Dva budžeta u minusu!

Prezaduženost lokalne uprave u Gradišci

Novi načelnik Gradiške Zoran Latinović, nakon preuizimanja dužnosti od svog prethodnika Nikole Kragulja, izjavio je “EuroBlicu” da opštinski dugovi iznose 35.000.000 KM, što je približno dva godišnja proračuna. Ističe da ta suma bitno premašuje do sada poznate podatke o opštinskom zaduženju.

Latinović kaže da je veoma zabrinut zbog financijskog minusa na opštinskom računu. Prema podacima Odjela za financije, kaže on, evidentna je prezaduženost koja će u narednoj godini predstavljati veliki teret za ovu sredinu.

“Osim do sada evidentiranih dugoročnih obveza, postoje naznake da će konačan dug premašiti 40 milijuna KM. Posebno problematične su kratkoročne obveze od 8.000.000 KM. To su najvećim dijelom kreditna zaduženja za infrastrukturu, što uvjetuje ograničenu proračunsku aktivnost za narednu godinu. “Frapiran sam također podatkom da je od izbora do primopredaje, na opštinski protokol za naplatu prispjelo više od 2.000.000 KM obveza”- izjavio je Latinović “EuroBlicu” rekavši da će u 2013. godini isključivo morati vraćati dugove, reducirati javnu potrošnju i investicije.

“Moraćemo izvršiti i reviziju većih projekata da vidimo da li su u potpunosti zaštićeni interesi Opštine. Neophodna je također revizija većih ugovora zato što nije jasno na koji način ćemo vraćati prispjele obveze. Moramo se pozabaviti i problemima skrnavljenja okoliša, ekploatacije šljunka, koncesijama, zakupom poljoprivrednog zemljišta i svih problema iz te oblasti na koje građani ukazuju – kaže Latinović upozoravajući da “dosadašnja vlast nije radila domaćinski”.

On ističe i problem prekobrojnih radnika u lokalnoj upravi, zbog čega je najavio mjere štednje uključujući otkaze višku administrativaca. Prema prvim procjenama njih 70 morat podići dokumenta iz Opštine i potražiti posao u drugim kolektivima, zato što preostalih 100, kaže naš sugovornik, može u potpunosti zadovoljiti potrebe.

“Svi prekobrojni ne trebaju strahovati da će ostati na ulici. Izmiriće zakonske obveze prema njima, nekima ćemo pokušati pronaći posao u drugim javnim poduzećima – izjavio je Zoran Latinović čije mišljenje o prezaduženosti kod komercijalnih banaka i po osnovu emisije obveznica je više puta potvrdilo i Ministarstvo financija RS svrstavajući u tu kategoriju, osim Gradiške, Kneževo, Srbac, Kozarsku Dubicu i Novo Goražde.
Kragulj radio domaćinski

Bivši načelnik Nikola Kragulj, indirektno je, posljednjeg dana mandata odgovorio da je za prethodnih osam godina ovdje rađeno i trošeno domaćinski. Ističe da su infrastrukturni te drugi poslovi opravdani.

“Gradiška je prije osam godina bila kasaba u mraku i blatu, s mnogim nerješenim problemima a sada je ta slika sasvim drugačija. Ovo mjesto je postalo moderna raskrsnica, kapija BiH gdje ljudi rado žive i dolaze jer je stvorena pespektiva za moderan život” – izjavio je Kragulj. On je više puta, na primjedbe odbornika o zaduženju isticao da je to u granicama dopuštenog od 18 posto proračuna te suglasno resornom ministarstvu.

Izvor: „ЕуроБлиц“

Jedan komentar na “Dva budžeta u minusu!”

  1. evidentno je da je u proteklom vremenu uradjeno mnogo u gradisci.oni koji je ne posjecuju cesto ,najbolje to vide.
    zasto imam osjecaj da gospodin latinovic ,vec sada nastoji da pronadje opravdanje za nepostignuca u svom mandatu koji jos nije ni poceo.uvijek moze da odustane.to bi bilo posteno, jer preuzeti mandat i svjesno ne uciniti nista bilo bi gore za opstinu.
    usrdno se nadam da ce gosp.latinovic bolje voditi nasu opstinu.sad je njegov rad pod lupom.da nam se ne ponovi isto.

Komentariši