Europski ISP-ovi zabilježili misteriozni val DDoS napada

Europski internetsku poslužitelji (ISP) posljednji su tjedan kolovoza zabilježili porast DDoS (Distributed-Denial-of-Service) napada, koji su poprilično tajanstveni jer se ne zna otkud dolaze i koji su im motivi.

Zemlje koje su ih zabilježile su Belgija i njen ISP EDP, zatima Francuska i njeni Bouygues Télécom, FDN, K-net i SFR te Nizozemska i njeni Caiway, Delta, FreedomNet, Online.nl, Signet i Tweak.nl. Svima je zajedničko to što napadi nisu trajali duže od jednog dana, ali usluge koje je svaki ISP nudio bile su neaktivne u trenucima napada.

Također, neki od napada su iznosili 300Gbit/s i to je poprilično moćno, posebno jer nisu prestajali i po četiri sata u takvom intenzitetu. Ujedno, ono što se zna jest da su napadi počeli 28. kolovoza, samo dan nakon što je ZDNet razotkrio kriminalnu skupinu koja stoji iza DDoS napada na financijske institucije diljem svijeta. Riječ je o podosta zvučnim imenima, kao MoneyGram, YesBank India, Worldpay, PayPal, Braintree i Venmo.

Ne postoje dokazi da su to povezani slučajevi, ali tolika slučajnost svakako je zanimljiva. I sad su na potezu nadležne institucije, koje se trude svim silama otkriti barem neki trag pa djelovati u tom smjeru, sve s ciljem sprečavanja napada u budućnosti. Napada koji su stvarno razorni.

Naime, mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju. Nerijetko to i uspiju.

Metode napada također se koriste u “ratovanju” za onesposobljavanje internetskog sustava neke države, zbog čega su također iznimno opasni u ovo vrijeme kad se sve što vrijedi nalazi na internetu.Prati raspravu

ICM