AMABASADA ČEŠKE U BIH ULOŽILA 12 HILJADA MARAKA U ŠKOLSKI PROGRAM RECIKLIRANJA

asAmbasador Češke u BiH, Tomaš Sunjog, posjetio je danas gradiško Udruženje Most, gdje je o realizaciji projekta „Školski program recikliranja“, koji uz podršku češke ambasade sprovodi ovo Udrženje, razgovarao sa načelnikom Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Gradiška, Danom Maleševićem, predsjednikom Udruženja Most, Igorom Trivićem i koordinatorom projekta, Predragom Borojevićem.

Ambasada Češke svake godine izvoji više od dva milona maraka za različite razvojene projekte u BiH, a zaštitita okoline, odlaganje i selektovanje  otpada, jedna je od prioritetnih oblasti.

Sunjog je naglasio da je “Školski program recikliranja” mali projekat u koji je češka Ambasada uložila nešto više od 12 hiljada maraka, ali je takođe i veoma važan, jer je fokusiran na mlade ljude, učenike u školama, koji će učiti kako selektovati otpad.

Udruženje ”Most” iz Gradiške potpisalo je 17. septembra ugovore o uspostavljanju školskih programa recikliranja sa Komunalnim preduzećem ”Gradska čistoća” i pet osnovnih škola sa područja opštine.

Predsjednik ovog Uduženja, Igor Trivić, istakao je da je cilj projekta da se ukaže na značaj procesa reciklaže i podiže svijest učenika i nastavnika u osnovnim školama o važnosti očuvanja životne sredine i pravilnom selektivnom odlaganju otpada.

On je pojasnio da je potpisan ugovor sa “Gradskom čistoćom” o otkupu, a sav prihod ostajaće u školama gdje će učenici birati na koji način će ga utrošiti.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Gradiška, Dane Malešević, nada se da će se kroz ovaj projekat uspjeti ukazati na to  da je i otpad sirovina koja se može iskoristiti za neke nove proizvode.

(radio gradiška)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši