ARHIVA

10.02.08 8:19 pm
-Miro Ugrenović
Subject: Obećanja
Osjećam potrebu da odgovorim jednom topoličanu koji mi je lično uputio zahjev da napišem nešto o obećanju da će im se izgraditi stadion i da su oni na osnovu toga učestvovali u nekim radovima na stadionu.
Pošto nije bilo detaljnih podataka ja ću izvući zaključak i na osnovu onoga kada sam ja isto kao mlad učestvovao akcijama za taj isti stadion. Desilo se da sam ja jedan od onih koji je nešto tu radio u mladosti kada smo otvarali taj stadion.
Od tada je prošlo mnogo godina i promjenilo se to da smo dobili više partijski sistem koji podrazumjeva odgovornost aktuelne vlasti za loše učinjeno u Topoli.
Tako neka vlast je pred izbore obećala da će pomoći da se neke stvari rješe, a sada i ne spominju. Jasnio je da to nije realno bilo tada ali je lijepo zvučalo i obećalo se. Ne sikirajte opet će Vam se iso obećati, a Vi samo treba da zaokružite njih i stvar je rješena. Oni kad dođu na vlast pa kad rješe naka proceduralna pitanja, a to su najčećće tipa dok se oni malo srede i vide šta oni mogu uraditi za sebe tad smo mi na redu.
Da oni će reći da to nije tako da ja serem i štošta, a oni koji se snjima slažu neka vide šta je to sve obećano, a šta je realizovano.
Pogledajte oko sebe gdje smo mi, a gdje oni.
U posljednje vrjeme slušam o uspjesima oko pravljenja urbanističkog plana. Kao do sada nije bilo plana, a sada ima. Podsjetih se da sam 1982 god. vadio papire za gradnju kuće i morao poštovati urbanistički plan koji je postjao tada, znači bio je. Sjetih se da je Topola 1988 godine dok je Jovan Stanišljević bio predsednik opštine doneseno da je Topola gradsko naselje po tome planu i recimo da od centra 600m, a podrazumjevalo se da je to raskršće ne smiju se gajiti svinje i krave. 1991 godine na osnovu toga plana i avionskog snimanja dobijali smo priliku da legalizujemo i neke naknadne gradnje itd.
Onda prošle godine čujem da je 1992 godine pošto nije bilo urbanističkog plana urađen plan na inicijativu SDS-a. Valjda je jasno da je to urađeno da bi neki dobili pravo da prodaju placeve koji nisu mogli po prijošnjim planu. Kako zamislili tako i uradili, plan donijeli.
Sada opet slušam šta hoćeš nemože se bez plana, sada kad ga donesemo idemo žestoko u akciju. Koga oni to zajebavaju(oni su svi koji se bave politikom), kome sada treba da učine priliku da rješi neki problem i izgradi nešto što nije mogao.
Ja mislim da taj plan nije dobar i da bi u njega trebalo ucrtati i pistu za slijetanje svemirskih brodova, bolje unaprjed nego da ga svaki čas donose, valjda to i nešto košta.
Dakako nisam protiv promjena, ako će to značiti poboljšanje našeg kvaliteta življenja.
Pokušao sam kroz fotografije okazati prioritete. Imam potrebu da vidim gdje se ovdje može prošetati, navodno ima u planu.
Ovo je godina izbora i šta sad ?
Savjet, ne prihvatajte pivo, premalo je da Vas kupe za njega, tražimo Više, dok Vas mame u kolo pazite na svoje džepove.
Zašto, jer oni su političari, a barem se svi slažu u jednom da biti političar uvijek i neznači biti i častan, a u našim uslovima to skoro isključivo zbači biti nečastan i lagati a ko laže taj i ….. !

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-

-Miro Ugrenović
Subject: Poziv
Thoughts: Miro
06.01.08 4:35 pm
Dobili smo poziv da se dana 05.01.2007 okupimo u domu kulture da bi čelnici mjesne zajednice uz podršku načelnika Opštine
prezentovali nam uspjehe u prošloj godini koje smo postigli.
Na istoj pozivnici stoji i poziv za članove Socijal Demokrata-Milorad Dodik poziv na sastanak jedan drugi dan.
Takva pozivnica implicira da je pisana u kancelariji SNSD, što ujedno znači da oporbe i nema i da smo dobili jednopartijski sistem, što znači SNSD je narod, a pošto je SNSD Milorad Dodik onda je i narod, Svi smo mi Dodik. Nisam siguran da će simpatizeri drugih stranaka doći na to okupljanje Ja nisam član ni jedne znači, nema me.
Pošto je ovo vrjeme podvlačenja crte za prošlu godinu, očekujem da će se narodu prezentovati šta je to uspješno urađeno.
Ja se ne mogu sjetiti ničega, ali iz iskustva znam da će oni naći nešto u stilu, sad smo vršili pripreme, a sad kad navalimo neće nas niko zaustaviti.
Pošto sam i ja građanin Topole bez mnogo filozofiranja nekoliko stvari koje se moraju napraviti u Topoli.

Napokon postaviti oznake na ulicama, barem naziv ulice.
Napraviti pješačku stazu barem od raskršća do škole.

Ja bi se zaustavio ovdje jer sve ostalo je u sferi fantazije.
Ovdje ne spominjem stvari koje će napraviti privatna lica, a koje će služiti svima.

Još ću jednom naglasiti u Topoli je u prošloj godini najveći događaj bio zapošljavanje velikog broja radnika na radu u Azerbejdžanu. Rječ je o nakoliko stotina hiljada dolara koji su došli preko njih na pofručije opštine, a kroz njihovu potrošnju slilo se i u opštinsku kasu. Ti ljudi, a i mi valjda zaslužuju da im se nešto i vrati od toga.
Pretpostavljam da o ovome neće biti riječi na sesijama SDSD-a pošto to nema veze sa njima. Možda mogu biti toliko mudri da to makar prikažu kao pozitivno za naš kraj.

Nadam se da nas neće zavlačiti sa idejom o opštini Topola više, pošto to zaista nije realno bez obzire što sam ja bio za to.
Svoju vjerodostojnost neka pokažu na ove dvije stvari.

—————————————————————————————————————————————————-
<
—————————————————————————————————————————————————-
17
-Miro Ugrenović
Subject: U ime naroda
12.09.07 1:01 am
Kada ćemo u Europu ?

2100 godine smo sigurno u Europi, konstatujem, prema tome kako nam ide dogovaranje oko budućnosti. Pitam se samo pa šta će nama uopšte Budućnost, šta nam ona to nosi da žurimo u nju ? Pa evo imamo mi neke svoje predstavnike koji brinu o našoj budućnosti. Neki od nas su se pobrinuli za njihovu budućnost i kad oni dobro se pobrine za tu budućnost, još ćemo više žaliti za prošloćću.

Posuđeni tekst Aleksandra Trifunovića
… približno dvije trećine stanovnika BiH smatra da je narod bez vođe kao čovjek bez glave, a da lične interese treba obavezno podrediti kolektivnim.
Pogled na brdoviti Balkan govori da ga čine državice koje ka siromaštvu hrle kao dopingovani sprinter. Nezaposlenost je najčešće agregatno stanje radno sposobnog čovjeka. Korupcija je udomaćeni društveni fenomen a najveći broj mladih ljudi želi otići odavde zauvijek. Prihodi po industrijskim granama su u Bosni značajno manji nego prosječni transferi svjetski poznatih fudbalskih imena… Moglo bi se ovako do kraja teksta ali se logično postavlja pitanje ko je kriv !? Naravno da su to masoni, Jevreji, Amerika, Švabe, pederi, Novi svjetski poredak, komunisti, Bin Laden… ali ko još? Izbjegavamo stvari nazivati pravim imenom iz straha da ne prozovemo sebe. Kao da nas gledaju, namršteni i zabrinuta lica, iz svakog kutka, bojimo se prozvati ih. Naše vođe. U govorima svakodnevno predviđaju pobjede, pravdaju neuspjehe i proizvode neprijatelje, dušmane i plaćenike. Zato što vođe kažu tako građansku poslušnost doveli smo do perfidne perfekcije u kojoj je percepcija krivice isključivo rezervisana za onog ko drugačije misli ili je drugačijeg imena i vjere. Stilizovanim i vještačkim modelima stvarnosti bezobzirna i bezdušna otimačina se, od naših vođa, predstavlja kao demokratija i vladavina prava, kao pravedna privatizacija. Koristeći kriminal, korupciju i nejasan državni koncept te našu lakovjernost, tromost i strah zauzeli su neosvojive busije. Busije sazidane našim nerazmišljanjem i glupošću. Dajući im svoj glas davali smo im i dajemo im svo ovo vrijeme mnogo više. Donirali smo im nepovratno i u bescijenje naše male živote, ulice, gradove, sjećanja.
A bez nas bi naše vođe bile tek nebitne birokrate, nemaštoviti profesori, talentovani šoferi, psihijatri ili ljekari… bili bi obični, kao mi sami.
(e sad ja)
Šta ovdje fali, kao i uvijek, napisano potpisano ali niko od onih koji bi se trebali pronaći u ovome nemogu se naći i samo kažu, a neka ih je, jer je on vidio ovdje svoga protivnika, a sebe nije. Oni su loši i to su oni, e pa zato ovakvi tekstovi i nemaju neku snagu. Podsjeti me ovo na jednu čestu priču na kavi. Održavala se promocija SNSD u školi i aktualni predsjednik vlade završio govor i po običaju začu se pljesak i pljeskalo se ko će jače nebili bili primjećeni od predsjednika. U opštem pljeskanju presjednik primjeti da jedan ne plješće i presjednik strogo i ljutito će na njega (slobodna interpretacija) zašto on ne plješće i izda naredbu da jadnik plješće. Naravno da je zapljeskao jer je čovjek kadar u usponu i sada je direktor, neznam dali je zbog pljeska, ali da zna šta treba uraditi i kada, zna, mislim kadar.
E pa narode samo plješćite i nezaboravite da se bolje plaća u Azerbejdžanu i bez pljeska.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
16
-Miro Ugrenović
Subject: Zaposljavanje
31.05.07 12:26 am
U poslijednjih nekoliko mjeseci preko 300 radnika sa teritorije opštine
Bos. Gradiška se zaposlilo. Plata tih zaposlenih je oko 1500 dolara.
Radi se u 3 smjene i nedjeljom, oni koji ne rade nedjeljom imaju 50
dolara taj dan.
U sledećih nekoliko mjeseci zaposliće se još nekoliko desetaka radnika.
Pored ovih zapošljavanja u opštinu su došle nekoliko inostranih firmi
koje su iznajmile prazne hale propalih firmi u opštini i organizovale
proizvodnju gdje su plate od 230 KM do 500 KM, najviše je onih koji rade
za 230 do 300 KM. Ova zapošljavanju su dovela do toga da se promet u
trgovinama povećao i za 100% na osnovu prošle godine
Stranka na vlasti najavila zapošljavanje 2000 radnika u Novoj Topoli
narednom periodu. To najavljeno zapošljavanje će doprinijeti još bržem
napredku opštine na sreću i zadovoljstvo građana. Građani su uvjereni da
će obećanja na izborima biti realizovana Intresantno da ovi uspjesi u
opštini nisu poznati široj javnosti.
Kroz medije se o tome ništa ne govori, kako to da niko nije
zainteresovan za takvu reportažu. Niti jedna televizija niti novine o
tome nemaju šta reći. Dali je to postalo kod nas uobičajeno da se
dobijaju plate od recimo 1500 dolara i da to bude uglavnom fizička radna
snaga. Koja to vlada nebi pripisala kao svoj uspjeh. Svaki dan pogledam
sajt Nezavisnih novina očekujući kakvu reportažu ili vijest, ništa, pa
sam se upitao od čega su oni to nezavisni. Doduše moguće je da je to
bilo na nekoj od televizija na ovoj teritoriji, ali pošto ih niko
uglavnom ne gleda zbog neinventivnog i dosadnog programa, moguće je da
se to propustilo. Ko će znati ?

