EU planira lansirati svoju digitalnu valutu

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je rekao da bi Evropa trebalo da razmotri svoju javnu digitalnu valutu koja bi mogla da izazove Facebookovu libru.

Ovo je posljednja u nizu nedoumica u vezi sa planovima Facebookove kriptovalute o kojoj je javno polemisao francuski ministar, prenosi Reuters.

Na sastanku ministara finansija EU u Helsinkiju, Le Mer je rekao novinarima da će sljedećeg mjeseca sa svojim kolegama na kontinentu razgovarati o potencijalu za evropsku javnu digitalnu valutu.

Le Mer je pozvao evropski blok da nastavi sa svojim radom na smanjenju troškova prekograničnih plaćanja. Kako Reuters napominje, plaćanja u realnom vremenu u Eurozoni su dostupna od 2017. godine, ali je u šemi učestvovala samo otprilike polovine banaka bloka. Štaviše, projekat je trenutno u velikoj mjeri fokusiran na domaće isplate, prenosi Bankar.rs.

Pored ovih prijedloga, Le Mer je rekao da je bloku potrebno da preispita svoj pristup regulisanju kriptovaluta na nivou EU.

Ponavljajući svoje pozive da odbiju lansiranje libre u Evropskoj uniji, Le Mer je tvrdio da se trenutno stanje limba u kome regulatori nastavljaju raspravu o tome da li da regulišu kriptovalute kao hartije od vrijednosti, usluge plaćanja ili valute, mora riješiti stvaranjem snažnog i zajedničkog okvira.

biznisinfo.ba

Komentariši