DAN OSLOBOĐENJA TOPOLE 22. APRIL

Na današnji dan 22. aprila 1945. godine oslobođena je Topola od okupatora i domaćih izdajnika, partizanske jedinice prešle su rijeku Vrbas kod Razboja, iz pravca centralne Bosne i Srbije sa zadatkom da oslobode ove krajeve. Istovremeno, iz pravca Banjaluke i Prijedora nastupale su krajiške brigade, pa su sinhronizovanom akcijom oslobodile ove krajeve. Tako je 22. aprila 1945. godine oslobođena Topola.

Iako je Topola bila jako neprijateljsko uporište, partizanske jedinice često su napadale ovo naselje.  Ali partizanske jedinice se nisu mogle zadržati duže vremena na ovim prostorima zbog toga što je ovo područije imalo ogromni značaj za neprijatelja, te je branjeno sa jakim snagama. Ipak su  partizani često napadale neprijatelja. U jednoj od akcija pri napadu na Novu Topolu poginule partizane nisu mogli iznijeti i sahraniti, nego su ih noću sahranjivale omladinske čete po šumarcima.

Poslije oslobođenja, posmrtni ostaci poginulih boraca sakupljeni su i sahranjeni u Gornjoj Topoli, gdje danas postoji spomenik tim poginulim borcima. Prema evidenciji Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata, tu je sahranjeno 24 borca.