Internet:Grupe za druženje

Internet se uselio u naše domove, ovaj put o onome što nas je dočekalo ne pripremljene.

Facebook, Instagram, Twiter, G+ i more drugih društvenih zanimacija koje se nude bez obzira na ideju pokazao je i drugo lice borbe za lajk, nama lajk i zadovoljstvo, njima novac.

Na facebooku smo i malo ko nije, nudi nam se aktivno učešće u kreiranju sadržaja u grupama javnim, zatvorenim, tajnim. Napokon se osjećamo korisno, evo neko nas primjećuje i naše statuse, lajkaju, srca pršte na sve strane, a i nama puno srce.

Naravno iza toga ne stoji nekakva posebna briga za vas, nego za vaš status kojiće privući još onih koji ulaskom u tajnu grupu imaju osjećaj sopstvene važnosti.

Ne, niste bitni ništa više nego kao broj za prodaju. Naravno na internetu nije ništa besplatno, sve se plaća i to po sistemu što luđe to veća cijena.

Kada kliknemo na facebooku na “vidi više” otvori nam se razlog zbog kojeg postoje grupe. Grupe se kupuju i prodaju, ustvari mi smo na prodaju, naši podaci, naši afiniteti, naša privatnost da bi postali dio velikih baza podataka onih koji se bave proučavanjem u svrhu reklamiranja.

Vidjeli smo svi ako smo nešto tražili na netu da odmah iza toga dobijamo reklame baš onoga što nam treba, ne smeta ta činjenica, ali ne zadržava se sve na tome. Vaši podaci služe i onima koji nemaju dobre namjere, postajete intresantni  raznim sajtovima za druženje.

Vaše fotke i vaši podaci postaju predmet zloupotrebe u svrhu otvaranja lažnih profila za koje niste svijesni da postoje, jer mnogo je tajnih grupa kojima nemate pristup, naravno sve do momenta kad neko ne vidi i ne upozori vas na to.

Istražujući neke sajtove u okruženju lako je uočljivo kako to funkcioniše. Jedan primjer, neću navesti sajt da ih još ne reklamiram. Na sajtu za druženje odvija se komunikacija putem SMS poruka radi dopisivanja koje se plaća od pristupa do poruka.

Naravno profili su uglavnom lažni ili ukradeni i recimo iza imena i prezimena ženskih osoba najčešće stoje organizovane grupe ili pojedinci koji nužno nisu ženskog roda.

U grupama na facebooku pa i u grupi kojoj sam pristupio za noćno druženje vidljivo je kako to funkcioniše. Uvijek imate one koji po zadatku(botovi) najčešće zovu na seks ili fotkama golicaju maštu korisnika, nekima smiješno, nekima interesantno, bitno da i jedni i drugi rade ono što se od njih očekuje i polako se broj članova uvećava, a s tim i cijena grupe.

Kako ovo funkcioniše treba znati, naravno ljudska znatiželja je ta koja nas tjera da vidimo da učestvujemo, nije problem, ako smo u stanju kontrolisati sebe u stanju smo i shvatiti da naše djelovanje u tim grupama treba biti kao dio samosvjesnoga da u njima nikoga nije brige za vama nego samo za onim što možete da pružite da bi neko to naplatio i još jedno valja znati “Zašto da reklamirate druge, reklamirajte sebe, smislite nešto ne mora biti istinito, jer većina sadržaja je laž, montaža s namjerom da se dođe do vas jer vi ste novac, ako je to tako pridružite se, al na strani onih koji zarađuju, a i ne zaboravite, na internetu za mnoge ne postojite kao ličnost, samo ste broj koji treba iskoristiti”.

Komentariši