jasno koliko opasno može biti ponašati se nonšalantno i ne misliti dovoljno na zaštitu.

Zaključak cijele priče jest da ni u vrijeme krize koronavirusa ne treba spuštati gard ili misliti da oni koji su vas oduvijek željeli prevariti, to odjednom više ne žele.

ICTB

DAN OSLOBOĐENJA TOPOLE 22. APRIL

Na današnji dan 22. aprila 1945. godine oslobođena je Topola od okupatora i domaćih izdajnika, partizanske jedinice prešle su rijeku Vrbas kod Razboja, iz pravca centralne Bosne i Srbije sa zadatkom da oslobode ove krajeve. Istovremeno, iz pravca Banjaluke i Prijedora nastupale su krajiške brigade, pa su sinhronizovanom akcijom oslobodile ove krajeve. Tako je 22. aprila 1945. godine oslobođena Topola.

Iako je Topola bila jako neprijateljsko uporište, partizanske jedinice često su napadale ovo naselje.  Ali partizanske jedinice se nisu mogle zadržati duže vremena na ovim prostorima zbog toga što je ovo područije imalo ogromni značaj za neprijatelja, te je branjeno sa jakim snagama. Ipak su  partizani često napadale neprijatelja. U jednoj od akcija pri napadu na Novu Topolu poginule partizane nisu mogli iznijeti i sahraniti, nego su ih noću sahranjivale omladinske čete po šumarcima.

Poslije oslobođenja, posmrtni ostaci poginulih boraca sakupljeni su i sahranjeni u Gornjoj Topoli, gdje danas postoji spomenik tim poginulim borcima. Prema evidenciji Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata, tu je sahranjeno 24 borca.

Stručnjaci upozoravaju na tjelesnu neaktivnost

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti.

Istraživanje provedeno u cijelom svijetu pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tijekom pandemije izazvane širenjem koronavirusa, a u Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića, upozoravaju stručnjaci.

Minimalna količina kretanja u jednom danu ne bi smjela biti manja od 5000 koraka, a 10000 koraka se smatra optimalnom količinom kretanja.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvotjedne neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka:
Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

Zavolite stepenice, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne.

U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima.

Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi.

Uključite vježbe disanja.

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti jer se za nekoliko tjedana očekuje vraćanje mnogih obaveza koje traže izlazak iz kuće.

pliva

Tamna strana interneta: Tisuću dolara za “ljekovitu” krv i slinu izliječenih od korona virusa

Čini se kako su cyber kriminalci u posljednje vrijeme neumorni s pokušajima da na bilo kakav način zarade na strahu od virusa i pandemije.

Pandemija koronavirusa izazvala je veliki strah među stanovništvom širom svijeta, a taj strah otvara mogućnosti za zaradu kriminalnim bandama, koje su sad čak počele trgovati s krvlju izliječenih od korone.

Na Darknetu, internet platformi koja se koristi za ilegalne poslove, pojavio se prodavač s neobičnom ponudom. On, naime, tvrdi da je bio inficiran koronavirusom i sada prodaje svoju krv i slinu, prenosi portal Vice.

Vlasnik pod nazivom Own Shops za probu svoje krvi traži 1.000 dolara i tvrdi da krv i slina izliječenih pacijenata sadrži antitijela protiv virusa i da će pomoći oboljelima da ih stvaraju. Također, navodi da će od prihoda živjeti njegova obitelj.

Ova objava je samo jedan od primjera porasta prijevara preko interneta vezanih za koronavirus. Kriminalci pokušavaju iskoristiti strah građana kako bi im prodali svoje proizvode, među kojima je najviše testova i navodnih cjepiva, odnosno lijekova protiv koronavirusa.

Preko 267 milijuna Facebook računa netko prodaje za 500 funti, odnosno 623 dolara na dark web-u i hakerskim forumima. Dok nijedan od njih ne uključuje šifre, oni posjeduju informacije koje bi napadačima mogle omogućiti izvršavanje phishing ili SMS napada kako bi ukrali njihove podatke za prijavljivanje na financijski osjetljivim mjestima.

267 milijuna računa za samo 500 funti

Prošlog mjeseca, istraživači koji se bave sigurnošću na internetu otkrili su bazu podataka koja je imala nešto više od 267 milijuna Facebook pojedinačnih podataka, većinom iz SAD-a. Mnogi od tih podataka imali su puno ime, broj telefona ali i jedinstven Facebook ID.

Internet provider koji je pružao hosting toj bazi podataka, skinuo ju je offline. Nedugo nakon, drugi server sa sličnim podacima nešto manje količine, oko 42 milijuna različitih računa je kupljen, ali i napadnut od neimenovanog napadača koji je ostavio poruku vlasnicima da osiguraju svoje servere. Od tih novih podataka, skoro 17 milijuna je uključivalo više povezanih informacija kao što su Facebook email adrese korisnika, datum rođenja i spol, piše Bleeping Computer.

