Beograd od 1. januara zabranjuje plastične kese

Od 1. januara naredne godine u maloprodaji u Beogradu biće zabranjena upotreba plastičnih kesa, što je, prema riječima zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića, istorijska odluka za Beograd.

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili izmjene i dopune odluke o uslovima za korišćenje kesa za isporuku robe u maloprodaji, čime je samo izvršeno usklađivanje sa novim Zakonom o glavnom gradu i novim Statutom Beograda.

Vesić je rekao da je zabrana upotrebe plastičnh kesa jedna od najavažnijiih odluka kada pričamo o budućnosti svih jer je potrebno 240 godina da se razgradi jedna plastična kesa.

– Njujork zabranjuje plastične kese u martu ili aprilu, što znači da će kod nas ova odluka zaživjeti ranije. U maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive i papirne kese. Čeka nas niz sastanaka sa trgovinskim lancima, ali, primjera radi, Aman već od 3. septembra izbacuje sve plastične kese – rekao je Vesić.

Dodao je da je odluka donijeta na vrijeme, kako bi se ostavio prostor da se pripreme za 1. januar.

– Kada riješimo trgovinske lance i pijace, riješili smo većinu problema – dodao je Vesić.

On je dodao da su se proizvođači plastičnih kesa bunili, jer im je proizvodnja pala, ali je istakao da oni mogu da prave biorazgradive kese, samo onda moraju malo više da ulože, prenijela je agencija Tanjug.

Komentariši