Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

Samo istraživanje provodilo se kroz cijelu 2018. i podatak o 87 milijardi ukupno poslanih paketa uistinu je izniman. Posebno jer je godinu prije poslano 13 milijardi paketa manje. Uz to, kroz sljedećih će se šest godina poslati više no dvostruko paketa od aktualne brojke. Odnosno, 2025. bi ih trebalo biti poslano oko 200 milijardi. Samo u najjačim ekonomskim zemljama svijeta.

A one su redom Sjedinjene Američke Države, Kina, Kanada, Brazil, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Norveška, Švedska, Japan, Australija i Indija. Svima im je zajedničko to što tehnologija utječe na slanje paketa. Tako nešto obaviti lakše je nego ikad prije pa stoga nema nekadašnjih prepreka za korisnike.

Što se tiče prihoda, SAD prednjače sa 118,9 milijardi američkih dolara, ali nisu pokretač tržišta. Ne, to je Kina. Nema tu nekog iznenađenja s obzirom da Kinezi preuzimaju dominantnu poziciju na raznim tržištima. Samo, ono vezano uz slanje paketa posebno je i iz razloga što država subvencionira pošiljke tako da ili su besplatne ili osjetno jeftinije no što bi inače bile. Zato se i e-trgovina u Kini toliko razvila posljednjih godina.

Primjerice, dok je globalni rast spomenuth 13 milijardi paketa ili 17 posto na godišnjoj razini, bez Kine bi on bio na svega šest posto. Odnosno, 11 posto manje. Već se po tome vidi koliko je Kina jaka u ovom segmentu i ne misli se zaustavljati. Baš kao ni Indija koja ima godišnji rast od 21 posto, a od 2013. prosječni godišnji rast od 25 posto.

Sve u svemu, za pošte diljem svijeta nema nikakve brige, posao će samo bujati kako vrijeme odmiče, a e-trgovina jača…

Sistem 72 sata

Gradska administracija otvorila servis 72 sata, servis preko kojega građani mogu da prijave komunalni problem iz djelokruga djelovanja organa uprave. Servis je u potpunosti u funkciji građana koji pomoću njega lakše i brže rješavaju problem. Na svaki Vaš upit ćemo odgovoriti u roku od 72 sata. Stojimo Vam na raspolaganju jer smo tu zbog Vas, te nam pomozite da budemo još bolji.

Kako prijaviti problem?

Popunite kratki formular traženim informacijama (u nastavku)

Postavite fotografiju. Prijavite problem

U roku od 3 radna dana, opštinska administracija odgovara na Vašu prijavu.

Mi smo tu zbog Vas!

stoji na sajtu Gradiške.

Iz iskustva moga a i drugih znam da nije ni dosada bio problem prijaviti problem nego se problemi ne mogu riješiti iz razloga što su interesi onih službi od kojih očekujemo da riješi problem suprotni od onih koji problem imaju.

Primjer: Imali smo sezonu problema sa ambrozijom kada je iz uprave apelovano pod prijetnjom kažnjavanja da se izvrši košenje i je li neko reagovo ili kaznio koga. Primjećeno je da su neki pokosili poslije isteka opasnosti od alergija.

Kada prijavite nekoga od komunalaca ćete prije doživjeti savjet da sa komšijama morate da sarađujete, to jest po tradiciji da se ne zamjerate. A posebna je priča da komunalac prvo pogleda ko je prijavljeni pa onda vidi ili ne vidi problem. Birokratski pristup podijeli zona u Topoli je dodatna muka.

Dobra inicijativa ne čini se da će imati neki rezultat pa se čini da je ovaj servis dio “Pametnog grada” i u funkciji zamajavanja birokrata EU da bi se pokazalo da se nešto radi?

Nezaposlenost, slaba primanja i nizak stupanj obrazovanja povezani s ranom smrtnošću

Siromaštvo, niži stupanj obrazovanja i nezaposlenost u Njemačkoj su usko povezani s ranom smrtnošću, proizlazi iz studije Demografskog instituta Max Planck u Rostocku, objavljene u ponedjeljak.

“Za muškarce s nižom razinom primanja, starosne dobi između 30 i 59 godina, vjerojatnost smrti je 150 posto viša nego kod vršnjaka koji spadaju u kategoriju s najboljim primanjima”, stoji u članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ Open.

Razlike su još drastičnije ne istoku Njemačke gdje, gledano na razini cijele Njemačke, 14 posto muškaraca spada u petinu s najnižim primanjima.