Kada vidimo ovako nešto, onda nas ne čudi zašto stručnjaci za sigurnost na internetu savjetuju korisnike da s vremena na vrijeme mijenjaju šifre te da pokušaju birati šifre koje nemaju puno veze s njihovim osobnim podacima.
geek


Njemački znanstvenici ruše tvrdnju o koroni: Koliko se zapravo lako zaraziti?

Više studija nas je upozorilo da je koronavirus izuzetno zarazan, da najduže opstaje na čvrstim površinama, da opasnost vreba i danima nakon što je netko zaražen dodirnuo primjerice kvaku. Međutim, prvi rezultati eksperimenta u Heinsbergu pokazuju suprotno.

U Heinsbergu, gradu koji je zbog velikog broja oboljelih dobio titulu “njemačkog Wuhana”, započet je neobičan eksperiment koji uključuje “živi laboratorij”. Vodeći njemački infektolozi na dnevnoj bazi prate 1.000 ljudi i bilježe situaciju unutar 500 domova, obilaze javne prostore poput škola, parkova, poslovnica, uzimaju uzorke te ih analiziraju.

Cilj je otkriti koliko se korona zadržava na mobilnim uređajima, kvakama, daljinskim upravljačima, tanjurima i šalicama.

Prvi preliminarni rezultati su u suprotnosti s onim što smo dosad naučili o koronavirusu. U domovima zaraženih obitelji u Heinsbergu nigdje nije pronađen živi virus, ni na jednoj površini – staklenoj, plastičnoj, drvenoj, a uzeti su uzorci s kvaka, mobilnih telefona, wc- školjka…

„Virus se širio na drugim mjestima. Na zabavama u klubu u Berlinu, nogometnoj utakmici u Bergamu… Ne postoji značajan rizik od zaraze pri odlasku u kupovinu. Zaraza se ne širi doticanjem istih predmeta, nego dužim boravkom ljudi u neposrednoj blizini“, tvrdi dr. Hendrik Streeck, direktor Instituta za infektologiju Sveučilišne bolnice u Bonnu.

Njegov zaključak je da se Covid-19 možda ipak ne širi tako lako kako smo u početku vjerovali. Zapravo, opasnost je od ljudi, ne od predmeta koje su dodirivali.

„Netko tko je zaražen trebao bi se prvo iskašljati u ruku i onda tom rukom dotaknuti kvaku na vratima. Odmah nakon njega druga osoba treba dotaknuti istu tu kvaku i odmah se rukom dotaknuti po licu. Zaista je mala šansa da se virus prenese putem zaražene površine”, pojasnio je Streeck, a prenosi Business Insider.

Njemački znanstvenici su i ranije tvrdili da je koronavirus “izuzetno osjetljiv” na isušivanje i da je jedini način prijenosa kapljično.

Studija iz Heinsberga zasad to i dokazuje, iako stručnjaci planiraju prikupljena sredstva dodatno provjeravati još preciznijim istraživanjima, pa tek onda planiraju izaći sa zaključcima koji će tamošnjim vlastima biti smjernice za postupnu normalizaciju života.

Ako se rezultati potvrde točnima, restorani, hoteli, frizerski saloni i trgovine uskoro bi se mogli otvoriti, s time da će svi vjerojatno morati nositi maske i koliko je god moguće držati razmak od dva metra.
geek

Počela podijela sjetvenih paketa iz IFAD projekta

U Gradišci je danas počela podjela 400 besplatnih poljoprivrednih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava.

Stručni saradnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Bojan Balaban istakao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa IFAD projektom obezbjedilo 9 000 paketa za višečlane i socijalno ugrožene porodice bez redovnih primanja u Republici Srpskoj.

IFAD je međunarodna finansijska institucija i specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Rimu, UN-ovo središte za hranu i poljoprivredu. Od 1978. osigurali su preko 21 milijardu američkih dolara bespovratnih sredstava i zajmova s ​​niskim kamatama za projekte koje je koristilo oko 491 milion ljudi.

On je naveo da paket sadrži deset osnovnih vrsta sjemena povrća, tri vrste đubriva i prskalicu što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta.

„Nosilac aktivnosti za grad Gradišku je poljoprivredni klaster“Gradiška-Laktaši-Srbac“ koji je u saradnji sa Gradskom upravom, preko resornog ministarstva obezbjedio 400 sjetvenih paketa koji će preko Savjeta mjesnih zajednica biti podijeljeni krajnjim korisnicima“, rekao je Balaban i dodao da vrijednost jednog paketa iznosi 250KM.

On je naveo da paket sadrži deset osnovnih vrsta sjemena povrća, tri vrste đubriva i prskalicu što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta.

