Adžić poziva na kršenje zakona


Šokiran sam činjenicom da poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Zoran Adžić, na današnjoj konferenciji za novinare u Gradišci, javno poziva na kršenje zakona, važećih sudskih presuda i nepoštivanje nezavisnosti pravosuđa kao trećeg stuba svakog civilizovanog demokratskog društva.

033

Uz sve to, Adžić pokazuje i notorno neznanje u pogledu izbornog zakonodavstva i funkcionisanja lokalne samouprave tražeći od institucije načelnika da arbitrira u pogledu sazivanja opštinske skupštine i određivanja skupštinske većine, iako bi trebao znati da je nadležnost načelnika vođenje izvršne vlasti, a ne lokalno politikantstvo bazirano na ličnim uz zanemarivanje interesa građana.

Suština spora i jeste u tome što sam ja po funkciji u potpunosti odgovoran pred zakonima ove zemlje a poslanik Adžić i društvance koje predvodi nemaju nikakve odgovornosti u kontekstu važećih zakona koji obuhvataju oblast lokalne samouprave.

Upravo zbog toga poslanik Adžić i poziva na kršenje zakona i važećih sudskih odluka za razliku od mene koji sam dužan i po funkciji, ali i kao građanin i legitimista da ih poštujem i provodim.

Za blokadu rada Skupštine opštine Gradiška odgovorni su oni koji su pokušali demonstrirati brojčanu prednost unutar lokalnog parlamenta kršeći norme važećeg zakona, statuta i poslovnika što je očigledno i sudskim institucijama, ali i javnosti koja se gnuša bahatosti i sile uspostavljene na korupciji i bezakonju.

Opštepoznata je činjenica da je izvršna vlast u Gradišci bila inicijator svakoj konstruktivnoj saradnji sa svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, sa međunarodnim misijama i diplomatskim predstavnicima, jer je naša obaveza da učinimo sve kako bi podigli standard življenja na području naše opštine.

Ali, u tom kontekstu poznata je i činjenica da su upravo neki ministri iz DNS-a učinili sve da destabilizuju političke prilike u Gradišci iako je jedan od njih, dok je jedini njihov odbornik bio dio pobjedničke koalicije na prošlim lokalnim izborima, bio uvažavan mnogo više od stvarne političke snage DNS-a u Gradišci.

Na svu sreću, izvršna vlast u Opštini Gradiška funkcioniše potpuno normalno i to je ono što najviše iritira pristalice koncepta – što gore po građane, to bolje po nas.

Suštinski problem i nije u funkcionisanju lokalne skupštine kao takve, već u kvalitetu, viziji i dalekosežnosti odluka koje će donijeti skupštinska većina. Iz iskustva prethodnih mandata kada je SNSD vodio Skupštinu opštine Gradiška svjedočimo i danas da je skupštinska većina griješna i da može da donese štetne odluke čiju cijenu građani plaćaju i danas.

Načelnik opštine, Zoran Latinović