JAČANJA LOKALNIH ZAJEDNICA I UDRUŽENJA NACIONALNIH MANJINA

Povodom Dana nacionalnih manjina u Gradišci je predstavljen Projekat koji sprovodi Savjet Evrope, a finansira Evropska unija i koji je usmjeren ka jačanju saradnje lokalnih zajednica i Udruženja nacionalnih manjina.

Predstavnik Projekta  ” Unapređenje ljudskih prava i zaštita nacionalnih manjina u Jugoistočnoj Evropi” Emir Adžović, rekao je da  Projekat obuhvata sistem grantova koji se daju kao podrška izabranim opštinama i gradovima da razrade projektne ideje radi otklanjanja prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava manjina  u svojim lokalnim zajednicama. U Projekat je uključeno 36 opština i gradova iz cijele Jugositočne Evrope, a opština Gradiška je, zajedno sa još šest opština, izabrana za primjer dobre prakse. On je istakao da je Gradiška primjer, kako se jedan konkretan primjer, koji ima manjinska zajednica, može riješiti sa relativno skromnim sredsvima uz zalaganje svih ljudi u zajednici.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH, Ajša Adrović-Bešlagić istakla je da je u  Projekat uloženo 3,6 miliona evra i dodala da je  Gradiška danas  dokazala da je Projekat  bio uspješan i da su ostvareni određeni rezultati u zaštiti i promociji nacionalnih manjina  kako u BiH tako i u Evropi.

Načelnik opštine Gradiška istakao je zadovoljstvo time što je Grdaiška prepoznata kao zdrava sredina po pitanju odnosa prema nacionalnim manjinama i istakao da je opština uspješno realizovala Projekat “Održivo korištenje informacionih tehnologija u svrhu promocije nacionalnih manjina na području opštine Gradiška”, u okviru koga su romska, crnogorska, ukrajinska i poljska nacionalna manjina predstavljene na zvaničnoj web stranici opštine. Izrađena je brošura i obilježena su mjesta u kojima žive nacionalne manjine na području gradiške opštine čime je osnažena uloga nacionalnih manjina na području opštine Gradiška, naglasio je Latinović. Latinović je istakao da će opština  Gradiška nastaviti dobru saradnju sa Savjetom Evrope   i izrazio nadu da će Gradiška u sklopu Evropskog puta BiH i dalje biti vodeća opština po poštivanju prava nacionalnih manjina, odnosno svih građana dobre volje koji žive na području opštine.

Predstavljanju Projekta, danas u Gradišci,  prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH načelnici opština iz Hrvatske, Srbije Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, ambasador Ukrajine u BiH, konzul Republike Poljske u BiH , i predstavnici Udruženja nacionalnih manjina s područja Gradiške.

(radio gradiška)

Komentariši