Vivo u Kini započeo razvoj novih 6G mreža

Kompanija Vivo posljednjih je godine napravila veliki iskorak na području inovacija za pametne telefone. Predstavili su neka inovativna rješenja koja su potaknula i druge proizvođače pametnih telefona da razmisle o implementaciji istih – što su u končanici napravili. Vivo je tako stvorio sjajno okruženje za daljnji razvoj i još više inovaciji – a to im osigurava i solidan financijski prihod kojeg ostvaruju kao jedna od 10 vodećih kompanija u svijetu na tržištu pametnih telefona.

Iz kompanije Vivo nedavno su se oglasili kako su započeli razvoj novih 6G mreža. Činjenica da se svijet još nije upoznao s 5G mrežama nimalo ih ne sputava i žele napraviti kvalitetne temelje kako bi bili predvodnici u razvoju novih 6G mreža. Oformili su zaseban tim čija je zadaća provoditi istraživanja na području 6G mreža i mogućnosti primjene te nove potencijalne tehnologije komunikacije.

Istraživački tim nalazi se u Kini, a u svojem će radu surađivati s raznim stručnjacima i sveučilištima – kako bi svijetu predstavili najbolja mrežna rješenja za budućnost. Navedena suradnja trebala bi rezultirati razvojem nove generacije mreža, ali i pronalaskom potencijala koji dolazi s tom novom generacijom povezanosti.

Mnogi se pitaju čemu jurnjava za 6G mrežom, kada ni 5G mreža još uvijek nije zaživjela u praksi. Rijetki su krajevi svijeta u kojem možete uživati u blagodatima 5G mreža – a implementacija tih novih 5G mreža tek se zahuktala. No, činjenica je da veliku ulogu u razvoju infrastrukture za 5G mreže ima Huawei koji je godinama prije radio na razvoju tih 5G mreža – pa otuda vjerojatno dolazi veliki interes Vivo kompanije za razvojem 6G mreža.

Naime, Huawei će kvalitetnim razvojem 5G mreža u budućnosti zaraditi ogroman novac pa je sasvim izvjesno kako Vivo želi biti kompanija koja će taj novac pokupiti kod 6G mreža. No, ispred njih je još dugačak put razvoja i istraživanja kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja. Prognoze su kako se 6G mreže neće pojaviti na tržištu prije 2030. godine, a pravo je pitanje hoće li i tada biti potrebne. Dakle, Vivo ima čitavo desetljeće da se posveti razvoju novih mreža – te osmisli kvalitetnu taktiku kako dobro zaraditi na novoj generaciji mobilnih mreža.

pcchip

Satelit “Crni vitez”

Na slikama koje je 1969. godine uslikao NASA-in Apollo 10 našao se i neobični satelit koji, čini se, orbitira oko našeg planeta, ali nitko ne zna o čemu se zapravo radi. Vrlo brzo slika se proširila i razvijene su mnoge teorije. Najpoznatija je glasila kako je to satelit postavljen od strane vanzemaljaca kako bi nas nadgledao ili špijunirao, a navodno je signale s istoga svojevremeno mogao očitavati i Nikola Tesla. Ovo je bila vrlo glasna i zastupljena teorija koja je polako počela padati u zaborav sve do 1998. godine kada je NASA još jednom uspjela u svoj kadar uhvatiti ovaj misteriozni objekt na svojoj poznatoj putanji oko planeta. Ovaj put ne samo u jednoj mutnoj slici već na pet slika izuzetno dobre kvalitete gdje jasno možemo vidjet da ovo nije samo mit i izmišljotina.

Vjeruje se da je Crni vitez nastao prije 12-ak hiljada godina te da isto toliko i kruži oko Zemlje. Što je prava istina možda nećemo nikad niti saznati, a ako se doista radi o nekim vanzemaljskim špijunima, možda je i bolje da ne saznamo.

geek

Njemačkoj potrebne milijarde maski

Prošle sedmice je njemačka savezna vlada izdala preporuku nošenja maski u javnom prevozu i u kupovini. Neke pokrajine su to već uvele, ali da bi to važilo za cijelu državu moraju biti ispunjeni i neki uslovi.

„Ukoliko želimo omogućiti svim ljudima u Njemačkoj da rade, idu u kupovinu i voze se javnim prevozom sa maskama na licu, onda nam je potrebno 8 do 12 milijardi maski godišnje”, izjavio je njemački savezni ministar privrede Peter Altmaier za list „Bild am Sonntag”.

„Ako veliki dio toga budemo proizveli u Njemačkoj, onda ćemo postići puno”, dodaje on.

Altmaier je izjavio i da je cilj da se u drugoj polovini ljeta u Njemačkoj proizvede više miliona maski za usta i nos. Naglasio je i da se firmama ipak ne može propisati “šta ili koliko tačno maski moraju da proizvedu”, ali će se industrijskoj proizvodnji pomoći kroz investicije i garancije za kupovinu, dodao je.

