Azerbejdžan, radnički problemi ?

Baku
Baku

U prilici smo preko svih vrsta medija, elektronskih, štampanih i internet portala saznati o problemima radnika u Azerbejdžanu. Sve ih krasi jedno nepoznavanje situacije u kojoj su upali radnici i njihovi poslodavci. Nije cilj sada da ja utvrđujem istinu. Intresntno je da 4,5 godine radnici idu u Azerbedžan na rad i nikoga to nije interesovalo iako si ti radnici išli 6 mjeseci i onda dolazili na odmor donosili pare ovamo i ponovo se vraćali zadovoljni sa onim što rade. Nikoga nije bilo da objavi priču, a ni sindikat nije interesovalo o uslovima pod kojima neko ide da radi u Azerbejdžan. Posebno nije interesovalo vječne naše zaštitnike.

Sada čitajući šta se piše o situaciji sa radnicima u Azerbejdžanu vidi se želja da se što dramatičnije prikaže situacija, te naglašava da radnici nisu primili platu 6 mjeseci. Nije interesantno ni to što je inače praksa na rad u Azerbejdžanu i bili i do sada da se plate isplaćuju svakih 6 mjeseci prije polaska na odmor kući. Smrt nesretnog radnika dodatno se koristi za dramatizaciju situacije, to što procedure oko prenosa umrlog radnika iz zemlje zahtjeva procedure koje nisu ni lake i zahtjevaju proceduru.

Šta je istina saznaćemo uskoro, nadam se da će ovo biti samo jedna nesretne epizoda koja neće poremetiti jedini mogućnost za mnoge porodice sa područija Topole koje su našle spas u radu u Azerbejdžanu, to je lični stav i zaključak koji sam stekao u razgovorima sa onima koji tamo rade, njihov je zajednički stav “Idemo dok ima posla za nas”.

(miro)

5 komentara na “Azerbejdžan, radnički problemi ?”

 1. Savka cast za istinu koju ste napisali, licno sam upoznat sa situacijom u Baku
  mnoge znam koji su iz BIH otisli u Baku i uspjeli dase finansiski dobro oprave.
  Zato apelujem na javnost,a posebno na sredstva informisanja da budu oprezni
  kada objavljuju informacije od sumnjivih izvora.

 2. nemoj da lazes cinkarosu,pitaj ostale radnike kako je njima!

 3. gde si shpiune makedonski LAZOO. Zasto lazes a nesakas za vistinata da kazes, samo za dolar sakas da se omazes.

 4. Interesanto, razgovarao sam sa nekim ljudima koji rade isto tamo, koji su mi potvrdili da je bilo problema, ali da te probleme su isprovocirali oni ljudi koji nisu naucili se na radnu disciplinu. Šta je čija istina bilo bi dobro da je neko napiše i pošalje? Svi oni koji nisu dobili isplatu za svoj rad neka se jave ili su oštećeni na neki način biti će objavljeno. Normalno sa imenom i prezimenom, jer proglašavati nekoga sa špijunom ili cinkaroš može i to, a volio bih da i oni koji su zadovoljni da se jave. Imam saznanja da se ovaj portal prati među ljudima u Azerbejdžanu i on će biti uvijek u službi obadvije strane.

  (miro)

 5. Da li neko slučajno zna nešto o Slobodanu Vučkoviću, iz Srbije?On mi je otac i nisam ga dugo čula.Jedino što znam da je preko nekog iz Bosne otišao u Azerbejdžan.Mnogo se brinem i ukoliko neko nešto zna neko mi javi na 064/6728292 ili na e-mail natasa.znb@gmail.com
  Hvala unapred.

Komentariši