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
15
-Miro Ugrenović
Subject: Obećanja
02.04.07 2:49 am
Dali ste vi zbunjeni li je Vama sve jasno? Poslije izbora ostao sam nijem, toliko je obećanja palo da nije ništa ostalo nego šutjeti.
Moj san i mnogih drugih na vidiku ?
Dobit ćemo opštinu u Topoli, pobjednici su obečali, 2000 radnih mjesta, neki tvrde da će biti i čitavih 3000. Možda u Azarbejdžanu iako ja nisam čuo da se govorilo o njemu. Trebali smo dobiti i nazive ulica i ja svoju nazivam ulica Alekse Šantića, tako mi rekli. Nigdje nepiše ili ti ne piše, nema tabli nema ni ulica. Kod mene se ide tako, ako idete iz Gradiške onda je prije Pod Fenjerom(kafana gdje izborni pobjednici i gubitnici krkaju jagnjetinu), a iz Banja Luke poslije, Tigar(bivši) pa ako uspijete naći prolaz između Tigra i Rađana skrenete desno, pa prođete ulicu u kojo živi Čedo Vokić i sledeću koja vodi do Ure Bajića i Lakića pa kraj babe Zore i sledeća lijevo, te na kraju lijevo, a ispred kuće su 2 bora. To je najkraći opis koji moram izgovoriti kad neko me pita gdje sam.
Znam izbori su prošli, Šta je ko obećao koga to briga ali ja hoću ipak ulicu da znam objasniti gdje sam.
Što sam sjeo da nešto našvrljam iako sam u poslednje vrijeme u borbi za opstanak u nekim poslovima.
Desilo se da neki momci i sve Više njih ide na rad u Rusiju te Azarbejdžan da ostvare svoje snove o zaposlenju. Moja generacija je išla u suprotnom smjeru i sada mi koji smo ostali ovdje smo shvatili da smo pogriješili. Gledam neke prijatelje koji sada sa svojom zasluženom penzijom žive ovdje kao ljudska bića. Gledam prije par dana platnu listu jednog preduzeča nekad čuvenog, primanju su od 230 KM do čak 320 KM ima ih 2 ili 3 sa takvim primanjem. Slušam priče o stranom kapitalu koji je ušao i otvorio neke pogone. Ženska radna snaga oko 230 KM bez penzionog i zdravstvenoga bez ičega što sliči na Europu. Došli da nam pomognu kao oni što su prvo kupili banke za 1 milion pa prodali za preko 50, a da nepričamo o onima koji kupuju za 1 KM, dobro nisu oni tema, a nemogu se ni braniti puna im usta janjetine.
Mada nije sve tako crno. Jedni su došli i svi ih hvale pa ću i ja. Firma Tradexx iz Njemačke otvorila pogon u našoj Topoli, strani kapital i navodno rade dobro i dobro se odnose sa zaposlenima. Navodno 6 radnika iz Jelšingrada u kojem je italijanski kapital prešlo u Tradexx zbog boljih uslova rada. Napokon da smo dobili jednom i konkurenciju i onaj ko treba radnika ima skime da se bori za istoga.
Pitam se dali može da bude drugačije. Znam odgovor, ali recept neću dati jer bi svako rekao pa znamo mi to. Pa dobro znamo, a šta nam onda fali ?

