Godišnjica:138 godina od osnivanja Topole

24.10.2017. god. navršilo se 138 godina od nastanka Nove Topole. Godišnjice nam služe da se podsjetimo uspjeha koje smo postigli u prethodnoj godini i ljudi koji su najzaslužniji za napredak, organizuju se neki kulturni i sportski sadržaji i tako.

Naravno od toga ništa, jer datum osnivanja Topole ili tada Windhorsta je nešto što nije u svijesti današnjih generacija kao događaj od neke važnosti, a i nema ničega u pretekloj godini čega bi se trebali prisjećati. Nije se ništa izgradilo, ništa novo otvorilo, tavorimo.

Na privrednom planu ništa nismo postigli, na sportskom isto tako, kao i na kulturnom, parola nam je olimpijska “Važno je učestvovati”. Jedino gdje smo uspijeli je izvoz radne snage u Europu i tim smo omogućili statističko smanjenje nezaposlenih što je i Vlada iskoristila da se pohvali kao svojim uspjehom.

Inflacija obećanja ne nedostaje, tako lako izrečeno od strane Adžića o ulaganju 2,5-3 miliona KM u Agro Zonu do kraja godine i izgradnji infrastrukture u AZ, te zapošljavanju više stotina radnika osta negdje izgubljeno u prevodu. Dobro, ovo je prilika da upitamo “Načelniče oće li ili neće”, još se stigne za 2 mjeseca napraviti? Jest da je ovih mjeseci zauzet asvaltiranjem biciklistički staza te proglašavanjem istih za putevima gdje navodno i vozila mogu da prometuju.

Dok čekamo sledeću donaciju vrijeme je da i sami nešto učinimo, jer donacije se daju onima koji nisu sposobni da sami nešto naprave za sebe a i za druge.