Investicije: Tržni centar

Prolaznik kroz Topolu može primjetiti neke građevinske aktivnosti, pa tako grade se dva tržna centra ili kako će se već zvati. Jedan gradi Marković Invest iz Laktaša i trebao bi zaposliti oko 100 radnika.

Marković Invest Tržni centar

Radovi su otpočeli prije par mjeseci uz propagandnu medija o investicijama aktuelne vlasti, počelo žestoko i sada tavori ili ti ne miče s mjesta, jedino se priča o investiciji i uspijehu još se vraća kao eho.

O Marković Investu se ne može saznati skoro ništa osim da su bliski vlasti, investicija koju rade u Topoli je prva koja je izvan građevinarstva kojim se firma bavi tako da se ne mogu provjeriti kvalifikacije za djelatnost kojom hoće da se bave. Iako je internet mjesto gdje se svakoga može naći, njih nema ili se teško pronalaze?

Druga investicija od strane “Fructa trade” iz Dervente započeta je sa gradnjom u isto vrijeme i vlast nigdje ne spominje kao investiciju, valjda ne znači ništa za Topolu pošto vlast nema ništa s time.

Ova investicija napreduje i sve je bliže otvaranju, po onome što znamo trebao bi biti market, a vjerovatno će i tu biti zaposlenih koji i nisu bitni i neće biti u statistici vlasti kao predizborni argument u priči o uspjehu.

S druge strane Fructa Trade o sebi kaže na sajtu:

“Firma Fructa Trade je osnovana u Derventi 1995 i predstavlja jednu od vodećih kompanija u BiH u sektorima proizvodnje, maloprodaje kao i veleprodaje. U poslednjoj dekadi, naša firma je imala jedan od nabržih uspona na teritoriji BiH koji je podijeljen u dvije poslovne divizije: proizvodni sektor i „KORT“ lanac supermarketa. Naš manufakturni pogon trenutno proizvodi brojne proizvode koji su segmentirani u nekoliko brendova: Tomico, Topingo, RD Kafa, Fruktako, Lider, Tomesko i Flora. Proizvodni pogoni kompanije Fructa Trade su opremljeni tehnologijom prema najvišim standardima proizvodnje koja je u mogućnosti da odgovori najrigoroznijim međunarodnim zahtjevima. Prije više od dvije decenije, počeli smo sa samo tri zaposlena radnika na površini od 300 m2. Danas naša firma zapošljava više od 900 radnika koji su uključeni u maloprodajni i proizvodni sector pokrivajući više od 20.000 m2. Lanac supermarket firme Fructa Trade uključuje 29 maloprodajnih objekata u više od 10 gradova širom države. Nedavno smo ušli i na teritoriju Srbije otvarajući prvi maloprodajni “KORT” objekat u Novom Sadu. Zahvaljujući ovim činjenicama, naša kompanija je viđena kao jedan od najvećih poslovnih subjekata u polju našeg djelovanja a čija ekspanizija je projektovana i za skoru budućnost.”

Koiko smo god za investicije postavlja se pitanje, dali su ovo investicije koje mogu vratiti uloženo ili mi ne vidimo što investitori vide i u svakom slučaju Topola će biti bogatija za još koji market i bit će ih 6 na kvadratnom kilometru i 14-15 ugostiteljskih objekata.