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
14
-Miro Ugrenović
Subject: Izbori
17.09.06 7:05 pm
Predizborna kampanja je u toku. Malo ću se osvrnuti na jedno pismo građanima Topole koje je uputio Nenad Kesić kandidat za skupštinu ispred SNSD-a. Pročitao sam što Kesić ima da kaže i moram reći da su mi stavovi njegovi poznati i vjerujem da iskreno želi to što piše. To je nešto što smo mi koji smo voljeli Topolu odlazili i vraćali se sanjali i nismo dočekali. šta je problem ? Problem je u onome ali….
Osvrnuo sam se ja na projekat agroindustrijske zone u Topoli i čekam napokon i realizaciju istoga. Imam pravo da budem skeptičan i zato ne izlazim na izbore, svjestan sam kao nosilac liste Nenad Kesić sigurno ide u skupštinu. Želim mu da i ostvari svoj san kao i moj i mnogih Topoličana. Htjeo sam da kažem da će ovaj tekst i tekst pisma Nenadov ostati da ga opomenemo na ono što je pisalo u njemu i ne samo njega, jer je on kandidat stranke koja je po procijeni najača u RS, au opštini sigurno.
Nažalost ono što nude SNSD kao i drugi nisu baš na ti sa novim tehnologijama pa nemožete pročitati poruke. Dobro bi bilo da se malo raspitaju dokle je to svijet došao u razvoju informacionih tehnologija. SNSD-u kao i drugim stranakama u Topoli dobar rezultat.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
13
-Miro Ugrenović
Subject: Jovan Stanišljević
19.08.06 12:32 am
Ovo je sajt o Novoj Topoli, a Novu Topolu sačinjavaju ljudi koji u njoj žive, rađaju se i umiru.Naravno svi ljudi neće biti jednako upamćeni. Neko će misliti da je ovaj ili onaj trebao dobiti nekoliko redaka na sajtu o Topoli. Ovo je dakako moj izbor i tu sam potpuno subjektivan. Birat ću ljude i događaje koji su dio mene, a nekako s time i dio vremena u kojem sam nešto pamtio. Svjestan činjenice da nisam hroničar vremena niti imam dovoljno dara da opisujem ljude i događaje, tražii ću pomoć od onih koji nešto mogu da kažu. Imam namjeru da nekoliko ličnosti izdvojim za koje smatram da su zadužili da nešto o njima se može pročitati na sajtu o mjestu u kojem su i oni jednom bili sudionici. Svaka dobra priča će biti objavljena. Nadam se jednoga dana da će neko iz nekoga drugoga vremena naći one koji su intersantni i zaslužni da znamo za njih.
Mislio sam pod utiskom smrti Jovana da napišem dio moga doživljaja Jovana kao čovjeka sa kojim niste morali uvijek da se složite, ali ste mogli uvijek da provjerite svoje stavove i da ih uporedite. Namjeravani tekst ću pustiti da odleži i da poslije nekoliko dana dok mi se emocije stišaju pokušam da nešto kažem o njemu kao čovjeku koji je obilježio dio vremena koji je iza nas i kojega će dio nas sigurno pamtiti i kao Topoličanina, koji je bio i ostao dio Topole.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
12
-Miro Ugrenović
Subject: Vreli asvalt
26.07.06 5:57 pm
Dugo očekivano asvaltiranje ulica u naselju kod škole je započelo.
Lijepa novost, ali koje uvijek postoji glasi. Neće sve ulice biti asvaltirane, iako je uplata izvršena za sve ulice.
Jedna ulica će ostati neasvaltirana. Jedan građanin osporava pravo na ulicu jer prije 20 godina pare koje je dobio za zemlju nisu mu se dopale. Sud je presudio u korist mjesne zajednice i katasterski on više nije vlasnik toga puta, ali…pošto čovjek ne priznaje institucije države, vlast u mjesnoj zajednici niti ikoga u opštini može da zabrani radove.
Vlast u MZ nasjela na trik i pregovarala sa istim. Pogriješila i prihvatila njegove stavove da je put preširok, štaće građanima takav put eto on će odrediti širinu puta. Predsjednik MZ prihvati i ubjedi građane da prihvate put koji je uži jer ionako se neće asvaltirati cijela širina. OK prihvatamo i gospodin došao na svoje da kroji način ponašanja. Ograničio put koji više nije ni 5,5 m za asvalt nego 4.
Kaže ako hoćete 5,5 m izvadite cijevi za vodu, žice za telefone i tuda asvaltirajte, inače je put širok sa zelenim pojasom 14 m.
Pošto i ponašenje ima granicu, građani iz te ulice odbiju takvu ponudu. Poniženi opština, MZ i ostale institucije pravne države ćute.
Bravo Mile Ljubojeviću počinješ mi se sviđati, jer dokazuješ da ovo baš i nije neka država, a da vlast ne radi ono što joj je posao, kada ti kao pojedinac možeš da pokažeš da baš ne funkcioniše. Dosad si bio jači, možda si i u pravu, ako jesi to trebamo svi da znamo i to prihvatimo kao tako, a sad znam ja da vlast SNSD-a može da riješi ovakav problem, imaju mehanizme, a dali hoće ?
Mislim da je vrijeme da pokažu pred izbore da im je stalo do građana koji će svojim glasom njima ponovo povjeriti vlast u ovoj opštini i MZ. Recept za zadovoljne građane je rad prema zakonu i zakon mora da bude za sve isti.
I mi građani pali smo na ispitu prihvatajući da naše ulice budu asvaltirane, povodeći se onom poznatom, važno je da je do mene asvalt stigao, a za komšiju me baš briga. Trebali smo odustati svi od asvalta dok se jednom ne riješi problem koji ja i ne vidim kao takav.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
11
-Miro Ugrenović
Subject: Bangalore
21.07.06 2:12 am
Jedan novinar pohvali jednoga ekonomistu kao veoma cijenjenoga. Nebitno je koje u pitanju jer mnogi bi se mogli prepoznati. Javna je tajna, barem komšiluk priča da je mnogo telića, doduše u to vrijeme državnih zaklano u ime “čašćavanja” profesora koji su za mlado tele, uredno spremljeno samo da se u baci u duboko malo progledali kroz prste i budućeg kolegu pustili na ispitu.
Htjeo sam reći da imamo toliko profesora, ekonomista, doktora nauka itd. da je pravo čudo kako se nalazimo tu gdje jesmo na samom dnu u Europi po svim pokazateljima. Da budem konstruktivan recimo veliki stručnjak Ivanić bi trebao da pokaže svoje vještina tako što bi mu dali zadatak recimo da Čajevec vrati na staro, a ako napravi firmu barem sličnu Nokiji onda je Guru. Pa tako koliko samozvani stručnjaka pa toliko propali firmi i mi svi idemo prema prosperitetu, ali jok svi oni su izabrali da budu političari ili da nešto rade u administraciji.
Biti dobar ekonomista znači da si i posebno cijenjen kao takav u svijetu.
Borba za ekonomistu je jednaka kao i za dobroga fudbalera. Nešto nemogu čuti ni pročitati da se neko bori za ove naše. Nađi ekonomski stručnjaci mogli bi da apliciraju u svijetu za perače sudja u hotelima, ali samo ako su brzi. Pogledamo li preduzeća koja su oko nas, vlasnici prijaratne drvosječe, portiri, harmonikaši itd, radna im snaga nepismena, jer je jeftina i skoro niko od njih nema ekonomiste, a niti mu pada napamet da ga zaposli. Imaju neki zaposlene i ekonomiste ali na radnom mjestu viljuškariste ili slično. Svakako promjenilo se vrijeme, poželjni su oni koji malo koštaju i ne traže ništa.
Ah da političari su naša nada, oni će vratiti osmijeh na lice seljaku, radniku i djaku. Svi će da se bore za selo, šta će glasač je glasač, imaju neki i za radnike izbor, svi će dobiti penziju. Sistem jasan, radio si 10 godina, od države dobiješ 9 i još nekako dodješ do 1 godine i možeš u penziju. To je znanje, samo da se ne ugledaju na nas !
Nešto malo znamo o razvoju društva i da smo teškom mukom prešli iz agrarnog u razvoj industrijskog društva. Sada nam nude povratak na staro sa novim nazivima tipa farmeri.
Kolega mi se pohvali da mu je sin maturirao u Beogradu informatiku i odmah se zaposlio u softwerskoj firmi kojoj je gazda u Chikagu.
Da, riječ je o tome da se razvijeni svijet bori da bude društvo znanja. Čuli smo za Silicijsku dolinu, a dali i za Bangalore u Indiji.
Shvatili su Indijci da je izvoz znanja najtraženiji na svijetskom tržištu i stotine hiljada indijaca radi za svjetske firme. Najbrži rastući posao je upravo taj i svijet poslove prepušta firmama u IT industriji pa tako u Indiji imamo rast godišnji od 8.1%. Europske i svijetske firme sve više traže radnike za poslove koji se mogu raditi na daljinu u Indiji i drugim zemljama naročito takozavanog istočnog bloka. Iako se nezna ima i kod nas takvih firmi, ali još nedovoljno zbog toga što školstvo ne daje dovoljno dobrih kadrova, pa taj posao rade uglavnom ljudi samouki. I sam u poslednje 4 godine sam vezana za rad u firmama preko velike bare.
Gledao sam na internetu jednu inicijativu u Tuzli, odabran je prostor za otvaranje takvih firmi koje praktički mogu da rade sa jednim stolom. Kako vidim krenulo je, a sada malo da se ugledamo na njih i da se nadje neko ko će to pokrenuti, pa taman bio i političar.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
10
-Miro Ugrenović
Subject: Rezolucija Parlamentarne skupštine Savjeta Europe
30.06.06 1:11 am
Pročitam malo novine “nezavisne” i vidim naslov. Zaista me ne intresuje šta je to skupština Savjeta Europe donijela, jer to što oni donose danas znao sam 1992 god. kako će biti, jedino neznam kada.
Drugo me je zainteresovalo, a to je retorika političara koji nas vode u bolju budućnost već 16 godina, a mi stalno nazadujemo. Rodila se nada u meni da ovo nije možda šansa da i mi koji nismo protjerani 1992-1995 godina možda sada dođemo na red pa da možda bezecujemo mjesto u nekoj zemlji koja se pokazala najbolja. Vjerujem da će nam naže protjerane komšije pomoći u odabiru najbolje destinacije.
Malo me pokolebo da možda neće biti od pakovanja ništa i da ću i dalje morati čekati ovdje i slušati iste spasioce još koju godinu. Očito su izbori približili se i treba isprepadati glasače i kad dođe ključni momenat obećati glasačima da će oni lično stati u odbranu RS ili BiH.
Prisjetio sam se odprilike prije 25 godina pitao me kolega u Zagrebu zašto mi iz Bosne ne navijamo za Bosnu (košarkaški klub) nego evo ja navijao za Zvijezdu. Odgovorio sam tada da mi baš nismo vezani za BiH kao oni u Hrvatskoj za Hrvatsku, pa otuda navijamo za svakoga, samo ne za klubove iz BiH. Ovo ne znači da sam bio protiv BiH, tada smo imali veliku ljubav Jugu, a od nje je ostalo samo ime moje kćerke.
Sada smatram da nam je to jedina realna mogućnost da živimo u BiH i u RS i mislim da je ova priča oko ugroženosti proizvode ljudi koji nisu sposobni da išta drugo pokrenu nego priču o onima koji nas ugrožavaju i onima koji nas spašavaju.
Možda ću uspijeti prevazići averziju prema politici koju sam dobio prije 6 godina i saslušati šta imaju da kažu ?
Odlučio sam da ću izaći na glasanje, ako obećaju da ćemo sa pasošom bez vize moći putovati svijetom. Izgleda da od putovanja nema ništa. Ivanić izjavio da će samo neki to moći, pa ja zaključio da glasači neće moći vani, a oni koje glasači izaberu će moći. Svaka čast glasači glasate u njihovu korist a na svoju štetu. Nešto mi nije jasno dali i oni koji ne glasaju će moći bez vize vani. Možda bi bilo dobro reći
“Ja nisam glasao za njih” pa da oni tamo neki kažu “Nisu ni tamo svi isti…primimo ih”, ha dobro je ovo. Sanjaj ti Miro sanjaj…
Sva sreća da postoji internet pa i satelitski tv program pa ipak pogledamo slike iz svijeta, doduše neznamo baš o čemu pričaju ali slike su lijepe pa baš nemoramo vjerovati njima koji mogu u svijet kako mi eto možemo biti ponosni što smo tu, ne moramo se mučiti sa menijima na engleskom ili nekom drugom jeziku kao oni koji eto znaju samo Šta je Bečka šnicla pa to uvijek i jedu. Mi možemo uvijek Pod Fenjer i naručiti janjetinu i salatu od kupusa(svježe prskanoga).

