Drastičan rast vrijednosti Bitcoina povećao naknade za transakcije za 20 puta

Bitcoinov impresivan rast već sad je obilježio 2021. i konstantno ruši rekorde, što se osjeti na više područja. Primjerice, naknade za transakcije prilikom kupovine i prodaje kriptovaluta porasle su u prosjeku za oko 20 puta dok je “rudarenje” poraslo za 38 posto.

U ovom trenutku bitcoin je na oko 47.000 dolara ili blizu 300.000 kuna (u trenutku pisanja teksta), a čini se da može ići samo prema gore. Ponajviše zahvaljujući sve izraženijem interesu velikih kompanija. PayPal je u listopadu započeo taj izniman rast, a Tesla je nedavno s 1,5 milijardi američkih dolara ulaganja u bitcoin samo dodatno potaknula interes, rast i tržište kriptovaluta u globalu.

Podatke donosi Crypto Parrot i navodi da su u veljači 2020. naknade iznosile u prosjeku 0,6 dolara, a 8. veljače ove godine su bile na 12,46 dolara, što je rast od 1976,66 posto ili spomenutih 20 puta. Dakle, sve ima svoju cijenu pa i uspjeh kao ovaj bitcoinov. Naravno, cijenu za one koji njime trguju. Mjenjačnice i općenito platforme tog tipa uvelike zarađuju.

Logičan je to slijed događaja, a i očekivan, obzirom na situaciju u kojoj bitcoin raste tolikom brzinom. Ponuda i potražnja čine svoje, svaki novčić vrednuje se više, “rudarenje” je teže i nagrade se dostižu uz više muke, no zato se sve to i vrati. Cijeli je to jedan krug, što dovoljno govori o samoj snazi kriptovaluta, u ovom slučaju bitcoina. Daje posao i prihode milijunima uključenih. Tako nešto nije postojalo u prošlosti, barem ne u ovom smislu, tek se manji broj aktualnih investitora nekad odlučivao ulagati u dionice.

I vraćalo im se sporije, rizik je bio veći, cijeli proces daleko kompliciraniji za početnike i zbog svega je bilo uključeno bitno manje ljudi u sve. Sad su na dobitku mjenjačnice, oni koji ih vode i koji rade za njih, oni koji trguju preko njih, oni koji proizvode grafičke kartice i računala općenito zbog potreba koje ima ogroman broj “rudara”…

ict