Corona i kako nastaviti sa nastavom preko interneta

Izvanredne prilike i neprilike zaustavljaju nas u svakodnevnim aktivnostima, tako se i proces nastave u školama prekida, a može i da potraje. Dali ima rješenja da se proces učenja ne zaustavlja i zahvaljujući Internetu?

Pored skupih l loših rješenja koje ministarstva prosvjete kupuju postoje i rješenja koja su besplatna, jedno od njih nudi Google Classroom besplatno riješenje koje izgleda dosta jednostavo za korištenje i može biti sastavni dio školskih aktivnosti da svi nastavnici i učenici nauče koristiti se jednim takvim sistemom radi usvajanja vještina koje bi im koristile u vremenu kada su škole prinuđene obustaviti nastavu na duže vrijeme.

Google učionica je besplatna web usluga, koju je razvio Google za škole, a čiji je cilj pojednostavljivanje stvaranja, distribucije i ocjenjivanja zadataka na bezpapirni način. Primarna svrha Google učionice je pojednostaviti postupak dijeljenja datoteka između nastavnika i učenika. Google učionica kombinira Google disk za kreiranje i distribuciju zadataka, Google dokumente, tablice i dijapozitive za pisanje, Gmail za komunikaciju i Google kalendar za zakazivanje. Učenici se mogu pozvati da se pridruže predavanju putem privatnog koda ili se automatski uveze iz školskog domena. Svaka klasa kreira zasebnu mapu u odgovarajućem korisničkom pogonu, gdje učenik može predati radove koje ocjenjuje učitelj. Mobilne aplikacije, dostupne za iOS i Android uređaje, omogućuju korisnicima snimanje fotografija i prilogu zadatcima, dijeljenje datoteka s drugih aplikacija i pristupanje informacijama van mreže. Nastavnici mogu pratiti napredak za svakog učenika i nakon što ga ocijene, nastavnici mogu vratiti rad zajedno s komentarima.