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
9
-Miro Ugrenović
Subject: Elektrodistribucija i policija
19.04.06 12:09 am
Elektrodistribucija Gradiška u liku svoga direktora na portalu www.gradiska.com žali da im sudstvo i policija pruži pomoć pri isključivanju potrošača te naplati. Da struju treba plaćati to stoji, ali ! Uvijek postoji ali dali građani mogu da angažuju tu istu policiju kada zbog nestanka struje ili nestabilnog napona ostane bez električnih aparata ili bude prisiljen baciti sve iz zamrzivača. Nemože !
Ništa nije novo da je napon u mreži nestabilan i da varira od 60V do 280V.
Niti jedan od ova dva nije normalan.
Primjera ima mnogo, zadržaću se na ličnim. Kupio sam mikrovalnu pećnicu smatrajući da ona koju imam nije ispravna. Montiram novu i ista stvar ne grije. Provjerim šta je kad ono ne može funkcionisati jer je nedovoljan napon. Jel ja kao potrošač mogu se žaliti na štetu koja mi je načinjena i dovesti policiju da mi pomogne naplatiti istu ?
Godinama imam štetu na računarima zbog napona onoliku otprilike koliko moram platiti i struju. Struja je roba i prodaje se , pa ako je roba, mora odgovarati deklaraciji za tu vrstu robe.
Ne bi trebalo da plaćamo falš robu kao pravu. Dobijamo falš pa i cijena mora biti za primjerenu kvalitetu.
Da problem je što, oćeš nećeš ne možeš da biraš, jedini koji imaju struju su oni, a oni su državni, a i policija je državna, a narod nije ničiji. Imam prilično godina i pamtim stalnu priču koja glasi , “Moramo pojačati niskonaponsku mrežu” pa pojačajte jednom tu mrežu. Radili su na pojačavanju mreže za naselje gdje živim.
Poslije pojačavanja mreže, situacija ništa nije bolja, informacija sa kojom raspolažem govori da je postavljen kabal sa malo kvadrata i čim se pojača
potrošnja mi smo u komi. Pa koje kriv što njihovi inžinjeri nisu znali izračunati koliko kvadrata treba da bude kabal ili su išli na uštedu pa se možda direktor pohvalio upravi kako je uštedio sredstva. Bilo bi dobro da se jednom i narod organizira i proba insistirati na pravu da nebude varan i da plaća samo ono što dobija, možda nešto i uštedi u takvoj situaciji. Moram priznati da je večeras napon poslije nekih 23 sata normalan i barem jedna faza ima 220V.

