Bivši radnici Farmlanda čekaju prvu isplatu

Bivšim radnicima nekadašnje Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole tokom ove sedmice mogao bi biti isplaćen dio duga, jer je tokom dvije licitacije zaplijenjene imovine prikupljeno oko 190.000 maraka.

Potvrdila je to za “Glas Srpske” advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda” i dodala da još čekaju konačan izvještaj koliko se tačno novca nalazi na sudskom depozitu.

– Već ove sedmice počeće srazmjerna raspodjela prikupljenog novca. Potrebno je prvo da dobijemo nalaz vještaka, na osnovu kojeg će sud uraditi rješenja i srazmjerno potraživanjima radnicima će biti isplaćen dio duga – pojasnila je Drinićeva i dodala da će prikupljeni iznos jedva pokriti dio zateznih kamata i sudskih troškova.

Dodaje da ima još zaplijenjene imovine “Farmlanda” koju nisu uspjeli prodati na prethodne dvije licitacije, te da očekuje da će i sve ono što je ostalo u idućem periodu biti prodato.

– Najbolje rješenje za nas bi bilo da se pojavi kupac koji bi kupio sve što je preostalo, jer u ovakvim situacijama javne prodaje su dosta nezahvalne – rekla je Drinićeva.

Vijest da će nakon godina borbe za vlastita prava konačno dobiti dio duga obradovala je radnike, koji se snalaze kako znaju i umiju da bi prehranili porodice.

Bivša radnica “Farmlanda” Borka Vujmilović kaže za “Glas Srpske” da će radnicima dobro doći koliko god novca da dobiju.

– Godinama nismo dobili ni marku, “Farmland” nam duguje po nekoliko hiljada maraka za plate i dobro je da se došlo do kakvog-takvog rješenja. Čekamo prvu isplatu i nadamo se da će i preostali iznos duga veoma brzo biti izmiren – rekla je Vujmilovićeva i dodala da dugovanja za otpremnine takođe iznose i po nekoliko hiljada maraka.

“Farmland” radnicima duguje oko 300.000 maraka na ime neisplaćenih plata, a osim toga zaposlenima nisu uplaćivani ni doprinosi pa ne mogu da se penzionišu. Ovoj govedarskoj farmi su 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza.