Bitcoin pranje novca je klasično glup zločin

Pranje novca preko Bitcoina je loša ideja, ne samo zato što je ilegalno, ali i zbog toga što ostavlja trajne tragove. Okrivljeni su u više navrata hvatani jer su se oslanjali na kriptovalutu za neki dio njihovih sumnjivim aktivnosti. Ponekad, oni su uhapšeni godinama nakon njihovog navodnog zločina .

Prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal, procjenjuje se da 2% do 5% globalnog BDP-ili 800.000.000.000 $ do $ 2000000000000 se opere svake godine, mnogo toga u gotovini . Ali posljednjih nekoliko godina, cryptovaluta raste u značaju i cijeni, oni su postali popularna opcija. Vladine agencije su počele sa angažovanjem kripto-analitičkih firmi kao što su Chainalysis i CipherTrace u potrazi za pranjem novca i drugih kriminalaca.

“Cryptovalute imaju reputaciju kao prekogranično i anonimno, a samim tim i atraktivno za loše momke širom svijeta”, Kim Grauer, viši ekonomist iz Chainalysisa, je objasnio Quartzu e-poštom zašto. “Zato što transakcije koje uključuju cryptocurrencies kao Bitcoin su snimljene trajno, javno dostupno i u nepromenljivu knjigu, cryptocurrencies zapravo može ponuditi bez presedana transparentnost u finansijske transakcije.”

Cilj pranja novca je da se stvori lanac transakcija kojima se ne može ući u trag, tako da je Bitcoin blockchain dizajniran da ima neizbrisivu javnu evidenciju svih transakcija, koji čin ‘pranja’ ćini mnogo težim.