S obzirom na nedostatak maski, savezna njemačka vlada je u srijedu izdala “hitnu preporuku”, a ne obavezu da se nose “svakodnevne maske” u kupovini i u javnom prevozu.

Pokrajine Saksonija (od sutra, 20.4.) i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (od 27.4.) u istočnoj Njemačkoj su već najavile obavezu nošenja maski u lokalnom javnom prevozu. U Saksoniji građani moraju da imaju pokriven nos i usta i prilikom ulaska u prodavnice.

Slični propisi već su uvedeni i u pojedinim opštinama u drugim saveznim državama. U Donjoj Saksoniji će na primjer grad Wolfsburg od ponedjeljka uvesti obavezu nošenja maske. To se odnosi na prodavnice, javne zgrade, medicinske ustanove i ordinacije, te autobuse, naveli su iz ove opštine. Ovo će za početak važiti ​​do 6. maja, a djeca mlađa od šest godina su oslobođena ove obaveze.

Čak i ako se prve prodavnice uskoro ponovo otvore, rizik od infekcije korona virusom je i dalje visok, rekao je gradonačelnik ovog grada Klaus Mohrs (SPD).

Premijer Donje Saksonije Stephan Weil očekuje „da će zaštitne maske uskoro postati dio našeg javnog života“, a u lokalnom javnom prevozu „uskoro postati obaveza“. Međutim, takav se korak može dogoditi samo ukoliko bude bilo dostupno dovoljno maski, rekao je Weil za „Hannoversche Allgemeine Zeitung”.

On pretpostavlja da će kriza trajati još dugo. “Nažalost, mora se trezveno reći da će ovo vjerovatno trajati još najmanje godinu dana”, rekao je premijer pozivajući se na procjene medicinskih stručnjaka.

U novom istraživanju, gotovo polovina Nijemaca podržala je obavezu nošenja maski u cijeloj državi: dobrih 46 posto izjasnilo se za pokrivanje usta i nosa u javnosti, rezultat je istraživanja javnog mnijenja koje je proveo Institut “Civey” po nalogu berlinskog „Tagesspiegela”. Skoro 40 posto ispitanika bilo je protiv obaveze nošenja maske, dok ih je 14 posto bilo neodlučno.

dw

Hoće li Covid-19 ubrzati proces u kojem roboti zamjenjuju ljude?

Roboti polako mijenjaju sve više ljudi na njihovim radnim mjestima, a prema tvrdnjama analitičara pandemija koronavirusa ubrzava taj proces.

“Ljudi obično kažu da žele imati ljudski element u svojim interakcijama, no koronavirus je to promijenio. Pandemija će nastaviti mijenjati preference potrošača te zaista otvoriti nove prilike za automatizaciju”, izjavio je Martin Ford koji je ranije pisao o tome kako će roboti biti integrirani u ekonomiju u narednim desetljećima.

Velike i male tvrtke koje se šire, danas koriste robote kako bi poštivali društveno distanciranje i smanjili broj radnika koji fizički moraju biti prisutni na radnom mjestu. Roboti se koriste za obavljanje poslova radnika koji svoj posao ne mogu raditi od kuće. Walmart, najveći lanac trgovina u Americi, koristi robote za čišćenje podova. Roboti u Južnoj Koreji se koriste za mjerenje temperature pacijentima i raspodjelu sredstva za dezinfekciju ruku.

Dok stručnjaci upozoravaju da mjere društvenog distanciranja moraju biti na snazi i sljedeće godine, roboti bi mogli postati sve traženiji. Tvrtke koje proizvode sredstva za čišćenje i dezinfekciju imaju sve više posla. UVD Robots, danska tvrtka koja proizvodi robote za dezinfekciju UV svjetlošću, prodala je stotine robota bolnicama u Kini i Europi.

Trgovine i restorani koji nude hranu za ponijeti sve više koriste robote. Stručnjaci kažu da će se roboti sve više upotrebljavati kako se budu pokretali zaustavljeni biznisi. Roboti bi mogli čistiti škole i urede.

Ipak, još uvijek ima ograničenja, jer automatske blagajne u trgovinama moraju biti nadzirane s obzirom na to da puno tih sustava ne radi sasvim dobro ili se često kvari, tako da ih kupci nerijetko izbjegavaju.

Industrija hrane je također pogodna za korištenje robota zbog očuvanja i zaštite zdravlja. Restorani brze hrane poput McDonald’sa već testiraju robote na funkcijama kuhara i posluge.

