BOŠNJACI BOJKOTOVALI POČETAK NASTAVE U DUBRAVAMA

Na preporuku Savjeta mjesne zajedice Dubrave djeca bošnjačke nacionalnosti bojkotovala su danas nastavu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Dubravama, u opštini Gradiška.

osdubrave

Bojkot je uslijedio, kako tvrdi Savjet mjesne zajednice Dubrave zbog toga što je školski odbor kršio status ljudskih prava Bošnjaka.

Bošnjaci u Dubravama smatraju da školski odbor nije formiran u skladu sa nacionalnom strukturom u ovom mjestu, a zatražena je i promjena naziva škole, te hitno poboljšanje uslova za boravak djece i rad nastavnog osoblja u školi.

Lokalna vlast je poručila da postoji dobra volja za kompromis.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Gradiška, Dane Malešević, rekao je da su sve političke partije u Gradišci usaglasile stav da treba pronaći neko neutralno ime za školu u Dubravama, a ime Svetog Save može ponijeti neka druga škola.

U centralnoj školi u Dubravama nastavu pohađa 60 odsto učenika bošnjačke, a 40 odsto srpske i romske nacionalnosti.

Lokalna vlast zatražila je od školskog odbora da zatraži od Ministarstva prosvjete u kulture Republike Srpske pokretanje procedure u vezi sa nazivom imena ove škole. Očekuje se da će nastava u ovoj školi sutra početi punim kapacitetom, te da će se paralelno raditi na hitnom rješavanju bošnjačkih zahtjeva.

U preostalih šest osnovnih i tri srednje škole u Gradišci nastava je jutros počela na vrijeme.

(radio gradiška)

Sjećam se kada je donešena odluka o imenu škole “Sveti Sava” bilo je to već vrijeme rata kada su svi mjenjali imena, tada smo svi mislili da nije uredu nametati ime školi i da će jednom doći vrijeme kad ćemo na to gledati u skladu sa vremenom u kojem živimo, dobro je da je to vrijeme došlo i da se sve partije slažu oko toga.

(Miro)

Jedan komentar na “BOŠNJACI BOJKOTOVALI POČETAK NASTAVE U DUBRAVAMA”

  1. nadam se da nece sledeca tema biti rusenje republike srpske i nametanje bosnjastva i islama

Komentariši