Kako je matiran šah u Gradišci

Prenosim vam u cjelosti tekst koji  je poslao gospodin Dimitrije Grčić

Da budem posve iskren, ovu surovu stvarnost odavno želim opisati i prikazati iz prostog razloga, što se u današnje vrijeme zarađuje novac na djeci, svatko se uhvatio da bude učitelj šaha, kao na buvljaku, svi su trgovci. Ubjeđen sam da je to ozbiljan problem, da nije, neke škole u Srbiji ne bi uvodile šah kao osnovni predmet u osnovnom obrazovanju, jer nebriga vlasti i društva za djecu je veoma opasno i skupo.

Jeste da je došlo teško životno razdoblje za svakoga, ali je krajnje nepošteno da sa nestručnim znanjem mnogih samozvanih učitelja šaha dovodimo djecu u matnu poziciju, samo da bi sebi obezbjedili materijalnu korist. Budimo iskreni pa usporedimo jednu razliku, nastavnik u školi i samozvani učitelj šaha, gdje sam ubjeđen da u školi neće držati šahovsku sekciju sveštenik-pop, već nastavnik pedagog koji ima zavidno šahovsko znanje, niti će vjeronauk držati neki fizičar,već sveštenik-pop.

Naprosto ne želim da se protivim struci, već želim da kažem, u prethodnom vremenu u Gradišci po školama su bili vrsni učitelji- šahovski instruktori, koji su sa djecom revnosno radili i ostvarivali zavidne rezultate na šahovskim takmičenjima, međunarodnim, što mislim da je to dovoljan pokazatelj. Treba svakome biti jasno da ne postoji ništa idealno u ovome svijetu, ali sam protiv svake pohlepe, gdje mnogi pojedinci ostvaruju materijalnu korist na nepošten način, preko nedužne djece.

Iz tih i takvih pobuda, pohlepnih i pokvarenih, pojedinci koje ću spomenuti, Božić Borislav i Marjanović Radovan, razorili su školu šaha po osmogodišnjim ( sada devetogodišnjim ) školama na teritoriji opštine Gradiška, pod izgovorom tadašnjem opštinskom rukovodstvu, da će oni majstorski kandidati ići po školama, gratis držati časove šaha, dakle, niti jedan čas nisu održali u bilo kojoj školi, obećanje nikada nisu ispunili.

Ovo je za nepovjerovati, da su samozvani učitelji šaha na teritoriji Republike Srpske, pogotovo na Banjalučkoj regiji tako uvezani, gdje jedni druge uzdižu i hvališu u postizanju rezultata, jer su pronašli dodatno zanimanje “ugodno sa korisnim”, gdje su svakako najunosnije donacije, koje u Gradišci uzimaju na ime ŠK”Kozara” Gradiška, a korist ima samo samozvani učitelj šaha.

Prostorije ŠK”Kozara”Gradiška su adaptirane-uređene iz neuslovnog magacinskog prostora, iskrenom voljom pojedinca, malog broja članova kluba, dok ostali nisu htjeli ni prići. Kao veliki ljubitelj šaha imao sam strastvenu volju da prije svega naš klub ima adresu, te da se istinski družimo u ovoj divnoj prostoriji, ne gledajući utrošeno vrijeme i rad u renoviranju, sa mišlju da sve što sam uradio ostaje našoj djeci-omladini, jer iza čovjeka ostaju samo djela.

Ove fotografije su iz vremena mog iskrenog i vrijednog odnosa prema voljenom klubu, dok se sada to sve izmjenilo zbog egoizma i pohlepe pojedinaca, koji su sebi uzeli za pravo da ŠK”Kazara”Gradiška nasilno privatiziraju, tako da od toga vremena ne ulazim u ŠK u kog sam uložio samog sebe.

Samozvani majstorski kandidat-pridošlica ( nije ni jednom došao kad su se prostorije renovirale, nije imao vremena ) Radovan Marjanović otvorio je školu šaha u tome klubu u tjesnoj sprezi sa predsjednikom Skupštine ŠK Borislavom Božić, bez odluke Upravnog odbora kluba, gdje naplaćuje po 20-30 KM roditeljima djece polaznika škole šaha, a da prema klubu nema nikakvih obaveza, za korištenje prostorije i kompletnog inventara. Nepravda prema ostaloj djeci, koja nemaju mogućnost da plaćaju te buđave i šuveljive časove škole šaha, niti imaju moguićnosti dolaziti iz udaljenih mjestra u sjedište ŠK”Kozara”Gradiška.

