„Dani dijaspore“ po deveti put povezali region

Na stadionu FK „Dubrave“ sinoć su otvoreni „Dani dijaspore“ koji su po deveti put pjesmom i igrom kulturno- umjetničkim društava povezala region.

 Na manifestaciji su se pored domaćina KUD-a „Behar“ iz Dubrava predstavili članovi kulturno- umjetničkih društava „Turbe“ Travnik, „Petar Kočić“ Nova Topola“, „14 februar“ Debeljaci, „Dobošnica“ iz Lukavca, „Mladi Romi“ iz Viteza, „Mirkovo kolo“ Vrbaška, „Lepa Radić“ Kočićevo i „Ljiljan“ iz Drenovaca iz Hrvatske.

Predsjednik Kulturno- umjetničkog društva „Behar“ iz Dubrava Ismet Raković rekao je da različitost igara i učesnika ono što daje važnost ovoj manifestaciji.

„Došla su nam društva iz našeg grada, Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske. Sa nama su danas i naši sugrađani koji žive širom Evrope i prisjećamo se nekadašnjeg života, ali i gledamo u budućnost sa ciljem  da bi što bolje živjeli na ovim prostorima“ dodao je Raković.

Sekretar KUD-a „Turbe“ iz Travnika Almir Drobo rekao je da su po prvi put u Gradišci i da su uspostavljena nova prijateljstva.

„Predstavićemo se igrom i pjesmom travničkog kraja  i igrama iz Novog Pazara, nadam se da će publika da uživati, a učesnici koji su došli  iz raznih krajeva uspostaviti veze koje će dugo trajati“,  istakao je Drobo.

„Dane dijaspore“ otvorio je  gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je pohvalio organizatore koje su uspjeli da dovedu učesnike iz cijelog regiona koji čuvaju tradiciju i običaje.

„ Grad Gradiška  ima dobru saradnju sa dijasporom i pružićemo im pomoć u realizaciji svih projekata koje planiraju da pokrenu za bolji život naših građana“, dodao je Adžić.

All-focus

Manifestacija „Dani dijaspore“ održava se u okviru „Gradiškog ljeta 2019“. Program se nastavlja  danas  i u nedjelju 21.jula na stadionu FK „Dubrave“ gdje će biti odigran Memorijalni turnir „Hatić-Ališić“ na kome će učestvovati FK“Dubrave“, FK „Ljubić“ iz Prnjavora, FK „Kozara“ Gradiška i FK „Željezničar“ Banja Luka. Utakmice će se igrati od 17, odnosno 19 časova.

Komentariši