Dropshipping?

Ne radite ništa, a čuli ste za Dropsjipping i ne znate šta bi to moglo biti. Priča se da je to pokretanje biznisa bez velikog ulaganja, drugi sve urade, a Vi samo pare u džep pa koliko toliko. Znači tako , govorimo o jednoj vrsti trgovine i to bez zaliha i bez inventara ili ti bolje reći sa ulaganjem u računar koji ionako imate i nešto malo u sajt i reklamiranje. sve imamo, pa čak i ovaj tekst je sa sajta organizatora Dropshipping posla i google translatora sa malim korekcijama, eto da i ja nešto dodam. Dakle možete da nastavite sa ćitanjem ili da odmah idete na sajt i pročitate ovo isto i započnete sa poslom ili da se dodatno informišete.

Dropshipping je prodaja na malo metoda gdje nemamo radnju koja prodaje robu sa zaliha. Umjesto toga, kada radnja proda proizvod, kupuje stavku od trećeg lica i isporučuju direktno do kupca. Kao rezultat toga, trgovac nikada ne vidi ili se ne bavi proizvodom.

Model dropshipping ima niz prednosti i nedostataka:

prednosti
Potrebno je manje kapitala – Vjerojatno najveća prednost dropshippinga je da je moguće da se pokrene ecommerce prodavnica bez uloženih hiljada dolara prvo. Tradicionalno, trgovci su morali vezati ogromne količine kapitala nabavkom zaliha.

Sa modelom dropshipping, ne morate kupiti proizvod, osim ako nije već napravljena prodaja i plaćena od strane kupca. Bez većih ulaganja u inventar up-front, to je moguće pokrenuti uspješnu dropshipping poslovanje s vrlo malo novca.

Jednostavan za brzi početak – Pokretanje eCommerce poslovanja je puno lakše kada ne morate da se bavite fizičkim proizvodima. Sa dropshipping, ne morate brinuti o:

Upravljanjem ili troškovima skladištemja
Pakiranjem i isporukama svojih narudžbi
Praćenjem zaliha iz računovodstvenih razloga
Rukovanje povratima i ulaznim pošiljkama
Kontinuiranim naručivanjima proizvoda i upravljanjem nivoa zaliha


Niski troškovi – Zato što ne morate da se bavite kupovinom inventara ili upravljanjem skladišta, režijski troškovi su vrlo niski. U stvari, mnogi uspješni dropshipping poslovi su pokrenuti od kuće iz ureda sa laptopom za manje od $100 mjesečno. Zahvaljujući rastu, ovi troškovi će se vjerojatno povećati, ali će i dalje biti niski u odnosu na one tradicionalne kod cigle i malter poslovanja.

Fleksibilna lokacija – dropshipping poslovanje se može pokrenuti iz bilo kojeg mjesta s internetom. Dokle god možete komunicirati sa dobavljačima i kupcima, možete pokrenuti i upravljati svojim poslom.

Širok asortiman proizvoda – Zato što ne morate prethodno kupovati stavke koje prodajete, možete ponuditi niz proizvoda svojim potencijalnim kupcima. Ako dobavljača zalihe stavku, možete navesti ako za prodaju na vaše web stranice bez dodatnih troškova.

Lako se širi – Uz tradicionalne poslove, ako ste dobili tri puta više narudzbi obično treba da uradite tri puta više posla. Oslanjajući se na dropshipping dobavljače, najveći dio posla za obradu dodatnih narudžbi snose dobavljači, što vam omogućava da se proširite sa sve većim bolovima sve manje i manje inkrementalni rad. Rast prodaje uvijek će donijeti dodatni rad – naročito u odnosu na servis – ali posao koji koriste dropshipping skali posebno dobro u odnosu na tradicionalne eCommerce poslovanje.

Sve ove prednosti čine dropshipping vrlo atraktivnim modelom kako za početnika tako i za uspostavljenog trgovca. Nažalost, dropshipping nisu sve ruže i duge. Sve ovo praktičnosti i fleksibilnost imaju svoju cijenu.

nedostaci
Niske zarade – niske marže su najveća mana za rad u visoko konkurentnim dropshipping nišama. Zato što je tako lako da se počne – i režijski troškovi tako minimalni – mnogi trgovci će postaviti radnju i Prodavati predmete po niskim cijenama u pokušaju da uvećaju prihodaju. Oni tako malo ulažu u dobijanju poslova u početku tako da mogu sebi priuštiti da rade na minijaturnom zaradom.

Istina, ovi trgovci često imaju web stranice niske kvalitete i lošu (ako postoji) službu za korisnike. Ali im to neće zaustaviti kupce u odnosu na cijene. Povećanje ubija konkurencija koja brzo uništiti profitne marže u niši. Srećom, možete učiniti mnogo za ublažavanje ovog problema odabirom niša koji je dobro prilagođen za dropshipping. Mi ćemo o ovome više u poglavlju 4.

Problemi zaliha – Ako zalihe sve vaše povećavate, to je relativno jednostavno pratiti koji predmeti su u i kjih nema na skladištu. Ali kada je izvor iz više skladišta, koji ujedno ispunjavaju naloge za druge trgovce, promjene zaliha su na dnevnoj bazi. Iako postoje načini na koje možete bolje sinhronizacija inventar svoj dućan sa svojim dobavljačima ‘, ova rješenja ne rade uvijek bez problema, i dobavljači uvijek ne održavaju tehnologiju ažurnom.

Dostava Usložnjava – Ako radite sa više dobavljača – kao što to čini većina dobavljača – proizvodi na vašoj web stranici naći će se kroz više različitih pošiljatelja. Ovo komplikuje vaše troškove slanja.

Recimo da kupac ispostavi narudžbu za tri artikla, a svaka stavka je od drugog dobavljača. Za slanje svakog predmeta kupcu ćete imati tri odvojene naknade za slanje, ali vjerovatno nije pametno te troškove proslijediti kupcu, jer će oni misliti da vam je velika poštarina dostave! Čak i ako ste htjeli prenijeti te troškove, automatizacija ovih izračuna može biti teška.

Dobavljači Greše – Jeste li ikad bili krivi za nešto što nije tvoja krivica, ali ste morali da prihvatite odgovornost za grešku u svakom slučaju?

Čak i najbolji dobavljači prave pogreške u ispunjavanju narudžbi – greške za koje morate preuzeti odgovornost i izviniti se. A osrednji i nekvalitetni dobavljači uzrokovat će beskrajne frustracije s nedostajućim artiklima, isporučenim pošiljkama i nekvalitetnim pakiranjem, što može naštetiti ugledu vašeg poslovanja.

Da li je vrijedno toga?
Kao što smo u početku upozoravali, dropshipping nije savršen način za stvaranje uspeha bez stresa. Model ima određene prednosti, ali dolazi s brojnim ugrađenim složenostima i problemima koje ćete trebati moći rješavati.

Proučavat ćemo ove probleme – i kako ih najbolje riješiti – u budućim poglavljima. Dobra vijest je da se pažljivim planiranjem i razmatranjem većina ovih problema može riješiti i ne mora vas sprečiti da gradite napredan, profitabilan posao sa dropshippingom.