Jaja i oko jaja

Svježina jaja, može se provjeriti tako da se jaje stavi u čašu hladne vode.

Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je to veći što je jaje starije.

Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarirao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi.

Navode i da su jaja bojana prirodnim bojama jednako sigurna za konzumaciju, kao i ona obojana prehrambenim bojama.

Obojana jaja, ako su pohranjena u hladnjaku, mogu se konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana, no ako obojana, neoguljena jaja, neoštećene ljuske stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana moraju se konzumirati u roku jednog do dva dana.

Kod ispuhivanja jaja treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci.

Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa.

“Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe”, savjetuju iz ministarstva.

Nakon ispuhivanja jaja, sav pribor treba očistiti, kao i ispuhana jaja koja se prije ukrašavanja trebaju oprati mlakom vodom.

Komentariši