Istorija:Pješačka staza u Topoli

Danas napokon Topola treba da dobije pješačke staze, a radovi su  u toku i u planu je 3 kilometra, pa da vidimo kako je to nekad bilo i kada je Topola imala pješačke staze i čuvene gape.

Istorijski razvoj Topole je bitno povezan sa Aleksandrovcom, Maglajanima, Trošeljima i još nekoliko mjesta u Lijevču pa će u tekstovima biti riječ i o njima.

Izgradnja puteva i pješačkih staza u Topoli

O putu se nije mnogo razmišljalo od vremena kada je vojska to uredila. Na taj način, zajednice odlučuju za temeljito poboljšanje iz sopstvenih izvora. Rudolfstal je 1885. godine podijelio dužinu od 7,8 km u 78 dijelova i podijelio ih kolonistima. Svaki kolonist sada mora svoje dijelove uraditi do 5. oktobra, kako bi izravnali jezero, očistili šljunak i očistili jarke. Ebeling i njegovi troje ljudi dobijaju pet dijelova, Moorman četiri, Purk, Langer i Pachen po tri, Bauch, Winter, Bloms, Kohnen, Nagel, Shindler, Prause, Brandstatter, Schuler i Klein dva, a svi drugi 44 kolonista po jednu. Na sličan način, Windhorst je takođe poboljšao njegovo ne-tako malo opterećenje.

1909. godine, kada su vlasti željele proširiti cestu za četiri do pet metara, mještani kuda je put išao, istakli su da su već platili porez za žrtvovane metre, morali su da pomijeraju voće i čak štale, da bi put bio 16 metara i dovoljne širine.

Šljunkom oblast nije siromašna, ali većina zemljišta je kultivisana, a samo mjesta na kojima je bilo moguće zajednica je označila za korištenje. Odmah nakon rata, Opštinsko vijeće Rudofstala napravilo je neku vrstu namjere da proširi pet opštinskih puteva i da napravi pješačku stazu pored puta, što je bilo više nego potrebno. Ništa nije urađeno.

Tada je zajednica odlučila da izgradi pješačku stazu pet kilometara dugačke vlastitim angažmanom, ubrzo je usledila realizacija u Ober Windthorstu 1926. godine i Topola je dobila pješačku stazu.