“Farmland” je uništila vlast!

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je danas da je u govedarskoj farmi “Farmland” u Novoj Topoli “pokradeno više od 60 miliona KM” i pozvao vlast u Srpskoj da izmiri obaveze prema radnicima ovog preduzeća.

Farma prazna. Kapije zaključane. Dugovanja neizmirena. Jednom rječju ”Farmland”! 30-ak radnika danas se okupilo ispred preduzeća u Novoj Topoli. Traže neisplaćene plate i povezivanje staža.

Zoran Gojković na govedarskoj farmi iz Nove Topole radio je najteže poslove 42 godine. Treba da ide u penziju, ali ne može. Radni staž mu nije povezan. Dvije i po godine nije uplaćena ni marka.

”Oni meni kažu kad gazda bude prodao mašine, isplaćivaće po 2- 3 čovjeka. Nema od toga ništa. Čuo sam neki dan da Dragan Vasiljević dolazi u jedan restoran. Išao sam u Banjaluku, cijeli dan sam ga čekao, gladan. Čekao sam bandita koji neće da mi uplati zarađeno ”, kaže Zoran Gojković.

Zdravko Jelača radio je u ”Farmalandu” 10 godina. Imao je prosječnu platu od 650 maraka. Preduzeće mu duguje 16 plata i otpremninu za invalidsku penziju.

”Mi samo tražimo svoje i da se riješi ova agonija. MI nemamo više čime da hranimo naše familije” kaže za BN TV Zdravko Jelača.

Prema radničkoj evidenciji za oko 60 radnika obaveze nisu izmirene. Akumulirana dugovanja prema radnicima su, kažu, oko 300 hiljada maraka.

”Pozivamo vlast da izmiri obaveze, jer ćemo biti primorani da preduzememo radiklane poteze. Vlast je upetljana u ovo preduzeće, to najbolje govori činjenica da su ovdje dolazili svi Dodikovi, osim majke” – tvrdi Snježana Matarugić.

Probleme radnika saslušao je ispred kapije ”Farmalanda” narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić. Kaže da je na kriminal u ”Farmalandu” odavno ukazivao.

“Presuđena potraživanja za više od 60 radnika `Farmlanda` iznose više od 300.000 KM. Priča o tome kako će sada neki Kinez uzeti ovo preduzeće za 24 milona evra je priča da se amortizuje pritisak radnika da dođu do svojih prava i potraživanja”, rekao je Stanić.

Stanić tvrdi da kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje “Farmlanda”, ali se nada da će doći momenat kada će odgovarati oni koji su uništili ovo preduzeće.

Predstavnik radnika Snježana Matarugić rekla je da je više od 60 radnika oštećeno propadanjem ove firme i da je njihov isključivi zahtjev da se izmire dugovanja za plate i druge obaveze iz radnog odnosa.

Ona je dodala da desetak bivših radnika može da ide u penziju, ali da to pravo ne mogu ostvariti zbog neizmirenih obaveza prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja.

Radnici za sve optužuju većinskog vlasnika Dragana Vasiljevića. Nama danas nije odgovarao na telefonske pozive. Ali jeste direktor Mladenko Topalović. Poručuje da bez odobrenja Upravnog odbora ne može da daje izjave. U Upravnom odboru je Predrag Zgonjanin. On je u Austriji.

”Ne mogu komentarisati ništa do sutra” – poručio je za BN televiziju Zgonjanin.

Direktor ”Farmalanda” ali i vlast Republike Srpske ponavljaju da su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Kine završeni i da uskoro slijedi potpisivanje ugovora. Kupoprodajni ugovor je težak je 24 miliona evra. Od tog novca trebalo bi da budu isplaćena sva dugovanja prema radnicima.

”Postoje informacije da će doći do prodaje ”Farmlanda”. Tamo postoji dobar način da se ta kompanija drži pod kontrolom. Ja mislim da će se iz tih sredstava sve naplatiti”, izjavio je nedavno ministar Zoran Tegeltija.

Od najava o kineskom kupcu prošlo je nekoliko mjeseci. Novac u Republiku Srpsku nije stigao. Ugovora nema. Kao ni krava. Jedine životinje koje su ostale na govedarskoj farmi su psi.

(BN)