BiH će na tržište EU izvoziti neograničene količine voća i povrća

U isto vrijeme će na tržište BiH bez carinskog opterećenja početi da stiže najviše šećera, cigareta, govedine, svinja, mlijeka, peradi i krompira.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će u BiH jedni osjetiti negativne posljedice stupanja na snagu prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da će drugima on biti od koristi, posebno voćarima i povrtlarima.

Domaći proizvođači moći će, prema onome što je dogovoreno, na tržište EU bez plaćanja carina plasirati ograničene količine ribe i vina i neograničen kontingent voća i povrća, a u isto vrijeme će na naše tržište bez carinskog opterećenja početi da stiže najviše šećera, cigareta, govedine, svinja, mlijeka, peradi i krompira.

Šarović kaže da ne vjeruje da će SSP stupiti na snagu prije početka naredne godine.

– Ta procedura traje više mjeseci i kod nas i u zemljama Evropske unije. To nije ni brza ni laka procedura – rekao je Šarović.

Vijeće ministara BiH u petak je usvojilo prijedlog protokola uz SSP, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviće ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

– Riječ je o onome što je već parafirano i o čemu je unutar zemlje postignut dogovor, istakao je Šarović, prenosi Glas Srpske.

 

(Vijesti.ba)

Komentariši