Gornji Podgradci

Danas su Gornji Podgradci naselje mješovitog tipa s orjentacijom prerastanja u gradsko?!

Razvijaju se u prirodnom potkozarskom ambijentu duž drumske regionalne saobraćajnice koja ga povezuje sa opštinskim centrom.

planirani izgled Podgradaca

CentarGornje Podgradce, pored njegovog centralnog urbanog dijela, čini i niz zasebnih zaselaka, nekih fizički već sraslih sa centralnim dijelom, a nekih još uvijek fizički odvojenih od njega. To su Tendžerići, Baraji, Babići, Ćirići, Pejići, Resanovci, Šinici, Gigovići, Panići, Vujići, Maletići, Desančići, Sredojevići, Paspalji, Polja i Ilisići.

Naselje ima pored privrednih, stambenih objekata i sledeće važne objekte: telefonsku centralu, vodovodnu mrežu, mjesni ured, poštu, stanicu policije, ambulantu, osnovnu školu, parohijsku crkvu, dom kulture …

Sadržaje naselja upotpunjava još mjesni park i fudbalski stadion, što uz blok manjih stambenih zgrada i privatne stambene objekte razmještene u nekoliko ulica, čini njegovu urbanu fizionomiju i daje mu ulogu naselja najvišeg reda centraliteta na prostoru gradiškog Potkozarja. Neposredno mu gravitiraju Miloševo brdo, Sovjak, Jablanica, Trebovljani, Donji Podgradci i Grbavci.

 

trenutni izgled Podgradaca
pješačka staza u Topoli

Ovo je opis Gornjih Podgradaca, mjesto kao i Topola u Opštini Gradiška koje se bori za bolji položaj u Opštini. Da misle na izgled svoga mjesta, ali i da rade da zaista bude bolje vidi se iz ove dvije fotografije. Za pogledati više link za sajt Podgradaca.  Vođeni ovim primjerom nadajmo se da će ključne potrebe Topole kao što su oznake ulica, trotoari, kanalizacija, park  i ostalo, napokon naći mjesta u glavama ljudi koji vode Topolu i hrabro tražiti malo poštovanja i respekta za sve što je Topola kao mjesto dala u razvoju Opštine i regije.

 

Komentariši