Kako Njemačka pristupa radnim mjestima u vrijeme krize može biti primjer cijelom svijetu

Pristup Njemačke radnim mjestima u koronavirusnoj krizi je primjer ostatku svijeta kako se nositi s ekonomskim padom uzrokovanim pandemijom, rekao je šef Međunarodne organizacije rada (ILO).

Guy Ryder, generalni direktor ILO-a, rekao je za CNBC da su zemlje poput Njemačke, koje su bile u stanju održati zaposlenost u globalnoj finansijskoj krizi 2008. i 2009. godine i „omogućiti kontinuitet procesa i institucija“, izašle iz te krize mnogo brže.

Rekao je da je njemački program “Kurzarbeit” ili “kraće radno vrijeme” uveden tokom aktuelne pandemije na sličan način dao primjer kako se nositi s ovom ekonomskom krizom.

U okviru ovog njemačkog sistema radnici se šalju kući ili su im sati rada umanjeni, ali dobijaju oko dvije trećine svoje plate koju plaća država.

Njemačka je ovu šemu koristila tokom prošle krize, kada je oko 1,1 miliona ljudi pogođeno smanjenjem njemačke ekonomije u 2009. godini.

Iako je to koštalo njemačku vladu oko 10 milijardi eura , do kraja te godine stopa nezaposlenosti je iznosila 7,6%, manje nego u 2008. godini.

“Njemačka je iz krize izašla puno bolje i mislim da su to lekcije koje se mogu direktno primijeniti na ono što sada živimo”, rekao je Ryder.

Počelo otključavanje ekonomije

Njemačka je započela ponovno otvaranje određenih djelatnosti nakon što je ranije nametnula ograničenja kako bi spriječila širenje koronavirusa, jednako kao što je to učinila i većina zemalja svijeta.

U ovoj zemlji je do sada potvrđeno 163.009 slučajeva Covid-19 i 6.623 smrtna slučaja, pokazuju posljednji podaci Univerziteta Johns Hopkins.

biznisinfo