Dom se vraća kulturi?

dompk

Dom u Novoj Topoli sagrađen je poslije potresa 1969. god. sa namjerom da približi kulturu stanovništvu Topole i okolnih sela. U sastavu doma bila je kino sala koja je imala i veliku binu te služila kao mjesto gdje su gostovali umjetnici i upamćene su i neki drugi kulturni sadržaji. U sastavu bio je i Lovački dom i restoran te prostor koji se koristio za razne namjene od disco cluba, igranki za starije do ljubitelja binga, šaha i raznih sastanaka. Kancelarija Mjesne zajednice također se nalazila u domu. Uz sam dom dograđene su i prostorije FK Lijevče pa je kao takav omogućavao dosta kulturnih i sportskih sadržaja.

Kako je kultura zamrla u Topoli tako je i dom dobio druge sadržaje koje je diktirao iznajmljivač doma i kultura više nije stanovala u prostoru za koji je bio namjenjen. Povremeno su u njemu vježbali članovi folklornog društva dok nije izbio problem koji se svodio na činjenicu da se folklor nije uklapao u viziju čemu dom treba da služi.

domkulture

Po nezvaničnim informacijama dom se vraća kulturi i na oglasu za dodijelu doma komisija je dodijelila dom OKUD “Petar Kočić” Nova Topola? Ugovor još nije potpisan i ako se nešto ne desi preko noći mogao bi konačno da se vrati kulturi? Nadajmo se da će dom biti iskorišten u svrhu za koju je bio i izgrađen? Prema izjavi Mirjane Kecman stari korisnik doma se ne miri sa činjenicom da ostaje bez doma pa je 05.05.2014. došao sa zamjenikom načelnika i jednim članom te izjavio da dom pripada njemu, jer ga vole svi i svima pomaže, da drži FK Lijevče i da je predsjednik MZ.

Dali će pobjediti kultura ili preduzetnički duh predsjednika MZ ostaje da vidimo po potpisivanju ugovora?

Jedan komentar na “Dom se vraća kulturi?”

  1. mora jednom da se zajednica izvuce iz ucmalosti i poslijeratne sablone ponasanja ostavi iza sebe i krene putem prosvjete ,kulture i opsteg napretka .

Komentariši