Dom se vraća kulturi?

dompk

Dom u Novoj Topoli sagrađen je poslije potresa 1969. god. sa namjerom da približi kulturu stanovništvu Topole i okolnih sela. U sastavu doma bila je kino sala koja je imala i veliku binu te služila kao mjesto gdje su gostovali umjetnici i upamćene su i neki drugi kulturni sadržaji. U sastavu bio je i Lovački dom i restoran te prostor koji se koristio za razne namjene od disco cluba, igranki za starije do ljubitelja binga, šaha i raznih sastanaka. Kancelarija Mjesne zajednice također se nalazila u domu. Uz sam dom dograđene su i prostorije FK Lijevče pa je kao takav omogućavao dosta kulturnih i sportskih sadržaja.

Kako je kultura zamrla u Topoli tako je i dom dobio druge sadržaje koje je diktirao iznajmljivač doma i kultura više nije stanovala u prostoru za koji je bio namjenjen. Povremeno su u njemu vježbali članovi folklornog društva dok nije izbio problem koji se svodio na činjenicu da se folklor nije uklapao u viziju čemu dom treba da služi.

domkulture

Po nezvaničnim informacijama dom se vraća kulturi i na oglasu za dodijelu doma komisija je dodijelila dom OKUD “Petar Kočić” Nova Topola? Ugovor još nije potpisan i ako se nešto ne desi preko noći mogao bi konačno da se vrati kulturi? Nadajmo se da će dom biti iskorišten u svrhu za koju je bio i izgrađen? Prema izjavi Mirjane Kecman stari korisnik doma se ne miri sa činjenicom da ostaje bez doma pa je 05.05.2014. došao sa zamjenikom načelnika i jednim članom te izjavio da dom pripada njemu, jer ga vole svi i svima pomaže, da drži FK Lijevče i da je predsjednik MZ.

Dali će pobjediti kultura ili preduzetnički duh predsjednika MZ ostaje da vidimo po potpisivanju ugovora?

One thought on “Dom se vraća kulturi?”

Komentariši