Čije je zemljište PIK-a “Mladen Stojanović”?

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprirednog zemljišta u Srpskoj čisto politička i da  nije u potpunosti jasna jer je poljoprivredno zemljište vlasništvo entiteta odnosno Republike Srpske.

„Na području Gradiške imamo negdje oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pripadalo PIK-u „Mladen Stojanović“ i dileme nema da se to treba knjižiti na Republiku Srpsku“, istakao je Adžić.

On je dodao da je Gradska uprava pripremila projekat za 240 poljoprivrednih gazdinstava kojima bi ta zemlja bila dodjeljena za poljoprivrednu proizvodnju.

Adžić je zaključio da će oni bez obzira na odluku Ustavnog suda raditi na tome da se to zemljište uknjiži na Republiku Srpsku i dodjeli poljoprivrednim proizvođačima kako bi imali stabilnu i zaokruženu robnu prozvodnju.

Da se podsjetimo da je Državno dobro Nova Topola osnovano je 1945. godine odlukom Vlade u Sarajevu na napuštenoj zemlji Njemačkih doseljenika koji su bili vlasnici zemlje i koji su Novembra 1944 napustili zemlju ili po završetku Drugog svjetskog rata protjerani i kojima su komunističke vlasti zabranile povratak. Sedamdesetih godina prošlog vijeka mijenja ime u PIK Mladen Stojanović

Od tada do današnjih dana je ostala dilema ko je pravi vlasnik zemlje i nekretnina pošto su se bivši vlasnici raselili se po čitavom svijetu. Poznata je i činjenica da su njihovi potomci provjeravali u knjigama gdje su bila ta imanja.

Iako smo mišljenja da je sve sa imovinom čisto u vrijeme kada se kompenzirala ratna odšteta i da je pomenuto bilo predmet kompenzacije ima i onih koji misle da treba da se otvori pitanje te imovine, jer prave vlasnike nije niko pitao za mišljenje?

Danas je ta zemlja po pričama mnogih pod sumnjivim koncesijama i koncesionari je iznajmljuju, negdje je uništena zbog vađenja šljunka, uopšte jedan domaćinski odnos kao prema nečemu što nije tvoje.