Da li će OpenAI pisati vijesti?

Čini se da je vještačka inteligencija (Ai) iz dana u dan sve naprednija.

Razvojem nove vrste kvantnih računala, kao i poslužitelja sljedeće generacije, u budućnosti će softver i Ai kontrolirati mnoge aspekte našeg života.

OpenAI, projekt koji je pokrenuo milijarder Elon Mask, je neprofitna istraživačka kompanija za umjetnu inteligenciju koja ima za cilj promovirati i razvijati prijateljski AI na takav način da koristi čovječanstvu u cjelini. Organizacija ima za cilj ‘slobodno surađivati’ s drugim institucijama i istraživačima tako što će svoje patente i istraživanja učiniti otvorenima za javnost. Osnivače dijelom motiviraju zabrinutosti zbog egzistencijalnog rizika od umjetne opće inteligencije.


OpenAi ima novu verziju svog GPT-2 softvera za – modeliranja teksta u slučaju konzumiranja velikog broja članaka, blogova i web stranica.. Umjetna inteligencija može pisati vijesti o bilo kojoj temi i s zadanim parametrima. Također “uči” analizirajući hiljade članaka dnevno, a također može pisati na više od 60 jezika ili prevoditi članke, s točnošću od 98%.
U budućnosti se planira da podatke o usluzi, vremensku prognozu i slične vijesti napiše računalo, bez ljudi. U tijeku je i razvoj Ai-ja koji će moći samostalno uređivati videozapise ili audiozapise za radijske emisije.

Ali, kao što je to obično slučaj sa tehnološkim razvojem, te napredku također bi moglo dovesti do potencijalnih šteta. U svijetu u kojem informacija prevladava i gdje nacije postavljanjem robota na društvenim medijima u pokušajima da utiče na izbore i neslogu, ideja o AI programu kao izljevu neprestane ali uvjerljive gluposti je uznemirujući.

Iz tog razloga, OpenAI gazi oprezno s otkrivanjem GPT-2. Za razliku od većine značajnih istraživanja u AI, laboratoriji neće biti dostupan za korištenje algoritma (iako je dat privremeni pristup algoritmu nizu medija).

Komentariši