AGROINDUSTRIJSKA ZONA ČEKA INVESTITORE?

U Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli trenutno posluje sedam firmi koje zapošljavaju više od 70 radnika, a ugovori su potpisani sa još osam investitora.

Načelnik odjeljenja za privredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, rekao je da su za investiranje u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola, podjednako zainteresovane i domaće i inostrane firme  i naglasio da se mnogo očekuje od nekoliko firmi koje su u završnoj  fazi izgradnje svojih objekata. Među njima je trgovačko-uslužno preduzeće „Kaza Mašurum“, koje se bavi uzgojem i plasmanom gljiva i koje je do sada u proizvodnju uložilo više od 4 miliona maraka. Prema planovima u ovom preduzeću biće zaposleno oko 280 radnika. Mnogo se očekuje od italijanske firme „Lattonedil BiH“ koja će  u pogonima na 52 dunuma proizvoditi panele i krovne limove i na taj način obezbijediti radna mjesta za više od 100 radnika. Čakalj je istakao da se pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću očekuje u maju ove godine.

Potpisan je ugovor i sa inostranom firmom „MNV“, koja će se baviti  proizvodnjom električne energije na biomasu, istakao je Čakalj i naglasio da je vrijednost ove investije oko osam miliona maraka. Na 46.000 kvadratnih metara proizvodnih pogona u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli planirana je, između ostalog, proizvodnja namještaja, metalnih ograda, panela i krovnih limova, proizvodnja peleta, električne energije na biomasu, proizvodnja i otkup gljiva, proizvodnja bombona, stočne hrane i proizvodnja lijekova.

Ukupna planirana investicija, na osnovu potpisanih ugovora iznosi 46.500.000 KM,  a planirano je zapošljavanje 631 radnika, rekao je Čakalj. On je naglasio da je iz budžeta opštine Gradiška u prošloj godini za infrastrukturne radove u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli izdvojeno 270.000 KM, a da je ove godine panirano 300.000 KM. Partneri opštine  Gradiška u ovom projektu su Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede,  šumarstva i vodoprivrede RS.

(radio gradiška

Jedan komentar na “AGROINDUSTRIJSKA ZONA ČEKA INVESTITORE?”

  1. Neznam gdje je završilo tih 270000KM kad nisu ništa uradili na infra strukturi od kad su preuzeli vlast.Put sav pun rupa i lokvi.Trava izrasta iz makadamskog puta.Kanalizacija nezavrsena.I oni misle da ce stranac doći na to.A još su u međuvremenu podigli cijenu kvadrata placeva.

Komentariši