Azerbejdžan, radnički problemi ?


Baku

Baku

U prilici smo preko svih vrsta medija, elektronskih, štampanih i internet portala saznati o problemima radnika u Azerbejdžanu. Sve ih krasi jedno nepoznavanje situacije u kojoj su upali radnici i njihovi poslodavci. Nije cilj sada da ja utvrđujem istinu. Intresntno je da 4,5 godine radnici idu u Azerbedžan na rad i nikoga to nije interesovalo iako si ti radnici išli 6 mjeseci i onda dolazili na odmor donosili pare ovamo i ponovo se vraćali zadovoljni sa onim što rade. Nikoga nije bilo da objavi priču, a ni sindikat nije interesovalo o uslovima pod kojima neko ide da radi u Azerbejdžan. Posebno nije interesovalo vječne naše zaštitnike.

Sada čitajući šta se piše o situaciji sa radnicima u Azerbejdžanu vidi se želja da se što dramatičnije prikaže situacija, te naglašava da radnici nisu primili platu 6 mjeseci. Nije interesantno ni to što je inače praksa na rad u Azerbejdžanu i bili i do sada da se plate isplaćuju svakih 6 mjeseci prije polaska na odmor kući. Smrt nesretnog radnika dodatno se koristi za dramatizaciju situacije, to što procedure oko prenosa umrlog radnika iz zemlje zahtjeva procedure koje nisu ni lake i zahtjevaju proceduru.

Šta je istina saznaćemo uskoro, nadam se da će ovo biti samo jedna nesretne epizoda koja neće poremetiti jedini mogućnost za mnoge porodice sa područija Topole koje su našle spas u radu u Azerbejdžanu, to je lični stav i zaključak koji sam stekao u razgovorima sa onima koji tamo rade, njihov je zajednički stav “Idemo dok ima posla za nas”.

(miro)