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
8
-Miro Ugrenović
Subject: Tender Telekom
01.03.06 12:46 am
Tender Telekoma za Antivirusni program i Antispam me ponukao da kažem par riječi. Nažalost ne mogu se kandidovati na taj tender, jer čini se da oni plaćaju to dobro, ali mogu nešto reći o problemu.
Svi ste suočeni sa problemom virusa i neželjene pošte, ja naravno nisam jer koristim Linux. Provajderi preko kojih primate poštu najčežće nisu ugradila antivirusne i antispam programe gdje bi trebalo da bude mjesto gdje se virusi zaustavljaju.
Iz sigurnosnih razloga mail serveri budu na Linux mašinama iz razloga što napad na te mašine je samo teoretske prirode.
Tako i korisnici Linuxa kao klijenti nemaju problema sa virusima.
Ako se sjećate komentarisao sam tender Telekoma za mail server, pošto je priča u nastavcima, nastavljam gdje sam stao.
Intresantno bi bilo vidjeti ko je dobio tender i za koliko para.Za te pare kakve bile trebao je namjestiti antivirusni program i antispam, jer se to radi u praksi. Primjer cjenovnika možete vidjeti na adresi http://www.opsus.hr/index.php?folder=80&article=31 firme koja to recimo u Hrvatskoj radi najprofesionalnije. Usporedite cijene sa onim što se ovdje radi. Preuzimanje tenderske dokumentacije košta 180 eura. Intresantno je da za tu cijenu se može uraditi taj posao, jer naravno da su ovi programi opet besplatni ako koristite Linux. Ne činili se da je opet neko nekome malo namjestio da prebrodi ova nesigurna vremena.
Zašto mislim da je ovo bitno obrađivati. Razumijem se ponešto u problem, a kao čovjek mislim da svi nešto treba da kažemo o onome što znamo,a i druge da upoznamo.