Skladišta poput Amazonovih i Walmartovih već imaju robote koji povećavaju efikasnost, a koronavirus bi mogao utjecati na njihovo povećanje kako bi radili na zadacima sortiranja, pakiranja i isporuke. To bi moglo pomoći radnicima koji se trenutno žale da se na poslu ne mogu društveno distancirati, ali bi s druge strane mogli ostati bez posla zbog robota. Jednom kad tvrtka zamijeni radnika robotom, teško da će ga ponovo vratiti na posao. Istina je da je proizvodnja i integracija robota skupa, ali kad počnu raditi, obično su jeftiniji od ljudske radne snage.

Umjetna inteligencija se razvija kako bi zamijenila učitelje, fitness trenere i financijske savjetnike. Facebook i Google se oslanjaju na umjetnu inteligenciju kako bi se uklanjali neumjesni komentari, objavio je BBC.

geek

Upotreba 5G-a, Huawei Clouda i umjetne inteligencije omogućava veliki napredak u zdravstvu

Nizom besplatnih online webinara Huawei je predstavio niz tehnoloških rješenja koja su razvili kako bi podigli kvalitetu zdravstvenog sustava, posebno u segmentu dijagnosticiranja i potpore odlučivanju. Uspjeh je postignut zahvaljujući korištenju kombinacije tehnologija 5G mreže, Huawei Clouda te umjetne inteligencije. Brzina implementacije ovih naprednih rješenja omogućila je njihovo korištenje u preko 100 bolnica u više od 10 zemalja diljem svijeta.

Primjena umjetne inteligencije pokazala se presudnom u brzom dijagnosticiranju bolesti kod pacijenata. Zahvaljujući njenoj primjeni, obrada pacijenata i izrada nalaza u nekim se slučajevima odvija čak šest puta brže u odnosu na vrijeme koje je uz uobičajene metode potrebno liječnicima. Iako se upotreba pokazala brzom i točnom, nije u potpunosti zamijenila, ali je znatno olakšala rad liječnika. Naime, na postavljenu dijagnozu koju je omogućila umjetna inteligencija liječniku je potrebno samo dvije minute za potvrdu te dijagnoze, dok je izrada nalaza automatski gotova za samo 30 sekundi. Brzina postavljanja dijagnoze u mnogim slučajevima pokazala se ključnom u daljnjem liječenju.

Umjetna inteligencija pokazala se izuzetno korisnom i u traženju novih lijekova. Naime, u kratkom roku uz korištenje umjetne inteligencije i Huawei Clouda, kroz više od 10 milijuna simulacija, između tisuća lijekova i više stotina milijuna molekularnih spojeva moguće je pronaći nekolicinu potencijalnih lijekova za određene bolesti. Vrijeme koje bi bilo potrebno liječnicima da naprave ovakvu vrstu istraživanja značajno je duže, a posljedice za oboljele mogu biti znatno gore.

Zahvaljujući Huawei Cloudu, koji sadrži najnovije informacije o bolestima, lijekovima i istraživanjima u svijetu, liječnici svakodnevno komentiraju i donose odluke konzultirajući se s stručnjacima diljem svijeta. Podršku u tome daje 5G mreža čiji su potencijali došli do izražaja u ovim rješenjima. Zahvaljujući 5G-u, svakodnevno se obavljaju video-pozivi, tele-konferencije i edukacijski treninzi osoblja čime se nesebično dijeli znanje i podiže kvaliteta zdravstvenih sustava u svijetu.

Uz podizanje kvalitete bolničkih sustava, Huawei je ponudio rješenje i za gužve koje se stvaraju zbog svakodnevnih dolazaka na redovne kontrole. Naime, putem mobilne aplikacije pacijenti se mogu naručivati na online preglede koji se odvijaju putem video-poziva. U dogovorenom terminu, nakon obavljenog video-pregleda, izdaje se elektronički recept te se plaćaju lijekovi koji, po dogovoru, mogu biti dostavljeni na kućne adrese.

Upotreba najnovijih Huaweijevih tehnoloških rješenja namijenjenih zdravstvu rasterećuje se zdravstveni sustav i medicinsko osoblje, omogućuje povezivanje eksperata diljem svijeta, te se na jednom mjestu, u Huawei Cloudu, kontinuirano ažurira baza znanja o raznim bolestima, medicinskim ispitivanjima i istraživanjima diljem svijeta.

Znanstvenici tvrde da se hodanjem povećavaju izgledi za dulji život

Napravite 8.000 koraka dnevno i imat ćete više izgleda za dulji život, tvrde američki znanstvenici u novom istraživanju.

U istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, utvrđeno je da su među osobama koje dnevno prehodaju osam tisuća koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabilježili 51 posto manju šansu da će umrijeti u sljedećih deset godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.

Ako hodate i više, 12.000 koraka, izgledi za smrtnost u navedenom razdoblju bit će 65 posto manji od onih koji naprave četiri tisuće koraka, prenosi Washington Post.