Da pojasnim riječ samozvani majstorski kandidat, dakle, tko god osvoji prvenstvo kluba ( i to pod sumnjivim okolnostima ) on se sam proziva majstorskim kandidatom, i da budem još jasniji, ŠK”Kozara”Gradiška na takmičenju II šahovske lige u RS , iz godine u godinu osvaja neprestano zadnje mjesto, dakle, to je prava snaga tih samozvanih majstorskih kandidata.

U takvu školu šaha nemam povjerenja, što iskreno mislim da nije ništa bolje ni u drugim mjestima u Republici Srpskoj, jer malo tko vodi brigu o djeci-mladima, već samo o svom alapljivom interesu. Spomenuti egoistični dvojac je svojom prljavom rabotom ponizio i povrijedio sve članove ŠK “Kozara”Gradiška, jer se naprosto nikada nije znalo kada oni daju časove djeci, tako da se šah igra samo u Domu penzionera, a rijetko kada u klubu. Priče i ogovaranja članova ŠK ne prestaju po gradu.
Da pojasnim riječi, nasilno privatiziran ŠK, dakle, predsjednik Skupštine Borislav Bozić nije sazvao Skupštinu kluba skoro jednu deceniju, trošio je novac unaprijed bez odluke Upravnog odbora, osniva spomenutu školu šaha bez odluke Upravnog odbora, i za divno čudo ponova ga izabiraju u Šahovskom savezu Republike Srpske u Nadzorni odbor.

Zbog tih i takvih manipulacija, ŠK”Kozara”Gradiška je opet bez prave adrese, jer su prostorije oduzete, a Božić Borislav i Marjanović Radovan, su sada moćnici iz sjene, gdje manipuliraju sa sadašnjim rukovodstvom ŠK , koje je izabrano po njihovoj volji, nakon jedne decenije.

Moglo bi se reći, mi nismo jedan rod ( GENS UNA SUMUS- mi smo jedan rod ) jer pojedinci gledaju isključivo svoj materijalni interes u ŠK, što bez sumnje trpe svi ljubitelji šaha, a najviše naša djeca-omladina, gdje nismo pokazali ni trunke volje da ih odvratimo od eventualnih poroka, stoga su “ šah i ljudske vrijednosti matirane u Gradišci”.

4 komentara na “Kako je matiran šah u Gradišci”

  1. Iskreno i nesebično se zahvaljujem uredniku internetskog portala http://www.nova-topola.rs.ba/ na objavljenom tekstu, gdje želim da obavjsetim i sportsku javnost, da sam također sve predočio i Načelniku Opštine Gradiška gospodinu Zoranu Latinović, jer je ova situacija neizdrživa, pošto vlast i opozicija gledaju samo svoja posla, a nitko ne poklanja pažnju mladima i omladini-ljubiteljima šaha. U tome haotičnom političkom stanju, koje gotovo nikada nije bilo dobro, alapljivi pojedinci su se drznuli da zarađuju na djeci, jer su prvo razorili školu šaha po svim osnovnim školama Opštine Gradiška, što je tadašnja vlast jedva dočekala, ne znajući da su ih prevarili, jer nikada nisu oni majstorski kandidati išli po školama da drže časove šaha. Valjda svakome treba da bude jasno, dakle, dodatno zanimanje može svatko sebi obezbjediti u svom poslovnom prostoru, a ne da pod okriljem ŠK uzimaju sebi sav novac i da ne spominjem ostale nečasne rabote. Neznam kako Opštinska vlast ne shvata da sva djeca ne mogu biti muzičari i svirači na raznoraznim instrumentima, jer oni i te kako drže do muzičke škole, koja ima čitavi personal i veoma pogodan prostor za rad sa djecom, uz napomenu, da nisam niti malo ljubomoran, već svojski podržavam i tu talentovanu djecu. Kako je moguće, da ljubitelji šaha i ŠK”Kozara” Gradiška ne mogu dobiti adekvatnu prostoriju, koja je podobana za mlade-omladinu, za ljubitelje šaha III dobi, gdje se rukovodstvo ŠK mora oformiti u tjesnoj sprezi sa aktuelnom vlašću Gradiške, da odrastli svojom kreativnim radom privuku što više naše djece-omladine putem čestih šahovskih turnira i prvenstava škola, da ih odvratimo svi zajedno od eventualnih poroka, što će nas nebriga za djecom-maldima i te kako skupo koštati.

