Gradska čistoća prikuplja sekundarne sirovine

Sakupljanje sekundarnih sirovina u razvijenim zemljama jedna je od najisplativijih djelatnosti, međutim u našoj zemlji malo je onih koji se time bave. Gradiško KP„Gradska čistoća“ u posljednje vrijeme sve je više posvećeno prikupljanju sekundarnih sirovina.

„Mi trenutno otkupljujemo i prikupljamo kartonski otpad. Sa privrednim subjektima imamo ugovoren odvoz kartonske ambalaže. Od početka ove godine počeli smo sakupljati i najlon. Sa školama imamo dogovor da učenici donose pet ambalažu do svojih kuća, kao i za vrijeme velikog odmora kada koriste razne sokove, mineralne i obične vode i da te flaše odlažu na posebno mjesto.Djeca su u ovom pokazali veliku zainteresovanost, jer su i simbolično nagrađeni, te dobijeni novac koriste za ekskurzije, izlete i druge školske aktivnosti“, kaže Goran Bjelić, direktor KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

Činjenica je da je na našem području veoma je malo onih građana koji prilikom odlaganja otpada posebno odvajaju papir, staklo, plastiku. Bjelić smatra da kod većine još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o prikupljanju sekundarnih sirovina, dok neki građani misle da za to nisu dovoljno motivisani.

Gradska ćistoća će nastojati da kroz određene projekte motiviše građane te će im u narednom periodu omogućiti lakše razdvajanje  fizičkog otpada. „Određeni broj kesa koje će biti različite boje ćemo podijeliti zajednicama etažnih vlasnika ili određenim ulicama kako bi već u svakom domaćinstvu odvajali otpad.Tako bi mi imali manje posla,a ta grupa građana bi imala smanjene troškove naplate komunalnih usluga“ rekao je Bjelić.

Da bi se ova djelatnost u potpunosti razvila na našem području biće potrebno vremena, ali svakako treba raditi na podizanju svijesti i ukazivati na velike mogućnost i dobit koje može pružiti prikupljanje sekundarnih sirovina.

Info+

Komentariši