Grad pričinio znatnu štetu u Lijevču polju

Olujno nevrijeme praćeno gradom, koje je sinoć oko 19 časova zahvatilo desetak sela gradiške opštine, nanijelo je zanačajnu štetu na poljoprivrednim usjevima, rekao je šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška, Milutin Misimović.

Misimović je naveo da se nevrijeme praćeno gradom veličine lješnjaka, koje je došlo sa područja Hrvatske, kretalo smijerom od zaseoka Jelići u Bistrici prema selima u Lijevču polju, Vrbaški, Čatrnji, Cerovljanima, Bereku, Elezagićima, Mašićima, Romanovcima, Vilusima, Lužanima i Rogoljima.

“Za razliku od prošlogodišnjeg grada, koji je pričinio velike štete na voćnjacima, jučerašnje olujno nevrijeme uglavnom je uništilo usjeve i zasade pod ratarskim i povrtlarskim kulturama, koje su najviše zatupljene u lijevčanskim selima”, istakao je Misimović.

Jovo Dragojević iz sela Berek, naveo je da je grad uništio više od 70 odsto rasadnika, na kojem uzgaja oko dva hektara sadnica voća i ukrasnog bilja. “Prošle godine na istoj parceli poplava i  grad pričinili su štetu, koja je procjenjena na oko 50 000 KM”, naveo je Dragojević i dodao da za sada ne može da govori o visini štete od sinošnjeg grada ali da smatra da je mnogo veća od prošlogodišnje. On je istakao da mu je na ime prošlogodišnje procjenjene štete uplaćeno samo 250 KM.

O posljedica olujnog nevremena na području opštine Gradiška informisano je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te formirane opštinske komisije, koje bi već od ponedjeljka trebalo da izađu na teren i utvrde visinu šteta.

Protivgradna preventiva RS djelovala je sinoć u periodu od 18:43 do 21:32 časa, na području opština Gradiška, Kozarska Dubica, Srbac, Prnjavor, Laktaši, Derventa i grada Doboj. Ispaljeno je 45 protivgradnih raketa, od čeka 26 na području Gradiške.

(radio gradiska)

Komentariši