“Kod ove je skupine rizik smrtnosti je, u usporedbi s najbolje obrazovanom i po primanjima najvišom skupinom, više od osam puta veći”, kaže Pavel Grigoriev, jedan od autora studije.

Dennis Nowak sa Sveučilišta Ludwig-Maximillian u Muenchenu smatra da osobe bez posla, slabijeg obrazovanja i nižih primanja naginju i nezdravijem načinu života.

“Nezaposleni u prosjeku više puše i hrane se nezdravije. A nakon početka nezaposlenosti često slijede psihička i fizička oboljenja”, kaže Nowak.

Studija bolje obrazovanje direktno povezuje i s bolje plaćenim radnim mjestom i manjim rizikom od nezaposlenosti.

Kod žena ove razlike nisu tako izražene, što se objašnjava činjenicom da razlike između najvišeg i najnižeg sektora po primanjima nisu tako izražene kao kod muškaraca.

Izvor:geek

Projekat “pametni grad”: Kompletna teritorija Republike Srpske uskoro pod video nadzorom

BANJALUKA – Kompletna teritorija Republike Srpske biće pokrivena video nadzorom. Tender za nabavku opreme je u toku, potvrdjeno je iz Vlade Republike Srpske. Svi gradovi u Republici Srpskoj biće pod kamerame kako bi bezbjednosti građana i njihove imovine bila na najvišem nivou, kaže premijer Radovan Višković.

“To će značajno olakšati rad MUP-a  u narednom periodu, to je ona priča stara godinu, dvije, od 12 miliona i to ide sad u relazicaju ,očekujemo da neće biti žalbi i rušenja tendera”, kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Razne prekršaje ili krivična djela biće lakše riješiti uz video nadzor, kaže ministar Dragan Lukač. Objašnjava da je riječ o tzv  projektu “pametnih gradova” koji se, gdje god je sproveden, odlično pokazao. Video nadzor dobro će doći, kaže Lukač, za preventivno djelovanje i komplentnu bezjbednost. Ono što je najvažnije je da kamere, u privatnost građana neće zadirati.

“To su kamere koje će biti instalisane šorom RS i po pitanju kntrole vozila i po pitanju nadzora 24 sata će sve snimati i biće povezani u jedinstven sistem u MUP-u gdje ćemo moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama da se razumijemo, ne zadiremo u privatno vlasništvo niti privatne stvari”, kaže Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova.

Kamere će biti postavljene uglavnom na trgovima, parkovima, raskrsnicama i raznim objektima. Snimci video nadzora biće čuvani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samo njihovi službenici imaju pravo njihovog pregleda i izuzimanja.

Javna rasprava o regulacionom planu

Sinoć je u OŠ “Petar Kočić” u Novoj Topoli održana javna raprava o Nacrtu Regulacionog plana “Nova Topola – Istok” i Nacrta Regulacionog plana “Nova Topola – Zapad”. Ova dva regulaciona plana dati su na uvid svim mještanima Nove Topole u period od 12. septembra do 14. oktobra 2019. godine i mogu se pogledati u prostorijama Gradske uprave Gradiška, prostorijama Mjesne zajednice Nova Topola te u prostorijama nosioca izrade planova.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i građenje Saša Subotić je rekao da je gradska uprava  krajem 2016.   godine usvojila urbanistički plan za naseljeno mjesto Nova Topola a potom krenula u izradu ova dva dokumeta.

“Obuhvat Nove Topole podjeljen je u dva dijela na istok i zapad odnosno u dva regulaciona plana iz praktičnih razloga  jer bi jedan planski dokument imao jako veliki obuhvat i bilo bi ga jako teško sagledati pogotovo kada se  to prebaci u grafičku formu”, istakao je Subotić.

Subotić je dodao da procedura izrade regulacionog plana podrazumjeva da se građani, vlasnici privatnih objekata, pravna lica i svi drugi koji žive na prostoru Nove Topole upoznaju sa nacrtom regulacionog plana kako bi mogli da daju svoje mišljenje na predložena rješenja.

Nešto su rekli i učesnici skupa zbog kojih je i održan skup. Ne razmišljajući previše o planu ipak bih se složio sa nekim da je potpun promašaj kružni tok koji se planira, jer jednostavno nema prostora da se napravi.

Kružni tok bi napravio taj dio potpuno ne funkcionalnim i mrtvim. Pokazalo se da se nije razmišljalo o svim aspektima funkcionisanja u kružnom toku i oko njega, osim jednog aspekta da se nekome ta ideja svidjela. Lićno sam sklon ideji da se preispitaju rješenja za Raskršće i da se dadne šansa i razumu.