IZBJEGAVATI BORAVAK NA SUNCU U PERIODU OD 11 DO 17 ČASOVA

Brojni građani širom RS, posebno oni sa hroničnim problemima posljednjih dana potražili su pomoć ljekara zbog pogoršanog zdravstvenog stanja izazvanog visokim temperaturama.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Gradiška, doktor Vesna Kovačević, potvrdila je da visoka temperatura vazduha nepovoljno utiče na ljudski organizam, prije svega dolazi do poremećaja termoregulacije, što može dovesti do kolapsa organizma. Najteži oblici poremećaja termoregulacije su sunčanica i toplotni udar, navela je Kovačević i dodala da su siptomi sunčanice  povišena tjelesna temperatura, zujanje u ušima, vrtoglavica, poremećaj disanja i poremaćaj srčanog ritma,  a u težim slučajevima može doći i do komatoznog stanja. Kovačevićeva je rekla da  u takvim slučajevima potrebno rashladiti organizam, nadoknaditi minerale izgubljene znojenjem, odnosno piti dovoljno tečnosti i naglasila da je pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno  zatražiti ljekarsku pomoć.

Kao zaštitu od visokih temperatura, Kovačevića savjetuje izbjegavanje boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana, odnosno u terminu od 11 do 17 časova, kada je i najjače zračenje, nošenje odgovarajuće odjeće svjetlijih boja. Prema njenim riječima, neophodno je fizičke aktivnosti prilagoditi vremenskim prilikama, izbjegavati obilne i masne obroke, te uzimati što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti. Kovačevićeva je starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetovala da obavezno uzimaju propisanu terapiju.

(radio gradiska)

Komentariši