Do ovih rezultata znanstvenici su došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na sebi. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1.165 sudionika istraživanja.

Pokazalo se da bez obzira na starost, spol ili rasu, više koraka znači i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio bitan.

U tekstu se, međutim, spominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, može hodati i u kući, koliko god je to moguće, a u danima kad je moguće izaći van, otići i prošetati oko kvarta, pod uvjetom da se održavaju dva metra razmaka od ostalih.

Preporučuje se da, čim prođe pandemija, ljudi nastave hodati što više ali prateći uputstva o razmaku zbog mogućnosti zaraze.
geek

Znanstvenici tvrde da koronavirus može izazvati trajna oštećenja tijela, čak i nakon oporavka

Dok se zdravstveni eksperti bave otkrivanjem simptoma koronavirusa, kao i terapijom koja bi mogla pomoći organizmu da se obrani od napada, pojedini žele saznati kakve posljedice ostavlja Covid-19.

Tako su znanstvenici proveli studiju koja je dokazala da pacijenti koji se oporave od koronavirusa, mogu patiti od trajnog tjelesnog oštećenja, uključujući jetru i srce, prenosi New York Post.

Dosadašnje studije koje su analizirale zdravstveno stanje oporavljenih pacijenata iz Kine, gdje se bolest prvi put pojavila u studenom, pokazale su da je funkcija jetre i srca bila oslabljena, prenosi Los Angeles Times.

“Covid-19 nije samo respiratorni poremećaj” – izjavio je doktor Harlan Krumholtz, kardiolog s američkog Sveučilišta Yale.

Može utjecati na srce, jetru, bubrege, mozak, endokrini sustav i krvni sustav – dodao je dr Harlan.

Istraživači se također pitaju može li koronavirus koji uzrokuje Covid-19 bolest ostati uspavan u organizmu godinama ili čak desetljećima, a onda se ponovno aktivirati, na isti način kao virus herpesa.

Prema najnovijim podacima skoro 400.000 ljudi širom svijeta se oporavilo od Covid-19, te će vjerojatno u budućnosti, praćenjem njihovog zdravlja, znanstvenici moći saznati više o novom koronavirusu.
geek

Apple i Google zajedno grade naprednu aplikaciju za otkrivanje zaraženih od korone

Američki tehnološki giganti Google i Apple objavili su da zajedno rade na naprednoj platformi za borbu protiv koronavirusa. Njihov projekt će, navode u zajedničkoj izjavi, omogućiti korisnicima anonimno praćenje svojih fizičkih kontakta putem Bluetooth-a, kako bi mogli znati jesu li imali kontakte sa zaraženom osobom.

Rješenje će biti dostupno svim Android i iOS korisnicima, a svatko će moći odabrati hoće li s ostalim korisnicima dijeliti svoje podatke. Slične tehnologije korištene su u azijskim zemljama kao što je Singapur, ali su korisnici informacije o svojim kretanjima i kontaktima morali dostavljati vladama.

Na ovaj način vlade neće biti direktno uključene, već će podaci biti zaštićeni i anonimni, a aplikacija neće pratiti lokaciju korisnika, već samo kontakte. Praćenje kontakata zaraženih osoba jedan je od ključnih koraka za ponovno otvaranje zemalja, ali ne postoji odgovarajuća tehnologija koja bi to omogućila bez problema s privatnošću podataka.

Kako je rečeno, sustav će funkcionirati tako što će svaki korisnik moći uključiti ili isključiti mogućnost praćenja. Ako je uključena, sustav će aktivno pamtiti s kojim drugim korisnicima ste se našli u blizini, koristeći Bluetooth vezu.

Ako je korisniku dijagnosticirana zaraza, on će tu informaciju moći unijeti u aplikaciju, nakon čega će svi korisnici koji su bili u njegovoj blizini u posljednjih 14 dana dobiti obavijest o mogućem fizičkom kontaktu.

Dakle, ako bi se našli pored nekoga tko je zaražen, bili bi obaviješteni. Tako ćete pravovremeno znati hoće li vam trebati testiranje ili samoizolacija. Tvrtke tvrde kako su poduzele brojne korake za zaštitu privatnosti korisnika.

Prema njihovim tvrdnjama, aplikacija će biti spremna u maju za preuzimanje na oba operativna sustava, dok bi buduće verzije omogućavale upotrebu i bez posebne aplikacije.

geek

Svjetski znanstvenici tvrde: Širenje koronavirusa ima veze s vlagom u zraku prostorija u kojima boravimo

U kakvoj su vezi koronavirus i vlažnost zraka? Jesu li to zaista tek “nagađanja ludih znanstvenika”, kako govore neki, ili je riječ o znanstveno dokazanim zapažanjima koja bi najozbiljnije trebalo uzeti u obzir i pridržavati ih se ako želimo zaustaviti pandemiju?

