Ambrozija – tihi neprijatelj ljudskom organizmu

Iz godine u godinu raste broj pacijenata koji imaju alregijske reakcije na polen ambrozije, ali i na druge alrgene iz prirode.

Upravo ovaj period je veoma neugodan za alergičare, zbog oprašivanja ove korovske biljke. Doktorica Danijela Barać, otorinolaringolog i subspecijalista audiologije kaže da se sklonost ka alergiji može između ostalog i naslijediti.

„Isto tako se i stiče, prosto su to naši poljoprivrednici koji obrađuju određene kulture gdje ima dosta ambrozije i ne radi se na njenom iskorijenjavanju. Onda godinama kada ste tome izloženi stvori se alergija“ rekla je dr Danijela Barać, otorinolaringolog i subspecijalista audiologije.

Simptomi su raznoliki,a osnovni su začepljen nos, kijahanje, svrbež nosa, suzenje i crvenilo očiju. Svake godine predstavlja sve je veći problem i sve su izraženiji sipmtomi, te je bitno što prije preoznati  alergiju. Najbolji način je da se alergija spriječi je eliminacija alergogena na koji ste alergični.

Obaveza suzbijanja i uništavanja ambrozije regulisana je republičkom odlukom iz 2007. godine. Za provođenje ove odluke nadležni su Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i inspekcijske službe.

Ambroziju treba da uništavaju svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta obradivog i neobradivog, korisnici šuma i lovišta, zatim vlasnici građevniskog zemljišta izgrađenog i neizgrađenog, subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima i površinama uz vodotokove, subjekti koji upravljaju parkovima i oni koji održavaju površine uz javne puteve, te vlasnici i korisnici zapuštenih površina pored puteva staza i iskrčenih mjesta u šumama.

„Suzbijanje se vrši na više načina. Ima savjesnih, ali više nasavjesnih građana. Lica koja ne budu uništvala ambroziju biće kažnjena ,a kazne se kreću od 700 do 5000 KM“ rekla je Verica Žmirić, poljoprivredni inspektor grada Gradiška.

Ambrozija može da izgleda vrlo dekorativno da bude mala biljka, ali da izraste u stablo. Doktori savjetuju da je za alergičare najbolja preventiva osim uništavanja, izbjegavanje boravka na otvorenom, posebno u periodu kada je koncentracija polena veoma visoka.

Biljke koje na našem području najčešće izazivaju alergijske rekacije su sa proljeća vrba i topola,a u ovom periodu to je ambrozija.

Info+ kablovski kanal

Komentariši