Internet Savjeti za sigurnost:10 savjeta za siguran boravak online u 2017.

Broj online korisnika je drastično porastao i ljudi su počeli ovisiti na internetu čak i za svakodnevne potrebe, kao što su kupovine namirnica, povrća shopping itd

Online kupovina zahtijeva isplatu da se uradi na mreži i to ima mnogo prednosti, ali postoje neki nepovoljne i opasne situacije koje čini online korištenje problematičnim.

Hacking , phishing , clickjacking itd su neke od stvari koje donose finansijski gubitak ili sigurnosti povrede  online korisnicima. Varalica će pokušati sve da ukrade podatke banke ili informacije o kreditnoj kartici za online korisnika.

Sigurnost je najveća stvar o kojoj se mora voditi računa da bi ostali sigurni online. Boravak vas čini sigurnim, a štiti  vas štiti vaša lozinka, podatke o banci i druge privatne informacije od očiju hakera.

Neki savjeti da bi izbjegli   hacking i zaštitili privatne informacije od napada. Ovo su neki od savjeta koji vas može zaštititi od opasnih situacija dok ste online:

1. Poboljšajte svoju lozinku

Password je kao ključ za kutiju s blagom i zato je vrlo važno odabrati lozinku koja je vrlo sigurna i jaka. Treba voditi računa da je lozinka je dovoljno jaka i nije laka za pogoditi kao nadimak korisnika, ime njegovog/njenog ljubimca, ime  djece i sl.

Uvijek je dobra ideja da koristite rečenice kao lozinku umjesto korištenja lozinki koje sadrže jednu ili dvije riječi.

Normalni lozinka se može zamijeniti sa lozinkom kao rečenica “Ja-volim-moju porodicu”, “Ja-nisam-bas-sav-svoj” itd Izbor takvih malih fraza teško je hakeriti. Međutim, pobrinite se da riječi su dovoljno duge i lake za zapamtiti.

Također budite sigurni koristeći različite lozinke za različite web stranice i koristite lozinku menadžera, ako  osjećate potrebu da koriste jednu.

2. Ažuriranje softvera uradite Redovno
Softver updation i praćenje nove verzije je važan korak da ostanu sigurne od hackinga.

Čak i ako je to novo ili prijenosno računalo sa najnovijim softverom, vremenski razmak između kupovine računala/laptopa i može verzija softvera instaliranog u sistemu biti starija(zastarjelo).

Oklijevanje sa softverskim ažuriranjem može dati priliku da hakeri saznaju lozinke neke vrlo važne web stranice.

3. Nemojte preuzimati ili instalirati Sumnjive aplikacije
Apps su vrlo primamljivi jer oni mogu olakšati život. Istina je da je većinu aplikacija su vrlo korisne. Ali treba paziti da provjerite detalje aplikacija za instaliranje.

Instalacija aplikacija treba izbjegavati ili otkazati odmah ako se pojavi sumnja u detalje  što je nepotrebno, kao što su broj bankovnog računa, debitne kartice PIN broj itd

Većina aplikacija koje su besplatne će često pokušavaju da izvuku vaše osobne podatke kako bi se namirili troškovi izrade, Samo budite sigurni da pružaju minimalne lične podatke.

Također, Isključite Flash ili bolje deinstalirati sa uređaja  Flash datoteke koje su i dalje popularan način širenja malwarea.

Preporučeno:Free Softwares from UN-OFFICIAL websites – Jeste li na sigurnom?

 

4. Backupa  svoje datoteke & Osigurajte vaše  Onlajn datoteke poslije Smrti
Backup je proces koji treba da se uradi  rigorozno i redovno. Odredite određeni dan u sedmici za backup svih bitnih detalja/datoteke/dokumente itd bi bila dobra ideja.

Kao većina bankovnih transakcija, imovinske transakcije se vrše online, Vaša korisnička imena i lozinke su online usluge su postali legat koji bi trebalo da bude usvojen pažljivo na partnera ili porodicu i krvno srodstvo. Ali, treba voditi računa da su ti detalji upamćeni i sigurni.

Ovi detalji  treba biti poznati pouzdanim članova porodice.