Miro

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
7
-Miro Ugrenović
Subject: Web mail
06.12.05 4:56 pm
Telekom Republike Srpske objavio tender za nabavku softvera za web mail/e-mail server. Taj softver se već nalazi na njihovim računarima, a i server i besplatni su, a imaju i administratore koji bi trebalo da znaju odraditi taj posao.
To je ista ona firma koja se reklamira
da su oni ti koji imaju misiju. Na sajtu stoji sledeće.
Uvođenje e-kulture je važan korak pri ulasku u razvijeni svijet. Telekom Srpske je preuzeo na sebe taj, po mnogo čemu misionarski zadatak.
Odkuda javni tender za nabavku i ostale radnje koje bi trebalo da su sastavni dio njihovog posla i da oni nas obuče da koristimo sve što it industrija nudi.
Očito su neki ljudi tamo “zalutali” i opet zalutali. Gdje god dođu oni “zalutaju”. Sjetim se problema sa Elektroprivredom i nabavkom softvera i sudskih presuda. Ovdje je riječ o tome da standardno instalacija email servera koji je besplatan i koji koristi Yahoo, Google, te softver za web mail koji je isto besplatan i možete da birate jer ih zaista ima mnogo. Trebalo bi ga prevesti što je posao od jednoga dana jer je to open source software.
Posao koji mi standardno radimo za nekih 400-500 dolara preko tendera će biti bar 10x više
i ne zato što je to neki veći tročak, nego zato što to neko ne razumije kako funkcioniše.
Gospodo iz Telekoma pitajte nije sramota neznati.

—————————————————————————————————————————————————-
<
—————————————————————————————————————————————————-
6
-Miro Ugrenović
Subject: Pozar
19.11.05 3:21 pm
Ovih dana smo svjedoci tragedije koja nas je zadesila. Govorim o pozaru koji se desio u domu kulture Gradiska/Bos. Gradiska.
Kao i svi upitao sam se dali je bilo moguce izbjeci zrtve. Ko je zakazao ? Po izjavi nastardalog Zivka Sukala na drugom spratu je sjede
ci u kancelariji cuo pucketanje sa prvoga sprata ali nije znao o cemu se radi. Znaci da u zgradi nije radio alarm koji se trebao aktivirati i upozoriti sve da napuste zgradu. Prilikom skoka sa drugog sprata Zivko je skocio na vatrogasni kamion, a ne na zracni jastuk
ili neku drugu opremu koju gledamo kad vatrogasci vrse vjezbe. Vatrogasna ekipa nije imala nista nasto bi se mogli prizemljiti pa tako ostaje u toj situaciji ni da sa drugo sprata nemate spasa. Imate da izaberete da izgorite ili da slomijete vrat?
Dali je samo siromastvo krivo za situaciju da nam vatrogasna sluzba nije opremljena za ovakve situacije ili je neko ipak kriv za nacin misljenja kojem smo skloni “Pa valjda se nece nista dogoditi”, a dogodilo se ? Ostala su mnoga pitanja i mi sa pravom cekamo odgovor ?

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
5
-Miro Ugrenović
Subject: Agroindustrijska zona Nova Topola
01.08.05 1:58 pm
Direkcija za lokalni razvoj prezentovala mega projekat agroindustrijska zona Nova Topola, a ja kao rođeni Topoličanin nemogu da nešto ne kažem o tome. Dakako svaki projekat koji vodi razvoju je hvale vrijedan, ali ? Vidi ovdje
Godišnjica je Direkcije za lokalni razvoj, trebalo je proslaviti, a nemogu navesti ni jedan projekat koji su uradili, opravadanje, rađeno je na mega projektu. Gdje se nalazi dokumentacija koju građani mogu da pogledaju, koji su to stručnjaci radili. Doba je informatike, na kojem sajtu oni prezentuju svoje radovi. Stiže se utisak da je neko sastavio listu želja, možda je neko dao i neke pare, pa očekuje rezultate ?
Kad pročitate tekst, ne ćinili se da liči na poznati projekat Prima Trade Nova Topola koji se neslavno srušio kao i sva poljoprivreda i sve oko poljoprivrede ?
Po saznanju autora ovih redaka, ekipe stručnjaka su hodale po Europi pa čak i SAD su išli da pogledaju kako se to radi, iako su oni to morali znati i bez hodanja, ali dobro treba vidjeti svijet, a može biti da se dogovori nešto za lično, makar neko predstavništvo.
Bez obzira na skepsu treba podržati takav projekat i budno motriti na ekipu da izvrši ono što su zacrtali, a ako zabrljaju i ovaj put reći im za svagda ZBOGOM !

