IZVJESNA GRADNJA VRTIĆA U NOVOJ TOPOLI

Od 2006. godine kada je u Novoj Topoli otvoreno odjeljenje Predškolske ustanove „Lepa Radić“, sve je više roditelja koji iskazuju potrebu da svoju djecu upišu u vrtić. Posebno veliko interesovanje vlada u posljednje vrijeme, ali sadašnji prostorni uslovi u kojima djeca borave ne mogu zadovoljiti iskazane potrebe. „ U ovom odjeljenju trenutno boravi 33 djece, na čekanju je 21 dijete uzrasta od 3 do 6 godina.Molbe za mlađu djecu, zbog trenutnih uslova, nismo ni primali, kaže Dragana Grahovac, direktor PU „Lepa Radić“. Kako bi se izašlo u susret potrebama roditelja sa ovog područja i stvorili uslovi za izgradnju vlastitog prostora za boravak djece, nadležni u predškolskoj ustanovi, u saradnji sa opštinskim strukturama, pokrenuli su aktivnost za izgradnju novog objekta u Novoj Topoli. „Prije godinu dana urađeno je idejno rješenje, kod nadležnog ministarstva aplicirali smo sa ovim projektom za sredstva u iznosu od oko 490 000 KM, jer je predviđeno da se gradi prostor površine oko 590 kvadratnih metara.Opština će učestvovati u izgradnji, odnosno opremanju vrtića sa oko 100 000 KM“, ističe Nikola Kragulj, načelnik opštine Gradiška. U toku je izrada izvedbene dokumentacije, nakon čega će uslijediti raspisivanje tendera.Načelnik ističe da imaju obećanje nadležnog ministarstva da će putem razvojnih sredstava podržati izgradnju vrtića u Novoj Topoli, te da bi za nekoliko mjeseci trebala početi gradnja objekta.Predviđeno je da se vrtić gradi pored Osnovne škole „Petar Kočić“ i moći će primiti jasličku i tri vrtićke grupe. Objekat bi mogao biti završen najkasnije u idućoj godini, ali u PU „Lepa Radić“ tvrde da bi od jeseni ove godine vrtić na novoj lokciji mogao početi sa radom. Predškolska ustanova „Lepa Radić“, koja ima dva gradska i odjeljenje u Novoj Topoli, trenutno broji oko 250 mališana.Već od proljeća očekuju da će, uz igraonički program, obuhvatiti oko 360 djece. Cijena boravka u vrtiću od 1.januara ove godine za svu djecu iznosi 130 KM, uz određene olakšice ukoliko roditelji u vrtić vode dvoje ili više djece.

(www.gradiska.com)


4 komentara na “IZVJESNA GRADNJA VRTIĆA U NOVOJ TOPOLI”

 1. Kako pouzdano znam da su geometri već bili na licu mjesta, ostaje nam da se nadamo da je i gradnja vrtića izvjesna,bolje reći zaista realna, a na to se u Topoli čeka preko trideset godina.Ne treba zaboraviti da je Topola u devetnaestom vijeku imala “Kindergarten”-dječji vrtić.

 2. Mislim da ce poceti vric da prave na jesen pred izbore tako da se mogu malo hvaliti kako se gradi i razvija Topola a do tada ima da se nacekamo jer danas sve sto se gradi ceka izbore jer je to prava sezona za radove pa makar ona bila i u septembru kad je kraj gradevinske sezone za sve normalne gradevince ili u januaru kad je snjeg do koljena.Danas se sve gradi radi glasova a ne da narodu bude bolje.

 3. al se gradi ovaj vrtić u Topoli nema šta punom parom , aL tu samo Djeca ispaštaju !!!! u onoj ruševnoj zgradi će da obole od vlage dok dočekaju !!!!!!!!

 4. Opet ja a jest dobar ovaj novi vrtić , evo kontaktirao sam neke ljude u ministarstvu pa sam dobio obavijest :

  Поштовани,
  Министарство просвјете и културе је свјесно проблема са којима се сусрећу предшколске установе те је у том смислу и рад приликом креирања Закона о предшколском васпитању и образовању (Службени гласник број 119/08) ишао у правцу подршке оснивачу од стране надлежног министарства за област васпитања и образовања, тако што би, приликом финансирања рада предшколске установе, Министарство просвјете и културе обезбјеђивало:
  – средстава за набавку дидактичког материјала,
  – професионално усавршавање кадрова,
  – развој и евалуацију предшколског програма рада,
  – средства за програм предшколског васпитања и образовања за дјецу узраста пред полазак у школу, а у складу са планом који утврђује Влада.
  Оснивач и корисници услуга предшколске установе обезбјеђују плате и доприносе запослених, набавку основне опреме и намјештаја и трошкове за исхрану дјеце и реализацију краћих и специјализованих програма рада. Из тога произилази да оснивач одређује и утврђује потребу улагања у предшколске установе, на што Министарство ни на који начин не може да утиче.
  Такође, желимо вас подсјетити да је по Закону о предшколском васпитању и образовању одржавање објеката предшколских установа, као и њихова изградња, у надлежности оснивача, па Министарство није у могућности суфинансирати такве активности јер у буџету за 2010. годину нису предвиђена средстава за такве намјене.
  Ингеренције нашег Министарства крећу се у оквирима управног надзора над радом предшколских установа, те вам у том смислу предлажемо да се обратите органима ваше локалне заједнице као би добили одговор на постављено питање.

  Наташа Цвијановић,
  Министарство просвјете и културе
  Виши стручни сарадник за предшколско васпитање и основно образовање

  znači NISU BILA PLANIRANA SREDSTVA ZA 2010 god. toliko o priči možda za 4 god….

Komentariši