Koronavirus i vlažnost zraka u prostorijama u kojima se nalazimo izgleda da su zaista povezani, ako je vjerovati znanstvenom radu objavljenom u stručnom časopisu Annual reviews of virology.

Riječ je o vrlo uglednom časopisu u kojem samo vrhunski stručnjaci jednom godišnje dobiju priliku napisati pregled ukupnog znanja o nekom području.

Ovaj konkretan rad planiran je za objavu tek u rujnu, no zbog važnosti teme već je sada objavljen u online izdanju i tako učinjen slobodno dostupnim svim zainteresiranim.

Autori ovog rada su ugledni znanstvenici s prestižnih sveučilišta i instituta: imunologinja Miyu Moriyama i Aikiko Iwasaki rade na Yaleu, a Walter Hugentobler dolazi sa Sveučilišta u Zürichu.

A to je tek dio njihovih titula i zvanja vezanih uz molekularnu, staničnu i razvojnu biologiju te primarnu zaštitu.

I što je to što nam poručuju Moriyama, Hugentobler i Iwasaki u svom znanstvenom radu?

Pozivaju se na epidemiološku studiju provedenu u 100 kineskih gradova koja je pokazala da svaki stupanj smanjenja relativne vlažnosti zraka povećava indeks transmisije COVID-19 za 0,02. A to je u skladu s pokusima provedenim na životinjama, koji su pokazali da podizanje vlažnosti s 20 na 50 posto, može prepoloviti transmisiju virusa gripe.

Autori u svom radu naglašavaju da je uz vanjsku vlagu, jako važno u obzir uzimati i vlažnost u grijanim prostorima. Naime, veliko istraživanje, provedeno u Americi, pokazalo je da je u sezoni grijanja relativna vlažnost zraka u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa.

Ovaj podatak smatra se jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter. Naravno, do prijenosa virusa dolazi i u vlažnim i toplim uvjetima, no tada prijenos ne ide primarno preko zraka, već i na sve druge načine, preko predmeta i sl.

Zašto je suhi zrak problematičan?

Glavni je problem taj što on isušuje mukoznu barijeru, našu primarnu liniju obrane od virusnih infekcija. U normalnim uvjetima mukozna barijera funkcionira kao mreža koja “lovi” viruse i izbacuje ih izvan našeg respiratornog trakta.

Ako duže vrijeme udišemo suhi zrak, ta se barijera isušuje i postaje nefunkcionalna, pa virusi dobivaju pristup našim stanicama i mogu nas inficirati.

Moriyama i Hugentobler daju savjete za ograničavanje prijenosa respiratornog virusa zimi:

Vlažite zrak u zatvorenom prostoru kako biste održavali relativnu vlažnost sobe između 40 i 60 posto.

Redovno provjetravajte zatvorene prostore.

Nosite maske na licu kako bi nos bio topao i vlažan.

Koristite vitamin D kako bi nadoknadili njegov manjak uslijed kratkog dnevnog svjetla.

Spavajte više od sedam sati dnevno.

Perite ruke kako bi spriječili prijenos virusa indirektnim kontaktom.

Izvor: geek


Ugledni svjetski znanstvenici: Koronavirus nije napravljen niti je pobjegao iz laboratorija

Nova analiza SARS-CoV-2 možda će konačno pojasniti odakle dolazi novi koronavirus.

Kako se novi koronavirus koji uzrokuje bolest Covid-19 širi našom planetom, a broj oboljelih premašuje 339.000, dezinformacije se šire gotovo jednako brzo. Jedan mit je i da su ovaj virus, nazvan SARS-CoV-2, napravili znanstvenici te da je pobjegao iz laboratorija u Wuhanu u Kini, gdje je počela epidemija.

Nova analiza SARS-CoV-2 možda će konačno pojasniti odakle dolazi novi koronavirus.

Istraživači su usporedili genom novog koronavirusa sa sedam ostalih koronavirusa za koje se zna da inficiraju ljude – SARS, MERS i SARS-CoV-2, koji mogu uzrokovati teška respiratorna oboljenja, zajedno sa HKU1, NL63, OC43 i 229E, koji obično izazivaju samo blage simptome, piše Live Science.

“Naše analize jasno pokazuju da SARS-CoV-2 nije laboratorijski produkt ili namjerno izazvan virus”, navodi se u članku znanstvenog časopisa.

Kristian Andersen, izvanredni profesor imunologije i mikrobiologije, zajedno sa svojim kolegama pogledao je genetski predložak proteina šiljaka koji strše na površini novog koronavirusa. SARS-CoV-2 koristi te šiljke da se zalijepi za vanjske zidove stanica svog domaćina i potom uđe u te stanice. Znanstvenici su pogledali sekvence gena odgovorne za dvije ključne karakteristike ovih šiljaka – način na koji se zakače na domaćina te kako omoguće ulazak virusa u stanice.

