DOM ZDRAVLJA GRADIŠKA VIŠE NIJE OVLAŠĆEN DA IZDAJE LJEKARSKA UVJERENJA

vakcina-tex-3

Odlukom Zavoda za medicinu rada i sporta RS, od 1. jula ove godine Dom zdravlja Gradiška više nije ovlašćen da obavlja sistematske preglede radnika i izdaje Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, iz oblasti medicine rada i sporta, kao što su ljekarska Uvjerenja za polaganje vozačkih ispita, posjedovanje i nošenje oružja i druga slična ljekarska uvjerenja, rekao je na današnjoj knferenciji za novinare direktor Doma Zdravlja Gradiška, Tihomir Mihajlović.

On je istakao da, nakon pedeset godina kvalitetnog obavljanja ove usluge građanima,  Dom zdravlja Gradiška sada može da izdaje samo ljekarska Uvjerenja za upise u škole i vrtiće, a godišnje oko 2000 hiljade stanovnika Gradiške po ljekarsko uvjerenje za polaganje vozačkih ispita i ostala slična uvjerenja moraće da odlaze u Banjaluku.

Prema Mihajlovićevim riječima, od 2009 godine, od kada je osnovan Zavod za medicinu rada i sporta RS, gradiški Dom zdravalja vršio je samo uslugu izdavanja ljekarskih uvjerenja za Zavod. Prošle godine po osnovu izadavanja ljekarskih uvjerenja, Dom zdravalja Gradiška prihodovao je oko 115 hiljada maraka, kada se odbiju troškovi, dobit ove ustanove iznosila je oko 30 hiljada maraka, a Zavodu, koji je samo dostavljao obrasce uvjerenja, pripalo je oko 20 odsto ukupnih prihoda.

Najveću štetu imaće građani koji će osim cijene Uvjerenja morati da se izlažu troškvima puta do Banjaluke, i koji zbog toga dolaze svaki dan da protestuju u Dom Zdravlja, naglasio je Mihajlović, i dodao da je još veći paradoks što će Dom zdravlja Gradiška sistematske preglede za 36 svojih radnika, koji rade u otežanim uslovima, morati da obavi u Banjaluci i za tu uslugu Zavodu za medicinu rada i sporta plati više od  5 200 maraka.

Zavod za medicinu rada i sporta nije raskinuo ugovore sa pojedinim privatnim zdravstvenim ustanovama u Gradišci, koje su obavljale sistematske preglede radnika, što je, kako ističe Mihajlović, začuđujuće imajući u vidu da Dom zdravlja Gradiška ima mnogo više stručnih kadrova i bolje materijalno-tehničke uslove.

Pravo da izadaju navedena ljekarska uvjerenja, od 1.jula izgubili su i još neki Domovi zdravalja u Republici Srpskoj, a osim Zvoda za medicinu rada i sporta u Banjaluci, ove usluge pružaju se samo u regionalnim centrima Zavoda, u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

(radiogradiska)

Komentariši