BERBA JABUKE POČINJE 20.SEPTEMBRA

Berba jabuke u voćnjacima na području gradiške opštine trebalo bi da počne 20.septembra, potvrdio je predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović. On je rekao da su voćari zadovoljni rodom, ali ne i kvalitetom jabuke.

Dojčinović je pojasnio da je zbog sušne godine kvalitet jabuke lošiji, a zbog visokih temperatura prisutne su i ožegotine  na plodovima.

Ono što je trebalo da bude prva klasa, sada je treća , tvrdi Dojčinović i dodaje da će najveći dio jabuke završiti u prerađivačkoj industriji.

Podsjetio je da su ove godine kruške i šljive podbacile, dok je rod bresve bio dobar .

Loš kvalitet voća nije jedini problem sa kojima se sureću voćari. Trenutno je veliki problem i nedostatak ambalaže za voće, rekao je  Dojčinović i dodao da su o ovom i problemima nabavke protivgradne mreže, navodnjavanju voćnjaka , nedostatku skladišnih kapaciteta i plasmanu voća, razgovarali i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevom Mirjanićem u Trebovljanima.

On je dodao da su ministra informisali i o problemu visokih marži koje zaračunavaju uvoznici hemijskih zaštitnih sredstava. Dojčinović se nada da će se ovaj problem riješiti  na način da se voćarskoj kooperativi omogući uvoz zaštitnih sredstava .

(radiogradiska)

Komentariši