IZVEZENO 20 TONA KORNIŠONA

Oko 40 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Gradiška, koji su sa njemačkom kompanijom Kühne proljetos potpisali ugovore o uzgoju i otkupu krastavaca, do sada su ovom renomiranom proizvođaču isporučili oko 20 tona kornišona, rekao je upravnik ove firme za BiH Boško ČoprkaOn je naveo da je već izvršena jedna uplata proizvođačima za isporučene kornišone, te da će druga tranša biti uplaćena do kraja ove sedmice.

Čoprka je rekao da je na području opštine Gradiška sa kooperantima ugovorena proizvodnja na oko 6,5 hektara, te da se do sredine septembra, do kada traje berba krastavaca kornišina, može očekivati urod od 40 do 100 tona po hektaru. “Kooperanti su imali obavezu da obezbijede zemljište, a dobili su sav potreban repromaterijal za sadnju, zaštitna sredstva i stručni nadzor nad proizvodnjom. Sve to oni plaćaju tek nakon otkupa kornišona koji im je zagarantovan, kao i cijena od 1,20 KM po kilogramu”, naveo je Čoprka. On je naglasio da je kompanija “Kine” zadovoljna realizacijom ovog projekta, navodeći da je na području sedam opština na sjeveru BiH ugovorena proizvodnja i otkup sa oko 140 kooperanata koji su zasijali oko 19 hektara kornišona, dok je na području mostarske regije 90 kooperanata zasijalo oko devet hektara.

Predstavnik firme Kühne Bernad Unrih, koji je tokom marta održao predavanje o uzgoju i otkupu kornišona u Gradišci, rekao je da ova kompanija kao jedan od lidera u proizvodnji hrane u Njemačkoj, već duži niz godina preko svojih partnera otkupljuje kornišone na tržištu BiH, te da je odlučila da ostvari direktan kontakt sa proizvođačima. On je dodao da projekat otkupa kornišona na ovom tržitu, koji se realizuje u saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ treba da traje naredne tri godine, a ako proizvođači budu zainteresovani za ovakav model otkupa, “Kine” namjerava da bude prisutna na ovom tržištu duži period.

(radio gradiska)

Komentariši