Pročitajte: 3 načina da zaštite svoje online račune nakon smrti

6. Dijelite minimalno osobne podatke na društvenim mrežama
Pažljivo treba  opisivati svakodnevne aktivnosti ili ostavljati lične podatke na web stranicama za društveno umrežavanje.

Ove web stranice mogu dati priliku da hakeri, provalnici, otmičari iskoriste informacije. Ne postavljajte svagdje i sve online ili ne reagiranje na nepoznate korisnike može vas spasiti od nepovoljnog incidenta.

Za više informacija o Facebook hakovanju: 6 načina da hakujete Facebook nalog

7. Čuvajte se ClickJacking napada
ClickJacking je vrlo opasna stvar s kojima se suočavaju online korisnici.

Korisnici se navuku da kliknete na link ili poruku koja ih onda preusmjerava na link koji može dohvatiti povjerljive informacije, kao što su banke korisnička imena, lozinke i sl

Ponekad situacija može previše opasna kada haker može dobiti kontrolu nad sistemom. Dakle, treba paziti da se ne klikne na linkove ili poruke koje nisu pouzdane ili nepotrebne.

Preporučena: Koristite NoScript i Zaštitite se od clickjackinga

8. Kupujte samo na Secure vebsajt (https)
Online shopping je donio veliku transformaciju u svačijem životu i to je dobro. Ali, treba voditi računa da se ne kupuje na nekim web stranicama koje su sumnjive.

Uvijek budite sigurni da se kupovina na sigurnom web imaju https omogućen i imaju katanac u adresnoj traci slijedi registrovano ime kompanije. To znači da je web stranica koristi protokol za enkripciju i ima važeći SSL certifikat.

Web stranica bez HTTPS ili https omogućavaju nevažeći naziv firme, treba izbjegavati za online kupovinu. Odabir web stranice s blokadom jastučići i HTTPS omogućiti web stranici da  korisnik može bit zaštitićen od gubljenja važnih i privatnih informacija.

9. Gledajte svaki sumnjivi hardver povezan pre upotrebe ANYONES sustava
Sumnjive Hardwares uključuju Evil USB diskove i hardvera keyloggers .

Treba voditi računa dok koristite svojeg prijatelja računalo ili bilo koji javni kompjuter. Prije nego što počnete provjerite sistem, uvijek provjerite tastaturu USB port i Spajanje žica, Pobrinite se da nema ništa između.

Pročitajte ove savjete za Cybercafe posjetitelje: kako bi bili sigurni u cyber kafićima

Također traže bilo kakav sumnjiv USB koji je priključen na računalo bez vašeg znanja kako ovi  diskovi su u stanju potpuno uništiti čitav računar u sekundi.

Saznajte više o zlu USB ovdje: USB ubica stik spržiće računar

10. Promjena Uobičajeno lozinke uređaja povezanih na internet (IoT uređaji)

Internet povezanih uređaja (također poznat kao Internet of Things ili IoT ), kao što su internet TV, IP kamera, pametan hladnjak itd moraju biti na sigurnom od znatiželjnih očiju od hakera.

Promjena default lozinke ovih uređaja može minimizirati nepovoljne incidente. Default lozinke treba zamijeniti jakom lozinkom koju je teško slomiti čim se pokrene uređaj po prvi put.

Ako ste kupili bežični ruter nedavno, pobrinite se da ga štitite s right protokolom enkripcijom i promijenite default router vjerodajnice.

Pročitajte ovaj post za više detalja: 6 načina da Hackujete  javne Wi-Fi hotspotove

Ovi savjeti vam mogu pomoći kao online korisnicima da se zaštite od hakiranja, kršenje privatnih informacija. Ali to je uvijek zdrav razum koji pomaže online korisnika kako bi zaštitio svoje informacije.

Male stvari kao što su ne štediti na korisničkim imenima, lozinke, redovno mijenjajte lozinke, održavajući softver up-to-date, birajući jaku lozinku svaki put itd može umanjiti mogućnost  hackovanja od  90%.

Možete dodatno poboljšati sigurnost online izbjegavanjem bez povjerenja web stranica, koje ne kliktati  svaki link, pa ne otvarati spam e-mailove i sl Zaštita privatnog i važnih informacija mogu se postići opreznim  detaljima.

Komentariši