Fotografije uginulih krava na “Farmlandu”

Portal “Impuls” objavio fotografije uginulih krava na “Farmlandu” u Novoj Topoli.

d234f8c4-18be-4ccd-b81a-8e07186b3fadPreduzeće Farmland d.o.o. je nastalo privatizacijom Govedarske farme koja je ranije poslovala u sastavu PIK “Mladen Stojanović”.

Ovu farmu je kupila  kompanija “Farmland LLC” za deset hiljada konvertibilnih maraka, fiktivna firma registrovana u advokatskoj kancelariji u Vajomingu. Većinski vlasnik ovog preduzeća je Dragan Vasiljević. Zahvaljujući blikosti sa vlastima Republike Srpske,  on je od 2009. godine  do danas, bez tendera sklopio milionske ugovore sa institucijama Republike Srpske.

Između ostalog, ovom preduzeću je 26. decembra 2013. godine preko Investiciono razvojne banke (IRB) odobren kredit od 15 miliona konvertibilnih maraka. Osim toga “Farmland” je iz robnih rezervi RS dobio 1.200 muznih krava.

4a7e147f-1df6-4b05-8a81-48dbeb407fd3

Bez obzira na sve privilegije ovo preduzeće je neprekidno u gubicima, a radnici su i nedavno štrajkovali zbog neisplaćenih plata. U medijima se nedavno pojavila informacija da stoka na farmi ugiba zbog zaraznih bolesti i nedostatka hrane i da uginule životinje tajno zakopavaju u krugu farme. Iz “Farmlanda” su pokušali demantovati ove informacije.

Iz opozicionih stranaka u RS su u više navrata tvrdili da “Farmland” služi za pranje novca i izvlačenje sredstva iz Budžeta RS.

Dragan Vasiljević, je prema medijskim izvorima u međuvremenu postao vlasnik veleljepnog stambenog objekta, sa 36 stanova u Majamiju, čija je vrijednost procijenjana na oko 18 miliona dolara.

Vasiljević je inače blizak Miloradu Dodiku s kojim je kao “uspješan privrednik” u decembru prošle godine putovao u Kinu.

Autor: Impuls

Jedan komentar na “Fotografije uginulih krava na “Farmlandu””

  1. To nije nista kako to zna biti…i koliko na dan se zakopa krava…

Komentariši