Ta analiza pokazala je da se dio šiljka nazvan udica razvio kako bi ciljao na receptor s vanjske strane ljudskih stanica naziva ACE2, koji sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska. Virus je toliko efikasan u vezivanju s ljudskim stanicama da su istraživači rekli kako su proteini šiljaka kod SARS-CoV-2 rezultat prirodne selekcije, a ne genetskog inženjeringa.

Virus iz šišmiša ili ljuskavaca

SARS-CoV-2 je usko povezan s virusom koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS), a koji je odjeknuo širom svijeta prije gotovo 20 godina. Znanstvenici su proučavali kako se SARS-CoV razlikuje od SARS-CoV-2. Tu dolazimo do podatka da u kompjuterskim simulacijama mutacije u SARS-CoV-2 ne djeluju baš dobro pri pomoći virusu da se veže za ljudske stanice. Da su znanstvenici namjerno napravili ovaj virus, ne bi odabrali mutacije za koje kompjuterski modeli sugeriraju da neće raditi, piše Live Science. Međutim, ispostavilo se da je priroda pametnija od znanstvenika, a novi koronavirus pronašao je način da bude potpuno drugačiji od svega što bi znanstvenici mogli stvoriti, pokazalo je istraživanje.

Još jedan dokaz koji upućuje na činjenicu da novi koronavirus nije stvoren u laboratoriji jeste njegova molekularna struktura koja se razlikuje od poznatih koronavirusa. Umjesto toga, sastav SARS-CoV-2 najviše podsjeća na viruse pronađene u šišmišima i ljuskavcima koji su malo proučavani i za koje se nikada nije znalo da ljudima nanose štetu.

Odakle je došao virus?

Istraživačka grupa uvidjela je dva moguća scenarija nastanka SARS-CoV-2 kod ljudi. Jedan scenarij jeste da smo se zarazili direktno od životinje, kao što je bio slučaj kod SARS-a koji je na ljude prešao s cibetke ili MERS-a kojim su se ljudi zarazili preko kamile. U slučaju SARS-CoV-2, istraživači sugeriraju da je životinja prijenosnik bila šišmiš koji je virus prenio na drugu životinju te potom i na ljude. Ta druga životinja mogao bi biti ljuskavac, rekli su znanstvenici.

U drugom scenariju, sva patogena obilježja virusa razvila su se tek nakon što je virus skočio sa svog životinjskog domaćina na ljude. Neki koronavirusi koji su nastali u ljuskavcima imaju šiljke kojima se kače na domaćina, slično kao kod SARS-CoV-2.

Svi ovi tehnički detalji mogli bi znanstvenicima pomoći da prognoziraju budućnost pandemije novog koronavirusa. Ako je virus ušao u ljudske stanice u patogenom obliku, to povećava vjerojatnošću budućih epidemija. Virus bi još uvijek mogao cirkulirati u životinjskoj populaciji i ponovno bi mogao skočiti na ljude, spreman izazvati novu epidemiju. Ipak, manje su mogućnosti za takve buduće epidemije ako virus prvo mora ući u ljudsku populaciju, a zatim evoluirati patogena svojstva, kazali su istraživači.

Izvor:Geek

Dozvoljena kupovina do 25 kg brašna, 2 kg soli, 3 kg šećera, 3 litre ulja…

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije ograničio je prodaju proizvoda u svim prodajnim objektima u kojima se obavlja trgovina na malo na način da jedno fizičko lice ne može kupiti više od propisane količne.

Brašno se ne može kupiti više od 25 kilograma, soli više od dva kilograma, šećera više od tri kilograma, ulja više od tri litra, sredstva za održavanje lične higijene više od tri kilograma, odnosno litra, te sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora više od 10 kilograma, odnosno litara.

Za realizaciju ovog zaključka zaduženo je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se do 30. marta, sapoštio je Republički štab za vanredne situacije.

Srna

Novi sistem rada Javnog Doma zdravlja “Dom zdravlja” u Gradišci

Zbog velikog broja poziva i velikog preopterećenja, Javna zdravstvena ustanova Gradiška Dom zdravlja uvela je još dva telefonska broja na koje građani mogu da ih nazovu i dobiju sve informacije vezane za zarazu novim virusom corone.

Telefonski brojevi su:

051 / 826-745,

051 / 826-744,

051 / 826-883.

U saopćenju se navodi da je Dom zdravlja Gradiška građanima dostupan 24 sata.

Sve su službe stavljene u pripravnost i osposobljene u vanrednim situacijama.

Iz ove zdravstvene ustanove pozvali su sve da snose odgovornost i istakli da se zajedničkim naporima možemo suočiti s ovom situacijom.

140 godina od osnivanja