GRADIŠKA BIBLIOTEKA DOBILA APARAT ZA DIGITALIZACIJU KNJIGA

Narodna biblioteka Gradiška nabavila je savremeni skener aparat za digitalizaciju bibliotečke građe vrijedan 20 000 KM, koji su do sada u Republici Srpskoj imale samo biblioteke u Banjaluci i Bijeljini.

Direktor gradiške Narodne biblioteke Snježana Miljković, rekla je da je biblioteka putem konkursa Ministarstva civilnih poslova BiH obezbijedila 10 000 KM za nabavku ovog uređaja, a preostalih 10 000 KM obezbijeđeno je iz budžetskog granta Opštine Gradiška, kojim se finansira rad biblioteke. Miljkovićeva je istakla da je biblioteka u Gradišci već počela sa digitalizacijom starih i rijetkih knjiga, koje će na taj način biti zaštićene od eventualnih elementarnih nepogoda. „Planirana je digitalizacija i zavičajne zbirke, a ostatak bibliotečke građe biće digitalizovan u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast”, rekala je Miljkovićeva.

Ona je dodala da će digitalizacija, odnosno pretvaranje bibliotečke građe u digitalni pdf format, potrajati nekoliko godina jer biblioteka u Gradišci trenutno ima oko 76 000 knjiga. Prema njenim riječima, u početku će digitalizovane knjige biti dostupne samo na CD-u a kasnije i na sajtu biblioteke. Miljkovićeva je naglasila da sve savremene biblioteke u Evropi imaju elektronsku biblioteku koja je dostupna čitaocima te da digitalizacija knjiga ne znači da će se zanemariti tradicionalni oblik bibliotekarstva i kontakata sa čitaocima. Ona je dodala da ovaj aparat osim za digitalizaciju knjiga može da služi i za digitalizaciju važnih dokumenata i arhivske građe opštine i drugih ustanova.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, izrazio je zadovoljstvo što će građani imati mogućnost savremenog digitalnog pristupa bibliotečkoj građi, te naveo da je potrebno obezbijediti i bolje prostorne uslove za rad Narodne biblioteke u Gradišci. Latinović je dodao da je Opština staru gradsku vijećnicu, u kojoj bi trebalo da da bude smještena biblioteka, uspjela da proglasi značajnim istorijskim objektom, čime su stvoreni uslovi da budu kanadidovani projekti za završetak njene rekonstrukcije.

Komentariši