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
4
-Miro Ugrenović
Subject: Ekologija na Topolski način
28.07.05 1:47 am
Kad malo prošeteate po Topoli i zavirite u dvorišta primjetićete da su čista, trava ošišana, oko svinjaca čisto, milina jedna. Ako ste pošli u šetnju oko 19-21 sat na sve strane zvrče kosilice, kultivatori, pali se korov. Vide se i oni koji su izašli da se odmore poslije ljetne žege da popiju kavu, bogme poneko i pivo.
Sve lijepo, u čemu je problem ?
Problem je što svijesni građani Topole ne bi trebalo da sve te radnje obavljaju u vrijeme kada neko pokušava da se osviježi. Šta mislite da smo tolko svijesni pa da korov palimo samo određenim danom, recimo u podne, kada nitko ne sjedi napolju, a naše prozore ostavimo otvorene, a ne zatvorene kako dim nebi ulao u prostorije. Možda bi košenje trave bilo primjerenije po danu ? Možda bi bilo dobro da se otpada iz dvorišta i iz svinjaca te ostaci od poklanih kokoši ne bacaju uz rubove njiva 30-ak metara od kuća? Jeste li primjetili kako komšije pod okriljem noći, oko ponoći vrijedno u tačkama kraj vas iz svog dvorišta odvoze otpad pod nečiji tuđi prozor ili barem blizu nekoga drugoga, a što dalje od svog dvorišta? E da nebi samo konstatovo situaciju imam prijedlog.
Svi da se rješavaju otpada na propisan način u svome dvorištu, a onaj ko nije u stanju da riješi problem neka ni ne pravi otpad. Rekao bih jednostavno i primjenjivo !

—————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————-
3
-Miro Ugrenović
Subject: Inernet i Teol
13.07.05 4:04 pm
Dobili ste telefonski račun za maj i juni, iznenađeni ste da ste više razgovarali. Telekom nije nigdje objavio da su impulsi poskupjeli 50%, ni manje ni više. Na pitanje službenici jesu li impulsi skuplji kaže “Nisu, samo od maja mjesto 6 impulsa u vremenu od 7 do 19 sati sada 4 na minutu, a od 19 sati mjesto 3 obračunavamo svaki 2 impulsa.” pitam “Jel to poskupio impuls” kaže opet “Nisu, smanjen je interval”. Bravo nije ostraga nego po leđima, ja izračunam da mene to dođe 50% skuplje što se lijepo vidjelo na računu.
Pokušao sam se sjetiti dali sam negdje pročitao za tu izmjenu, nisam. Nije bilo na vjestima, ni u novinama. Niko se u ovoj dfržavi nije zabrinuo što je telefoniranje skuplje 50%. Bogat neki narod. Kada imamo situaciju da u svijetu svaki dan pojeftinjuju usluge telefoniranja te interneta, kod nas to postaje svaki dan sve skuplje.
Internet u Republici Srpskoj posebna je tragedija. Ulaskom Teola u RS dobar razvoj internet usluga je prekinut i nastaje zaostajanje u uslugama interneta u RS. Hvala o veličini linka koji imaju se rastopila u jadni link koji jedva izdržava. Čak morate paziti koji modem kupujete, jer svi nemogu da prenose podatke (možete da se konektujete, a onda ništa).
Pogledajte reklame u susjedstvu, bilo kaja strana svijeta pa čak i u Ferderaciji ADSL.
Cijene ADSL su tako male da je za pretpostaviti da nikome u Telekomu(Teolu) nije u interesu da ga uvede u upotrebu jer zašto bi ? Da bi bilo šta napravili na internetu treba vam 200 sati, a to vam košta 230 KM mjesečno ako koristite modem, a ADSL bi koštalo 30 KM, a 24 sata ste na internetu. Koga interesuje modernizacija, njih sigurno ne. Da nebi rekli kako su zaostali eto od augusta u Banja Luci se uvedi za brojeve loji počinju sa 3-om. Ostali trebaju da čekaju bolja vremena. Kako bi to bilo da kilu mesa košta u Banja Luci 10 KM a u Topoli 200 KM. Imali tu nečega što nije uredu. Zašto mi u Topoli, Gradišci, Bjeljini nebi imali ADSL. Možda nama ne treba ili neko misli da mi ostali treba i dalje da budemo iskorištavani.
Zašto su ovo teme tabui za naše medije, ja došao do zaključka da oni nemaju ljudi koji to mogu da razumiju, privreda ne postoji osim predjednika privrednika i privredne komore. Nikome netreba kompjuter, nikome netreba internet. Primjer, kad pogledate sajt www.mojposao.net vidite da u Hrvatskoj svaki dan se traži 50-ak informatičara, kod nas niko ih ne traži niti kome trebaju. Kad pogledate ljude koji izlaze u medije i kad čujete koje su teme, isti ljudi iste teme i u krug, a da bar znaju o čemu pričaju.

Komentariši