“Farmland”: Radnici traže plate, proveli noć ispred preduzeća

Obećali – ispunili! Radnici “Farmlanda” proveli su noć ispred preduzeća tražeći svoje neisplaćene plate. Ni hladnoća im nije smetala. Dobro su se obukli, pokrili i probdjeli. Ali uzalud. Niko od nadležnih nije došao da im kaže šta će biti sa njihovim platama. Tek ujutro pojavio se jedan od šefova.

“Tražio ko će ići musti, zove, pita kakvi su uslovi. Mi smo rekli. On je isto rekao svoje, da može jednu platu platiti. Stari su radnici ušli unutra.  Dobiće platu ko bude radio, ko ne bude, dobiće otkaz”, kaže Milanka Demir, radnica “Farmlanda”.

Mnogima su zvonili i telefoni. Šefovi su ih, tvrde, zvali i vršili pritisak da se vrate na posao. Ali, radnici hoće da vide vlasnika, Dragana Vasiljevića. S njim žele da pregovaraju.

“Vidimo da je došao kraj svemu. Nema hrane dovoljno za stoku. Koncentrata nema. Opada mlijeko. Nije isplaćivao plate kad je bilo 22-23 hiljade litara mlijeka. Sad je palo na osam hiljada litara. Da sa tim isplaćuje plate, on to ne može”, rekao je Radovan Ilbašić, radnik “Farmlanda”.

Izgleda da je danas, ipak, nešto moglo pa je jedna plata ”legla” na račun. Tako tvrdi direktor Mladenko Topalović, nadajući se da će to biti dovoljno za prekid štrajka. Kaže – dužni smo im dvije a ne deset plata. Obećava skoro rješenje.

“Mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Mi ćemo isplatiti radnicima njihove plate  shodno mogućnošću.  Imamo jasan plan kako da to izmirimo pošto malo teže ide naplata potraživanja, ali u svakom slučaju sve će se to riješiti”, rekao je Mladenko Topalović, direktor “Farmlanda”

Dok se ne riješi, radnici nastavljaju po svom. Zato je, tvrde, krave danas muzlo rukovodstvo. Kažu i da nisu tačne računice direktora o platama. Oni su sami sabrali koliko se duguje svim radnicima.

Najmanje 373 plate uprava “Farmlanda” duguje radnicima. Iako ih od jutros zovu da se vrate na posao, neće odustati. Ostaće, kažu, i noćas u krugu firme.

(ATV)

Komentariši