  2. NEPOJMLJIVO, ALI ISTINITO
    Kao ljubitelj šaha i osoba koja ima volje i vremena da uradi nešto korisno za naš grad, za našu djecu i omladinu, dakle, snažno sam želio da ŠK“Kozara“ Gradiška dobije svoje prostorije, jer je već duže vremena bez stalne adrese. Na desetine puta sam odlazio u opštinu Gradiška kod nadležnih osoba, koji su u početku bili oduševljene aktivnošću članova ŠK“Kozara“Gradiška, a kada se došlo do realizacije konkretnih pitanja, onda je tako slatkoriječivo rečeno, vi nađite odgovarajući prostor, a kada smo našli svojim predanim radom i traganjem prostor, onda je odgovorna osoba Društvenih djelatnosti totalno zatajila, gdje je krenuo skroz suprotnim redoslijdom, dakle, htjeo se baviti svime, pa čak i intrigama, ali nikako o prostoru koji smo pronašli. Moja zadnja besjeda je bila, da prvo trebamo dobiti prostor, da imamo kao ŠK stalnu adresu, a onda ćemo birati rukovodstvo, ako tako odluči većina članova ŠK, uz podvučenu napomenu, dakle, ako se prihvatim bilo koje funkcije, prvo se mora izvršiti financijska revizija ŠK“Kozara“Gradiška za poslednjih 10 godina, te da se izvrši prava inventura. Kada sam vidio da tu nema nikakve iskrene volje od strane odgovornih osoba opštine Gradiška, da se riješi dugogodišnji problem ŠK“Kozara“Gradiška, i ako im je bilo sve servirano, mislim na adekvatan prostor, koji je iziskivao ozbiljno renoviranje, stoga sam se lično obratio Načelniku opštine gospodinu Latinović Zoranu. Zašto ne reći, taj razgovor me totalno razočarao, prije svega, što je rekao da mu ne dovlačim ljude iz „Potkozarje“Gradiška, jer je adekvatan prostor pronađen u njihovoj zgradi, potom je gospodin Načelnik izrekao jednu smiješnu priču, da ćemo mi dobivati kao ŠK novac od opštine, a da ostalo za prostor namaknemo iz članarina i donacija. To je bio hladan tuš za mene, kao da ŠK“Kozara“Gradiška nije vlasništvo opštine Gradiška, dakle, tko će kome danas dati donacije, i na koliku članarinu je on računao. Vidio sam da prvi čovjek opštine Gradiška nema sluha, niti poslije mog tvrđenja, da ne mogu biti sva djeca muzičari i fudbaleri, da i šahisti u klubu mogu organizirati prvenstvo škola i šahovske turnire, gdje adekvatan prostor može da riješi mnoge neostvarene snove ljubitelja šaha naše opštine.
    Dimitrije Grčić

  3. Najlakše je voditi klub tako što ćete sjesti u fotelju i svaki dan zvati načelnika da vam uplati tranšu jer, zaboga, bez toga ne možete funkcionisati. U Gradišci postoji više od 70 sportskih klubova od toga 25 fudbalskih. Svaki od tih klubova je sam sebi napravio stadion. Zamislite da su došli načelniku ili nekad predsjedniku opštine sa idejom da opština u potpunosti finansira njihove izdatke.jer su u vlasništvu opštine – “Našli smo livadu vi nam napravite stadion na njoj”. Ako želite biti rukovodilac morate zasukati rukave. Mada, iskreno sumnjam da vas neko želi za predsjednika kluba jer, koliko sam upućen, slab ste čovjek, a još slabiji šahista. Priča se i da ste sudija bili samo zato što na laptopu imate taj program za vođenje takmičenja. Pozdrav!

  4. Što sam god napisao, ostavio sam svoje puno ime i prezime, te želim javno odgovoriti nekom Nikoli na njegove paušalne i netačne navode. Naime, niste pročitali naslov i komentar sa iskrenim razmišljanjem, već tendenciozno pišete, kako sami rekoste sa livade, te me karakterišete kao slabog čovjeka i još slabijeg šahistu, posve nekulturno. U komentaru se ne može apsolutno naslutiti da želim bilo šta biti, kako rekoste sjesti u fotelju, već mi je želja da po drugi put napravim prostorije za ŠK”Kozara”Gradiška. Da bi čovjek nešto imao, mora to zaraditi-kupiti, tako i program Swiss Manager, gdje je najvažnije da se zna na njemu raditi, kako rekoste voditi takmičenje. Pošto živimo u takvom vremenu, gdje sam odavno shvatio, kada čovjek nešto zna i hoće, onda nastaje problem, što i neki Nikola to potvrđuje.

Komentariši