GRADIŠKA BIBLIOTEKA DOBILA APARAT ZA DIGITALIZACIJU KNJIGA

Narodna biblioteka Gradiška nabavila je savremeni skener aparat za digitalizaciju bibliotečke građe vrijedan 20 000 KM, koji su do sada u Republici Srpskoj imale samo biblioteke u Banjaluci i Bijeljini.

Direktor gradiške Narodne biblioteke Snježana Miljković, rekla je da je biblioteka putem konkursa Ministarstva civilnih poslova BiH obezbijedila 10 000 KM za nabavku ovog uređaja, a preostalih 10 000 KM obezbijeđeno je iz budžetskog granta Opštine Gradiška, kojim se finansira rad biblioteke. Miljkovićeva je istakla da je biblioteka u Gradišci već počela sa digitalizacijom starih i rijetkih knjiga, koje će na taj način biti zaštićene od eventualnih elementarnih nepogoda. „Planirana je digitalizacija i zavičajne zbirke, a ostatak bibliotečke građe biće digitalizovan u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast”, rekala je Miljkovićeva.

Ona je dodala da će digitalizacija, odnosno pretvaranje bibliotečke građe u digitalni pdf format, potrajati nekoliko godina jer biblioteka u Gradišci trenutno ima oko 76 000 knjiga. Prema njenim riječima, u početku će digitalizovane knjige biti dostupne samo na CD-u a kasnije i na sajtu biblioteke. Miljkovićeva je naglasila da sve savremene biblioteke u Evropi imaju elektronsku biblioteku koja je dostupna čitaocima te da digitalizacija knjiga ne znači da će se zanemariti tradicionalni oblik bibliotekarstva i kontakata sa čitaocima. Ona je dodala da ovaj aparat osim za digitalizaciju knjiga može da služi i za digitalizaciju važnih dokumenata i arhivske građe opštine i drugih ustanova.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, izrazio je zadovoljstvo što će građani imati mogućnost savremenog digitalnog pristupa bibliotečkoj građi, te naveo da je potrebno obezbijediti i bolje prostorne uslove za rad Narodne biblioteke u Gradišci. Latinović je dodao da je Opština staru gradsku vijećnicu, u kojoj bi trebalo da da bude smještena biblioteka, uspjela da proglasi značajnim istorijskim objektom, čime su stvoreni uslovi da budu kanadidovani projekti za završetak njene rekonstrukcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *