Izmjene u dosadašnjem načinu stipendiranja studenata

Novi konkurs za stipendiranje studenata I učenika završnih razreda trebao bi biti raspisan krajem ove ili početkom naredne sedmice, rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Dane Malešević.

211fb1d06f9479a7650fc3bb47b93c8b_L

Priliku da dobiju opštinsku stipendiju imaju studenti sa prosjekom većim od 8,50, studenti bez jednog ili oba roditelja, djeca poginulih boraca i  ratnih vojnih invalida od I do IV kategorije, studenti civilne žrtve rata i studenti sa invaliditetom, te pojedini studenti na osnovu socijalnog statusa. U odnosu na proteklu godinu, u prijedlog Odluke koja reguliše stipendiranje u narednoj akademskoj godini uvedene su neke novine.

„Prva novina je ta da će studenti svake godine morati da konkurišu za stipendije, bez obzira na uspjeh i to je osnovna promjena“, ističe Malešević. Na ovaj način ističe Malešević stipendija će biti stimulacija za narednu akademsku godin. Novina je i ta da studenti neće biti stipendirani prema deficitarnosti zanimanja za koje se školuju, već će u okviru četiri utvrđene kategorije prema kojima će se stipendirati studenti, za deficitarno zanimanje dobijati dodatna dva boda. Svi studenti prve godine, koji su nosioci Vukove diplome, odnosno sa uspjehom 5.00 tokom cijelog srednjeg obrazovanja, biće stipendisti opštine Gradiška. A prema novoj Odluci, utvrđene su i one grupe studenata koje ne mogu konkurisati za stipendiranje iz opštinskog budžeta.

„Ovom odlukom je predviđeno da apsolventi i studenti master studija te oni koji su obnavljali godinu ne mogu dobiti stipendiju“, pojašnjava Malešević. Visina stipendije trebala bi ostati na dosadašnjem nivou u iznosu 120 KM, a broj stipendiranih kretaće se oko dosadašnjih 230 studenata. Konkurs za opštinsku stipendiju biće objavljen putem sredstava javnog informisanja, a više o uslovima konkurisanja zainteresovani studenti mogu pronaći u Službenom glasniku, koji se nalazi na službenoj stranici Opštine Gradiška.

(Info+)

Jedan komentar na “Izmjene u dosadašnjem načinu stipendiranja studenata”

  1. iz ovog slijedi da djeca van navedenih kategorija nemaju nikakve sanse u nasem drustvu.jadni su oni ciji se otac vratio ziv i citav bar na izgled .u drustvu koje ima ovoliki broj uzivaoca statusa porodica poginulih ,ratnih i vojnih invalida i dosadasnje kategorije raseljenih lica ta djeca nemaju nikakvih sansi za prezivljavanje . u medjuvremenu su mozda i njihovi ocevi umrli poslije rata ili bolesni i pogubljeni ne mogu donijeti novac u kucu . sta oni da rade ? da se uclane u neku stranku da im pomogne . pa to je sacuvaj boze.! sami svojim glupim odlukama progonimo mladez odavde. to je cista diskriminacija .svi mi pamtimo rat .svi se sjecamo da su nasi muzevi odavde ratovali na svim ratistima .i opet smo sacuvali svoju teritoriju i branili i druge teritorije s kojih su sad naseljene izbjeglice kod nas .samim tim mi koji smo toliko ulozili u odbranu nismo sa tim dobili nista. sad nasa djeca nemaju nikakva prava .a boze sacuvaj da se nakon teskom mukom izfinansiranog fakulteta i zaposle . na teritoriji nase opstine MI NEMAMO BUDUCNOST. HVALA OPSTINSKIM VLASTIMA NA DONESENIM ODLUKAMA na nasu stetu OPET. Hvala sto nam omogucavaju da zamrzimo sopstveni narod u ovoj sadasnjoj borbi za prezivlavanje .

Komentariši