Još jedna Prezentacija u Domu Kulture

Kako izvještava ALORG, dana 30.08.2010. god. pred prepunom salom Doma kulture prezentovan je projekat izgradnje Agroindustrijske zone,  kombinovano s Agroindustrijskim klasterom u Novoj Topoli. U okviru predstavljanja Agroindustrijske zone Nova Topola  promovisan je i godišnjak “Naše selo”, prva knjiga dnevnih novina “Fokus”, koja se bavi pitanjima poljoprivrede u RS, a donosi i niz naučnih radova afirmisanih stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Nenad Kesić

U svijetlu najnovijih izbora opet je prezentovana Agroindustrijska zona koja nikako da krene sa mjesta, samo svakih par mjeseci se pravi prezentacija povodom raznih prigoda. Sada je valjda zgodno ponovo pred izbore pokazati kakva nas svijetla budućnost očekuje ?

Da podsjetimo, u ovoj zoni je predviđeno da se zaposli oko 2000 radno sposobnih stanovnika Topole i okoline. Predviđeno je po onome što je već prikazano da se naprave, hoteli, banke, poslovni centri, jezera, parkovi za radne ljude da se u pauzama odmore, a najviše se računa na Japan kao zemlju koja najzainteresovanija  za ulaganja u ovu zonu.

Nikola Kragulj

Neke stvari su se popravile, recimo sada publikuju na Internetu svoje prezentacije, znači i sledećih godina možemo očekivati da će prezentacije sa lijepim fotografijama biti tu, imamo čak na uvid dokumentaciju i fotografije na kojima se vide lijepo jezera i brodovi, sve je ovo lijepo, dakako da vjerujem u ovo iako građani Topole ne vjeruju. Nisam vjerovao ni u šta što su mi rekli da će biti, odlučio sam da vjerujem u sve, jer sam uvidio da su u pravu. Doduše možda japancima ne treba vjerovati, nekako su mi oni sumnjivi ?

Ovdje je prilika da se zatraži od nosioca projekta da  predvide kadrove koji će biti potrebni za ovoliki broj radnika koji će biti potrebni, da bi se nezaposleni na vrijeme prekvalifikovali ili srenjoškolce i studente usmjerilo na poželjne kvalifikacije. Predpostavljam da je to već sadržano u projektu, pa se nadam da će taj dio objaviti dok izbori traju ?

Da se vratimo malo u prošlost i sada koristim priliku da nalijepim tekst od 01.08.2005 s kojim sam ja komentirao prezentaciju Agroindustrijske zone.

Subject: Agroindustrijska zona Nova Topola
01.08.05 1:58 pm
Direkcija za lokalni razvoj prezentovala mega projekat Agroindustrijska zona Nova Topola, a ja kao rođeni Topoličanin ne mogu da nešto ne kažem o tome. Dakako svaki projekat koji vodi razvoju je hvale vrijedan, ali ?
Godišnjica je Direkcije za lokalni razvoj, trebalo je proslaviti, a ne mogu navesti ni jedan projekat koji su uradili, opravadanje, rađeno je na mega projektu. Gdje se nalazi dokumentacija koju građani mogu da pogledaju, koji su to stručnjaci radili. Doba je informatike, na kojem sajtu oni prezentuju svoje radovi. Stiže se utisak da je neko sastavio listu želja, možda je neko dao i neke pare, pa očekuje rezultate ?
Kad pročitate tekst, ne ćinili se da liči na poznati projekat Prima Trade Nova Topola koji se neslavno srušio kao i sva poljoprivreda i sve oko poljoprivrede ?
Po saznanju autora ovih redaka, ekipe stručnjaka su hodale po Europi pa čak i SAD su išli da pogledaju kako se to radi, iako su oni to morali znati i bez hodanja, ali dobro treba vidjeti svijet, a može biti da se dogovori nešto za lično, makar neko predstavništvo.
Bez obzira na skepsu treba podržati takav projekat i budno motriti na ekipu da izvrši ono što su zacrtali, a ako zabrljaju i ovaj put reći im za svagda ZBOGOM !

Pogledati i http://nova-topola.rs.ba/?p=175

3 komentara na “Još jedna Prezentacija u Domu Kulture”

  1. Hehehehehehehe. Ima naroda ko mrava. Interesantna i “NOVA” tema. Friška, skoro bila punoljetna 🙂

  2. Ma sve vam ovo na papiru kao i u prici.Samo nesto ne vjerujem da ce to i biti jer niti smo mi Japanci niti imamo bas njihove radne navike. Hvala njima na dobrim zeljama i na saradnji ali imam osjecaj da ce se to kao sto kaze nas svjet”izjaloviti” pa ce tu biti puno price a nista od rezultata.Nisam pesimista al’ nesto se nije puno promjenilo u nasoj dragoj Topoli sem poneka privatna trgovina i kafici a bilo koji drugi projekt je kako se vidi iz prilozenog samo slovo na papiru.

Komentariši