Čovjek proizvodi stoput više CO2 nego svi vulkani na svijetu

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja medunarodnog tima znanstvenika pokazuju da je ljudska emisija ugljikova dioksida stoput viša od negativnog ucinka na globalno zatopljenje svih vulkana na svijetu zajedno.

Vulkani pridonose emisiji CO2, no njihov udio u tomu puno je manji od ljudskoga. Ukupna kolicina ugljikova dioksida koju emitiraju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udio u odnosu na 37 gigatona, koliko ga je samo tijekom 2018. godine proizvela ljudska aktivnost, a to je oko stotinu puta manje od emisije koja je posljedica ljudske aktivnosti.
“Klimatski skeptici cesto isticu da vulkanska aktivnost vjerojatno najviše zagaduje zrak te da je najodgovornija za emisiju CO2, no to jednostavno nije tocno”, istice Marie Edmonds, profesorica vulkanologije i petrologije na Queens’ Collegeu, Cambridge.

U nizu studija objavljenih u casopisu Elements, tim od 500 znanstvenika okupljenih u sklopu grupe Deep Carbon Observatory (COD) detaljno opisuje kako se ugljik skladišti, emitira i ponovno absorbira u prirodnim procesima ili ga stvaraju ljudi.
Oni tvrde da samo 0,2 posto zemaljskog ugljika (oko 43 000 gigatona) nalazi iznad površine oceana, zemlje i atmosfere, a ostatak ili više od 1,85 milijardi gigatona pohranjen je u Zemljinoj kori, plaštu i jezgri.

Mjereci prisutnost odredenih izotopa ugljika u uzorcima stijena COD je ustanovio da je tijekom 500 milijuna godina naš planet stotinama tisuca godina uspijevao izregulirati razinu CO2, glavnoga staklenickog plina.
Izuzetak su “golemi poremecaji” ugljikova ciklusa, poput velikih vulkanskih erupcija ili utjecaja meteorita koji su rezultirali izumiranjem dinosaura. Znanstvenici procjenjuju da je meteorit koji je ubio tri cetvrtine života na Zemlji, ukljucujuci dinosaure prije 66 milijuna godina, prouzrocio emisiju od 425 do 1400 gigatona CO2.

No utjecaj industrijske civilizacije sada uzima neusporediv danak.
“Kolicina ugljikova dioksida koji se ispuštena u atmosferu kao posljedica ljudske aktivnosti, u posljednjih je deset do dvanaest godina proporcionalna ovakvim katastrofalnim promjenama kakvi su se dogadali u Zemljinoj prošlosti”, rekla je Edmonds.
Kaže da je Zemlja vec prošla kroz vece koncentracije CO2 nego što su ove današnje, no to je bilo u vrijeme golemih poremecaja. Upozorava da su nakon toga prošle stotine tisuca godina potrebne da se dosegne ista razina.
“Klimatski skeptici uvijek kažu da ce naš planet uspjeti postici ravnotežu. To je istina, no ne u vremenskom razdoblju relevantnom za ljude”, zakljucili su znanstvenici.
Izvor:geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *