DNS-ovci okreću leđa Maleševiću i Adžiću

Demokratski narodni savez (DNS), u Gradišci, se i definitivno raspao po šavovima. Podijeljene frakcije na okupu održava samo zajednička odbornička lista. Kandidati za odbornike na ovoj listi su, međutim, podijeljeni u najmanje tri frakcije.

Podjela u redovima koalicionog partnera ne ide u prilog ni SNSD-ovom kandidatu za načelnika Gradiške Zoranu Adžiću, koji nije dobio ni podršku Socijalističke partije. Na Adžićevu veliku žalost, njegov saveznik Dane Malešević u unutarstranačkoj borbi u DNS-u, gubi tlo pod nogama.

Malešević, aktuelni ministar prosvjete koji je donedavno smatran pravim šefom ove stranke u Gradišci izgubio je, kontrolu nad većim dijelom DNS-a u ovoj opštini. Javna je tajna, da je Maleševiću leđa okrenuo i Vladimir Janković, lider gradiškog DNS-a.

Za imalo upućene u lokalnu političku zbilju, to je bilo i za očekivati. Reputacija koju je Malešević izgradio na mjestu ministra prosvjete, samo može da štetiti ugledu svakome ko s njim ima posla.

Janković je to na vrijeme shvatio i zbog toga je nezavisno od „vajnog“ ministra formirao paralelni izborni štab koji je smjestio u svoju firmu.  Ovaj mladi političar čvrsto kontroliše čak petnaest kandidata za odbornike na listi DNS-a u Gradišci.

Pozicija Dane Maleševića u lokalnom DNS-u je katastrofalna i trenutno među kandidatima potpunu kontrolu ima jedino nad Slavkom Mekinjićem i  Sanjom Bajić.

Bajićeva ga je za kratko vrijeme mijenjala na poziciji načelnika opštinskog odjeljenja za društvene djelatnosti kada je preuzeo funkciju Ministra prosvjete.

Nakon što je smijenjena sa te funnkcije, Sanja Bajić je, naravno, zahavaljujući Maleševiću, ustoličena u kabinet Lejle Rešić, ministarke uprave i lokalne samouprave.

Maleševićevo favorizovanje Bajićeve prelilo je kap u čaši gradiškog DNS-a.

Malešević je i svog novog potrčka, Mekinjića nakon što je napustio SDS i prišao DNS-u postavio da mijenja neku trudnicu u Ministarstvu prosvjete.

Treću frakciju u DNS-u okuplja nekadašnji PDP-ovac Marinko Šljivar. Ovaj lokalni politčki preletač, je toliko uvezan sa Zoranom Adžićem, da bi možda ispravnije bilo reći, da je Šljivar kandidat SNSD-a na listi DNS-a.

Ovaj odbornik u Skupštini opštine Gradiška je ubrzo nakon promjene političkog dresa nagrađen zaposlenjem u Elektrodistribuciju Gradiška na čijem čelu je Zoran Adžić.

Šljivar kontroliše i Gorana Kevića. Ostali kandidati na odborničkoj listi ili nisu interesantni ovim frakcijama ili se oni za njih međusobno još otimaju.

Bez obzira što DNS ne može u Gradišci napraviti ozbiljniji izborni rezultat,  podrška ove stranke od velikog je značaja za Zorana Adžića. Tim više što je, sa njegove, nedavno, pompezno najavljene kandidatske promocije uz koalicione partnere , emitovana u najmanju ruku, otužna slika,  izblijedjelog sjaja nekadašnje političke snage.

Ali kakav SNSD takva mu i koalicija, kažu dobri poznavaoci prilika u ovoj stranci. (O kataklizmi gradiškog SNSD-a uskoro više detalja. Vratimo se njihovim koalicionim partnerima. Nema tajne, da je Vladimir Janković nevoljno, nedavno potpisao sporazum o podršci Zoranu Adžiću, kao što nema sumnje ni da veći dio DNS-a neće podržati Adžića i da će glasati za aktuelnog načelnika Opštine Zorana Latinovića, kandidata Saveza za Gradišku.

Nema sumnje ni da raskol unutar DNS-a u Gradišci nije moguće prevazići. Dane Malešević, je još jednom razobličen kao obični politički luzer i spletkaroš, čija je „uloga“ da nas svojim položajem na mjestu ministra opominje koliko je ovo društvo nisko palo!

Izvor: Impuls

Autor: Miljan Kovač

Komentariši