JEDNOSTAVIJA PROCEDURA ZA DOPREMANJE HUMANITARNE POMOĆI U BIH

samac-potopljen

Sve pošiljke humanitarne pomoći koje pristižu u BIH, mogu se ocariniti na svim carinskim ispostavama u BiH, rekao je portparol Uprave za indirektno porezivanje BiH, Ratko Kovačević.

Kovačević  je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradišci, naglasio da svi koji žele poslati humanitarnu pmoć BiH, namjenjenu stanovništvu pogođenom poplavama, kao krajnjeg korisnika te pomoći moraju navesti neku od registrovanih humanitarnih organizacija ili neki organ javne uprave u BiH. On je podsjetio da je Uprava donijela posebnu Odluku  da carinske ispostave  u Gradišci, Bihaću, Brodu , Orašju , Brčkom ,Višegradu, Trebinju i Sarajevu rade 24 časa dnevno, s ciljem da se ubrza postupak carinjenja svih humanitarnih pošiljki. Kovačević je pojasnio da se sve pristigle pošiljke humanitarne pomoći sa graničnih prelaza upućuju u carinske ispostave gdje se podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja dažbina u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH.Uz uredno podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju potrebno je pribaviti i propisanu dokumentaciju od nadležnog organa, ukoliko se radi o robi  koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor, pojasnio je Kovačević.

Šef carinske ispostave Gradiška, Radovan Đurić, rekao je da je u ovoj carinskoj ispostavi u proteklih pet dana ocarinjeno 45 kamiona humanitarne pomoći namjenjene stanovništvu pogođenom poplavama u BiH.On napomenuo da su  privatne pošiljke vrijednosti do 100 KM,  oslobođene dažbina odmah na graničnom prelazu. Prema informacijama kojima raspolažu u Carinskoj ispostavi u Gradišci, narednih dana očekuje se pojačan broj humanitarnih pošiljki. Humanitarna pomoć stiže iz svih krajeva, najveći broj kamiona stigao je iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije, Njemačke. Đurić je istakao da su zahvaljujući danonoćnom radu i  dežurstvu, čekanja na carinjenje humanitarne pomoći u Gradišci minimalna i dodao da kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć imaju prioritet prilikom carinjenja. Đurić jenaglasio da je  većina špeditera na carinskom terminalu u Gradišci, odlučila da radi besplatno i na taj način pomogne stanovništvu stradalom u poplavama.

Iz carinske ispostave u Gradišci potvrđeno je da ni u jednom slučaju nisu naišli na pokušaj krijumčarenja robe, te da su svi maksimalno shvatili ozbiljnost katastrofe koja je zadesila BiH.

Komentariši