APEL GRAĐANIMA DA NE PALE VATRU

Starješina profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška, Goran Stojaković, apelovao je na građane da u ljetnom periodu kada su visoke temperature, ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Stojaković  je naveo da je opštinskom Odlukom o mjerama zaštite od požara u periodu od 15.maja do 1. oktobra zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru, osim u vanrednim slučajevima za šta je potrebno odobrenje Profesonalne vatrogasne jedinice Gradiška. On je istakao da je takođe zabranjeno paljenje vatre u blizini šuma na udaljenosti od 100 metara, kao i paljenje vatre ispod dalekovoda. Stojaković je apelovao na građane da u vrijeme poljoprivrednih radova i kosidbe žita ne pale strnjišta, jer štete mogu biti nesagledive. On je podsjetio da osim pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice nadzor nad propisanim mjerama zaštite, sadržanim u opštinskoj odluci,  sprovodi odjeljenje zaštite od požara Centra javne bezbjednosti Banjaluka, komunalna policija opštine Gradiška i inspekcije Službe šumarstva i ekologije i da su za fizička i pravna lica koji nepoštuju propise odluke predviđene kaznene odredbe. Stojaković je istakao da su preuzeli sve potrebne preventivne mjere i na vrijeme upozorili građane o aktivnostima na otvorenom prostoru u ljetnom periodu. On je naveo da je zaključno sa 15. julom 2015. evidentirano 115 intervencija, od čega je 70 odsto požarnih i dodao da je to isti broj intervencija kao i prošle godine u ovom periodu. Stojaković je dodao da su u skladu sa republičkim planom zaštite od požara sa Šumskim gazdinstvom Gradiška napravili operativni plan u slučaju potrebe angažovanja snage i sredstava za gašenje požara u šumama.

U slučaju požara građani mogu obavjestiti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradiška na broj 123 ili Policiju na broj 122.

(radio gradiska)

Komentariši